Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το προφίλ των ”μεγάλων”, ο αγώνας των υπολοίπων

Δείτε το προφίλ των ”μεγάλων” του κατασκευαστικού κλάδου αλλα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρότερες εταιρίες του κλάδου.

Το προφίλ των ”μεγάλων”, ο αγώνας των υπολοίπων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ: Είναι ο leader στον κλάδο των κατασκευών, που μάλιστα διαθέτει τις πλέον πολυσχιδείς παράπλευρες δραστηριότητες. Με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων γύρω στα 4 δισ. ευρώ, με ηγετική παρουσία στα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, με ακίνητη περιουσία που προσεγγίζει τα 106 εκατ. ευρώ, με παρουσία στην ενέργεια, στη διαχείριση απορριμμάτων, στα μεταλλεία κ.α.

Η συμφωνία για απορρόφηση του μεγαλύτερου τμήματος της Παντεχνικής προσέδωσε, σύμφωνα με τους αναλυτές, αξία μεταξύ 0,7 και 1 ευρώ ανά μετοχή.

Στοιχεία τα οποία μπορεί να ενδυναμώσουν περαιτέρω την αξία της εταιρείας είναι η πώληση συμμετοχών που δεν εντάσσονται στο βασικό αντικείμενο δραστηριότητας (π.χ. το 15% στο Καζίνο της Πάρνηθας), καθώς και η λήψη άδειας για δύο μεγάλα έργα real estate στην Ελλάδα και για την εξόρυξη τριών ορυχείων από τη Hellas Gold Mines, στην οποία συμμετέχει κατά 35%. Μόνο το τελευταίο, σύμφωνα με τη Citigroup, θα προσέδιδε περαιτέρω αξία 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με τη Euroxx Χρηματιστηριακή, το 2008 ο κύκλος εργασιών του ομίλου προβλέπεται στο 1,22 δισ. ευρώ και η κερδοφορία στα 105 εκατ. ευρώ.

J&P ΑΒΑΞ: Πρόκειται για τον όμιλο που είναι σε μεγαλύτερο βαθμό συγκεντρωμένος στην κατασκευαστική δραστηριότητα, κατέχοντας τη δεύτερη θέση (άνω των 2 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων), με σχετικά περιορισμένες δραστηριότητες σε ενέργεια και real estate. Η J&P Άβαξ δραστηριοποιείται έντονα στα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και είναι η πλέον διεθνοποιημένη κατασκευαστική εταιρεία της Ελλάδας, έχοντας τη στήριξη του μητρικού πολυεθνικού (κυπριακού) ομίλου.

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ είναι τρίτος σε μερίδια αγοράς με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων γύρω στο 1,7 δισ. ευρώ (εκτιμώντας περιθώριο EBIT γύρω στο 7%), όμως είναι ο μεγαλύτερος ”παίκτης” στον κλάδο της ενέργειας μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών. Μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κατέχει τη δεύτερη θέση στον χώρο των εναλλακτικών μορφών ενέργειας (μετά τη Ρόκας), ενώ οι ΓΕΚ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατέχουν (από 50%) τη μονάδα θερμικής ενέργειας Ήρων.

Απώτερος στόχος του ομίλου είναι να δραστηριοποιηθεί σε μια σειρά από καύσιμα, προσελκύοντας και στρατηγικούς επενδυτές με μειοψηφικά όμως μερίδια συμμετοχής.

Επιπρόσθετα, ο όμιλος διαθέτει ακίνητη περιουσία αξίας 130 εκατ. ευρώ, η οποία κατά το ήμισυ έχει τη μορφή οικοπέδων. Άρα, υπάρχει μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης υπεραξιών, αλλά και μόχλευσης (χρηματοδότησης από τρίτους) των επενδυτικών αυτών σχεδίων στον χώρο του real estate.

Στα σχέδια του ομίλου είναι η αυτόνομη εισαγωγή στο Χ.Α. της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ενώ είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο συγχώνευσης μεταξύ της ΓΕΚ και της ΤΕΡΝΑ.

ΜΗΧΑΝΙΚΗ: Παρά το γεγονός ότι ο όμιλος δεν έχει ισχυρή παρουσία στα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, κατόρθωσε μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο να πολλαπλασιάσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων του, με περιθώριο κέρδους ανώτερο από τον μέσο όρο των άλλων μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων.

Η Μηχανική έχει επίσης σημαντική παρουσία στον βιομηχανικό τομέα, ενώ μεγάλο μέρος των προοπτικών της βρίσκεται στο υπό αδειοδότηση υδροηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας 93 MW στον Άγιο Νικόλαο (πρόβλεψη εισηγμένης για πωλήσεις 20 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 7 εκατ. από το έτος 2011), καθώς και στις αναπτύξεις real estate (αναμένονται αδειοδοτήσεις) σε Ρωσία και Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μηχανικής, το 2008 τα έσοδα από κατασκευές θα έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2006 (από 99 σε 218 εκατ.) και συνολικά τα έσοδα του ομίλου θα ανέβουν από τα 166,7 στα 326 εκατ. και τα καθαρά κέρδη από τα 25 στα 53 εκατ. ευρώ.

Ο αγώνας των υπολοίπων

Ήδη τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες οι μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου που έχουν υποχρεωθεί να αποχωρήσουν από το ταμπλό της οδού Σοφοκλέους: Ευρωπαϊκή Τεχνική, Έμπεδος, Μπαλάφας, ΑΛΤΕ, Θεμελιοδομή και μόλις πρόσφατα ΕΡΓΑΣ και ΓΕΝΕΡ.

Αν σ’ αυτή την κατάσταση προσθέσουμε:

* την Προοδευτική που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και αναζητεί στρατηγικό συνεταίρο,

* τον Μοχλό που πέρυσι υποχρεώθηκε σε ένα ακόμη ζημιογόνο έτος και

* την ΑΕΓΕΚ, η οποία μπορεί μεν να έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο και μεγάλου ύψους ανεκτέλεστες συμβάσεις, ωστόσο η διοίκησή της και οι τράπεζες προσπαθούν να τη σώσουν (επίκειται αύξηση κεφαλαίου) από το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, τότε συμπληρώνεται το παζλ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες εταιρείες του κλάδου στη Σοφοκλέους.

Η ΒΙΟΤΕΡ, αν και διαθέτει την ανώτατη (Ζ΄) τάξη πτυχίου, δεν έχει τις επιδόσεις των υπόλοιπων μεγάλων, απέχοντας μάλιστα πολύ από αυτές. Είναι ωστόσο υγιής εταιρεία, με ικανοποιητικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων και σημαντική ακίνητη περιουσία.

Η Αθηνά, μετά τα σημαντικά προβλήματα του παρελθόντος, ”επέστρεψε” το 2006 στην κερδοφορία. Συγκαταλέγεται στις εταιρείες που μπορούν να εκτελέσουν σύνθετα έργα και για τον λόγο αυτόν διαθέτει υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων. Θα μπορούσε -όπως και η ΒΙΟΤΕΡ- να αποτελέσει στόχο εξαγοράς από τους μεγάλους, χωρίς ωστόσο οι βασικοί μέτοχοι των δύο αυτών εταιρειών να έχουν δηλώσει κάποια σχετική πρόθεση.

Η Έδραση είναι υγιής εταιρεία με μεγάλη ακίνητη περιουσία, η οποία αναλαμβάνει κυρίως υπεργολαβικές εργασίες στον χώρο των εκσκαφών - θεμελιώσεων. Μετά και την αποχώρηση της Θεμελιοδομής έχει ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της. Ο όμιλος προχώρησε το τελευταίο διάστημα σε μια κίνηση αναδιάρθρωσης των εργασιών του. Η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία, ωστόσο το περιθώριο κέρδους του 2006 ήταν χαμηλό.

Η Δομική Κρήτης είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Κρήτη, ενώ παράλληλα δρομολογεί και κάποια παρουσία στον χώρο της ενέργειας. Τα περυσινά κέρδη επηρεάστηκαν σημαντικά από την πώληση της θυγατρικής Δομικής Ακινήτων. Είναι υγιής εταιρεία και το ζητούμενο τώρα στο ταμπλό είναι αν και κατά πόσο έχουν υπερ-προεξοφληθεί οι προοπτικές από τη δραστηριοποίηση στον κλάδο της ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v