Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στεγαστικά: Στροφή στα κυμαινόμενα επιτόκια

Η όξυνση του ανταγωνισμού έχει ωθήσει τις τράπεζες σε δραστική μείωση -ή και σε κατάργηση- των εξόδων των στεγαστικών δανείων, ενώ κάποιες επινοούν διάφορους τρόπους marketing προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία.

Στεγαστικά: Στροφή στα κυμαινόμενα επιτόκια
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Διαμόρφωση του δανείου ”βήμα-βήμα” υπόσχεται η Αγροτική, καλώντας τον ενδιαφερόμενο να επιλέξει το είδος του επιτοκίου του δανείου καθώς και το νόμισμά του. Το ”Στέγη Step” καλύπτει ανάγκες για αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση, επέκταση ή επισκευή κατοικίας, αγορά οικοπέδου για ανέγερση κατοικίας και αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων άλλης τράπεζας ή οργανισμού. Για τα πρώτα 3 ή 5 έτη αποπληρωμής το επιτόκιο είναι σταθερό. Μετά τη λήξη της περιόδου του σταθερού επιτοκίου, μπορείτε να επιλέξετε πάλι σταθερό επιτόκιο ή κυμαινόμενο ανάλογα με τις ανάγκες σας και παράλληλα να μετατρέψετε το νόμισμα του δανείου σας. Το ελάχιστο ύψος χρηματοδότησης είναι 40.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής έως 40 χρόνια, ενώ υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στο ευρώ και το ελβετικό φράγκο. Στις επιπλέον παροχές περιλαμβάνεται το ανοιχτό δάνειο έως 3.000 ευρώ με προνομιακό επιτόκιο και η πιστωτική κάρτα με δωρεάν συνδρομή για όλο το διάστημα αποπληρωμής του.

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Το ”Geniki Family” είναι ένα πλήρες πρόγραμμα προϊόντων και υπηρεσιών, που δίνει τη δυνατότητα μειωμένου επιτοκίου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών στην οικογένεια του δανειζομένου. Ακόμα, ”το Geniki Family” περιλαμβάνει αποταμιευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά με δώρο το αρχικό ποσό συμμετοχής, το ασφαλιστικό πρόγραμμα που εξασφαλίζει τα αγαπημένα πρόσωπα και πιστωτική κάρτα GENIKI Visa Gold με δωρεάν συνδρομή για τον πρώτο χρόνο. Για να ωφεληθεί από τα προνόμια του προγράμματος ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επιλέξει όλα τα προϊόντα που αυτό περιλαμβάνει: GENIKI Σπίτι euro, Αποταμιευτικό Πρόγραμμα Agileo P2, Ασφαλιστικό Πρόγραμμα GENIKI Στήριξη και GENIKI Visa Gold.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Καινοτόμα χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα προϊόντα η ίδια η Εθνική, επισημαίνοντας το ιδιαίτερα χαμηλό σταθερό επιτόκιο 3,25% για το πρώτο έτος, το σταθερό επιτόκιο για τα επόμενα 3 ή 5 έτη για το προϊόν ”ΕΣΤΙΑ 1+3” ή ”ΕΣΤΙΑ 1+5” αντίστοιχα και τη διάρκεια σταθερού επιτοκίου 4 ετών για το προϊόν ”ΕΣΤΙΑ 1+3” και 6 ετών για το προϊόν ”ΕΣΤΙΑ 1+5”. Το ελάχιστο ποσό του δανείου αρχίζει από 10.000 ευρώ και μπορεί να καλύψει μέχρι το 100% του ποσού για την αγορά του ακινήτου ή του κόστους για την εκτέλεση εργασιών και μέχρι το 75% της εμπορικής αξίας του ακινήτου που προσφέρεται προς εξασφάλιση του δανείου. Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου είναι 10 - 40 έτη και σκοπεύει σε όσους ενδιαφέρονται για αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση, επέκταση, επισκευή ή βελτίωση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Επίσης, απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για αγορά οικοπέδου προς ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης και για εξόφληση δανείου άλλης τράπεζας. Για την πρόωρη, μερική ή ολική εξόφληση του δανείου, κατά την περίοδο του σταθερού επιτοκίου, απαιτείται καταβολή ”αποζημίωσης” η οποία προσδιορίζεται με βάση το κόστος επανεπένδυσης του εξοφλούμενου κεφαλαίου για την τράπεζα, ενώ για τη χορήγηση του δανείου είναι απαραίτητη η εγγραφή προσημείωσης στο ακίνητο για το οποίο χορηγείται το δάνειο ή σε άλλο ακίνητο ή η ενεχυρίαση κινητών αξιών ή καταθέσεων.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Δύο νέα προϊόντα στεγαστικής πίστης με επιτόκιο 3,95% σταθερό για τα τρία πρώτα χρόνια προωθεί η Εμπορική Τράπεζα. Το πρώτο (”Στεγαστικό Σταθερό”), με σταθερό επιτόκιο 3,95% για τα πρώτα 3 έτη και στη συνέχεια δυνατότητα επιλογής μεταξύ σταθερού επιτοκίου (για 3, 5, 7, 10, 15, 20 και 25 έτη) ή κυμαινόμενου επιτοκίου και περιθώριο 1,50% (προκαθορισμένο στην αρχή του δανείου), και το δεύτερο (”Στεγαστικό Σταθερό/ Προστασίας”) με σταθερό επιτόκιο 3,95% για τα πρώτα 3 έτη και στη συνέχεια με κυμαινόμενο επιτόκιο με περιθώριο 1,85% (προκαθορισμένο στην αρχή του δανείου). Για μεταφορές δανείων από άλλες τράπεζες, η Εμπορική κάνει δώρο τα έξοδα του δανείου και επιστρέφει τα έξοδα εγγραφής προσημείωσης ποσού έως 3.000 ευρώ. Ακόμα, συμπληρωματικά προσφέρονται η ασφαλιστική κάλυψη του δανειολήπτη και του ακινήτου, προνομιακό επιτόκιο στον καταθετικό λογαριασμό ”Premium Αποταμιευτικό”, που θα συνδεθεί με το δάνειο για την αυτόματη αποπληρωμή των δόσεων και δυνατότητα χορήγησης συμπληρωματικού στεγαστικού δανείου χωρίς έξοδα και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ: Επιδοτούμενο κυμαινόμενο επιτόκιο για το πρώτο έτος 2,95%, σταθερής δόσης για τον πρώτο χρόνο με ποσοστό επιδότησης 2,30%, κυμαινόμενο επιτόκιο ΕΚΤ+0,70% σταθερό περιθώριο (σήμερα 4,45%) για τα επόμενα τρία έτη, κυμαινόμενο επιτόκιο ΕΚΤ+1,10% σταθερό περιθώριο (σήμερα 4,85%) για όλη την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου και χρηματοδότηση για όλη την αξία του ακινήτου περιλαμβάνει το πρόγραμμα ”Ακίνητο Extra” του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο προσφέρεται έως τις 31/5/2007. Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης το επιθυμεί, δίνεται περίοδος χάριτος 12 μηνών, με πληρωμή της πρώτης δόσης έναν χρόνο μετά, ενώ μετά την παρέλευση της πρώτης πενταετίας, υπάρχει δυνατότητα προεξόφλησης χωρίς επιβάρυνση καθώς και ελευθερία μετατροπής σε οποιοδήποτε σταθερό επιτόκιο.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Το ”Δόση στα μέτρα σου” είναι ένα στεγαστικό πρόγραμμα που αφορά σε δάνεια ευρώ με σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα χρόνια το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε κυμαινόμενο euribor. Κατά τη διάρκεια της σταθερής περιόδου επιτρέπεται στον δανειολήπτη να καθορίσει ο ίδιος τη μηνιαία δόση, προσδιορίζοντας το μέρος του κεφαλαίου για το οποίο θα πληρώνει μόνο τόκους. Στη λήξη της σταθερής περιόδου, αυτόματα το δάνειο μετατρέπεται σε τοκοχρεωλυτικό προκειμένου να εξασφαλίζεται η πλήρης αποπληρωμή του στη συμβατική λήξη του, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων. Επιπλέον, προσφέρεται δυνατότητα περιόδου χάριτος μέχρι 12 μήνες και δυνατότητα μερικής ή ολικής πρόωρης αποπληρωμής οποιαδήποτε στιγμή.

ALPHA BANK: Προστασία από την άνοδο των επιτοκίων παρέχει και το δάνειο της Alpha Bank, προσφέροντας παράλληλα και προνομιακό σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα 3 έτη. Ακόμη, παρέχει προκαθορισμένο όριο αυξήσεως του κυμαινόμενου επιτοκίου μέχρι 2 εκατοστιαίες μονάδες από το αρχικό κυμαινόμενο επιτόκιο για διάστημα 10, 15 ή 20 ετών από την εκταμίευσή του. Αυτό σημαίνει ότι όσο και να αυξηθεί το επιτόκιο της ΕΚΤ, το κυμαινόμενο επιτόκιο δανεισμού δεν πρόκειται να αυξηθεί περισσότερο από 2 εκατοστιαίες μονάδες για όλη τη διάρκεια της περιόδου προστασίας. Το ”Alpha Προστασία” παρέχει τη δυνατότητα σταθερού επιτοκίου 4,2% για τα πρώτα 3 έτη, περίοδος κατά την οποία υπάρχει η επιλογή της καταβολής μόνο των αντίστοιχων τόκων. Μετά τη λήξη της πρώτης τριετίας χαμηλής εκκινήσεως, το επιτόκιο μετατρέπεται σε κυμαινόμενο, συνδεδεμένο με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πλέον περιθωρίου από 1,80%, με προκαθορισμένο όριο ανόδου έως 2 μονάδες. Με το ”Alpha Προστασία” μπορείτε να χρηματοδοτηθείτε μέχρι και το 100% της αξίας του ακινήτου ή του προϋπολογισμού κόστους εργασιών και με ελάχιστο ποσό τα 50.000 ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια του δανείου είναι 40 έτη.

EFG EUROBANK: Σπίτι αντίστοιχο με τις επιθυμίες του δανειολήπτη και όχι σύμφωνο με τις ανάγκες του υπόσχεται το ”Στεγαστικό Swiss” της EFG Eurobank, μειώνοντας το επίπεδο των υψηλών δόσεων που συνήθως συνεπάγονται οι... μεγάλες προσδοκίες. Το επιτόκιο του δανείου είναι συνδεδεμένο με το Libor μηνός του ελβετικού φράγκου (CHF) πλέον περιθωρίου που ορίζεται από την τράπεζα. Έτσι, προκύπτει χαμηλή μηνιαία δόση που, εάν επιλέξετε πρόγραμμα καταβολής μόνο τόκων έως και για τα 2 πρώτα χρόνια του δανείου, μπορεί να γίνει ακόμη χαμηλότερη. Με το ”Ευέλικτο Στεγαστικό Swiss” μπορείτε να επιλέξετε το πρόγραμμα ”Προστασίας Δόσης” από πιθανές μεταβολές της συναλλαγματικής ισοτιμίας, για αποφυγή του συναλλαγματικού κινδύνου, ενώ με το ”Ευέλικτο Στεγαστικό Swiss” η δόση προσαρμόζεται στα οικονομικά του δανειολήπτη, που έχει στη διάθεσή του την ευελιξία μείωσης, αύξησης δόσης, ή και παράλειψης μίας δόσης κάθε χρόνο.

MARFIN: Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2007 φαίνεται να οδηγεί σε ύφεση τη ζήτηση για αγορά κατοικίας. Οι δε τελευταίες δημοσιεύσεις του οικονομικού Τύπου για σταθεροποίηση των τιμών στα ακίνητα έχουν δημιουργήσει προσδοκία στους υποψήφιους αγοραστές για περαιτέρω πτώση τους, με αποτέλεσμα αρκετοί υποψήφιοι αγοραστές να καθυστερούν την αγορά της κατοικίας που προγραμμάτιζαν. Όσον αφορά στα στεγαστικά προγράμματα, οι αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ έχουν δημιουργήσει μία μεγαλύτερη τάση προς τα δάνεια σταθερού επιτοκίου, ενώ έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα δάνεια αναχρηματοδότησης στεγαστικού δανείου. Οι τρεις τράπεζες Marfin Bank, Εγνατία Τράπεζα και Λαϊκή Τράπεζα, συνεχίζοντας να προσφέρουν ενιαία προϊόντα προς τους πελάτες τους, διαθέτουν τα προγράμματα ”Marfin Στέγη”. Το ”Marfin Στέγη” διατίθεται σε ευρώ και χρηματοδοτεί μέχρι και το 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με μέγιστη διάρκεια τα 40 έτη, ενώ καλύπτει το σύνολο των στεγαστικών αναγκών του πελάτη, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μέγιστη δυνατή ευελιξία και τη δυνατότητα προσαρμογής στις ανάγκες του. Ο πελάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε προνομιακά σταθερά ή χαμηλά κυμαινόμενα επιτόκια του δανείου του. Παράλληλα, υπάρχει δυνατότητα επιπλέον χρηματοδότησης έως και 50.000 ευρώ για κάλυψη προσωπικών αναγκών ή για μεταφορά υπολοίπων καταναλωτικών δανείων και καρτών με ιδιαίτερα χαμηλό ονομαστικό κυμαινόμενο επιτόκιο 6,25% (ΕΚΤ +2,50% πλέον εισφ. Ν. 128/75) και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής έως και 20 έτη. Το ”Marfin Στέγη” διατίθεται από τα 146 καταστήματα του δικτύου της Εγνατίας Τράπεζας, της Λαϊκής και της Marfin Bank.

MILLEΝNIUM BANK: Παίρνοντας στεγαστικό δάνειο από τη Millennium ή μεταφέροντας εκεί το δάνειό του από άλλη τράπεζα, ο δανειολήπτης επωφελείται από τα δωρεάν έξοδα προσημείωσης έως του ποσού των 5.000 ευρώ και τα δωρεάν έξοδα δανείου έως 1.500 ευρώ. Επιπλέον, η Millennium Bank προσφέρει προνομιακά κυμαινόμενα επιτόκια σε ευρώ ή σε ελβετικό φράγκο, δυνατότητα χρηματοδότησης του 100% της αξίας του ακινήτου σας, διάρκεια δανείου έως 40 έτη, μερική ή ολική αποπληρωμή όποτε το θελήσετε, ταχύτατες διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης του δανείου και δυνατότητα επιδότησης του επιτοκίου από το ελληνικό δημόσιο ή/και τον ΟΕΚ, για ακόμα χαμηλότερη δόση. Η τράπεζα δίνει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε άτοκη περίοδο κατά την οποία καταβάλλεται μόνο το κεφάλαιο, σε περίοδο πληρωμής μόνο τόκων και σε περίοδο χάριτος, κατά την οποία δεν υπάρχει καταβολή. Ακόμη και μετά την εκταμίευση του στεγαστικού δανείου, υπάρχει δυνατότητα αλλαγής στους όρους του δανείου όπως στο επιτόκιο, στο νόμισμα, στη διάρκεια, στο ακίνητο εξασφάλισης κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v