Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι θετικές εκπλήξεις και η συνέχεια

Οι θετικές εκπλήξεις και η συνέχεια
Αύξηση πωλήσεων κατά 15,3% και καθαρών κερδών κατά 220% (από 1,5 στα 4,8 εκατ. ευρώ) σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο η ΑΒ Βασιλόπουλος, προκαλώντας τα θετικότατα σχόλια των αναλυτών και το ράλι της μετοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, ο ρυθμός ανόδου των πωλήσεων θα συνεχίσει περίπου να είναι παρόμοιος με αυτόν του πρώτου τριμήνου, ωστόσο το περιθώριο κέρδους (όπως και το περιθώριο EBITDA) θα συρρικνωθεί σε κάποιο βαθμό, λόγω του ότι κάποια προγραμματισμένα έξοδα μεταφέρθηκαν από το πρώτο τρίμηνο, στους υπόλοιπους μήνες του έτους.

Σε μια χρονιά που οι αναλυτές ανέμεναν μια βελτίωση κερδών της τάξεως του 5%, η ΑΓΕΤ Ηρακλής βελτίωσε κατά το πρώτο τρίμηνο τις πωλήσεις της κατά 16,4% και τα καθαρά της κέρδη κατά 544% (από 2,9 σε 18,7 εκατ.) λόγω της απίστευτης διεύρυνσης του μικτού περιθωρίου κέρδους (!).

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στις αυξημένες πωλήσεις στην εγχώρια αγορά (καλή πορεία οικοδομικής δραστηριότητας, ήπιος χειμώνας, κ.λπ.) με αποτέλεσμα οι χαμηλού περιθωρίου κέρδους εξαγωγές να αντικατασταθούν με πωλήσεις υψηλότερου περιθωρίου κέρδους στην εγχώρια αγορά.

Στην περίπτωση πάντως του κλάδου των τσιμέντων, η αρχή... δεν είναι το ήμισυ του παντός. Όχι μόνο γιατί το πρώτο τέταρτο του έτους χαρακτηρίζεται από αρνητική εποχικότητα, αλλά και γιατί είναι άγνωστο το πώς επηρεάστηκαν τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου από το προσωρινό κλείσιμο του εργαστασίου της Χαλκίδας.

Θετική έκπληξη για μια ακόμη φορά αποτέλεσαν τα αποτελέσματα του Ιασώ, όπου τα έσοδα αυξήθηκαν από τα 35,4 στα 42,6 εκατ., το EBITDA από τα 7,1 στα 11,9 εκατ. και τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν (7,12 εκατ. έναντι 3,48 εκατ. ευρώ). Το λειτουργικό cash flow μείον τις επενδύσεις του πρώτου τριμήνου οδήγησαν σε ένα ταμειακό πλεόνασμα της τάξεως των 6,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που επιτρέπει κινήσεις ”επιστροφών κεφαλαίου”, όπως αυτή που αποφασίστηκε (και για μια σειρά από άλλους λόγους) πρόσφατα.

Πάνω από τις προβλέψεις ήταν τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ για το πρώτο τρίμηνο (από 1,77 στα 3 εκατ. ευρώ, με το EBITDA να βελτιώνεται κατά 37% (στα 11,7 εκατ.) και τον κύκλο εργασιών κατά 7,9%. Το μικτό περιθώριο κέρδους διευρύνθηκε χωρίς αύξηση τιμολογίων, ενώ η πολιτική περικοπής δαπανών οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο EBITDA. Οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 9 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Και όλα αυτά, παρά τα γνωστά προβλήματα της εισηγμένης (καθυστερούμενες οφειλές από δήμους, σταθερά τιμολόγια από το Δεκέμβριο του 2004, κ.λπ.). Με δεδομένο ότι η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης δεν απέχει ιδιαίτερα από τη λογιστική της αξία, οι αναλυτές αναμένουν πλέον με ενδιαφέρον το κατά πόσο το πολύ καλό αυτό πρώτο τρίμηνο θα έχει συνέχεια και στο υπόλοιπο της χρήσης.

Μετεκλογικά, αναμένεται ότι θα υπάρξει αύξηση τιμολογίων από όποια κυβέρνηση και να προκύψει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v