Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Διάλογος” με το ταμπλό

”Διάλογος” με το ταμπλό


Η άνοδος των πωλήσεων της Creta Farm από τα 18,8 στα 20,9 εκατ. εξανεμίστηκε σε επίπεδο EBIT (1,86 έναντι 1,82 εκατ.) και γύρισε πτωτική σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας (0,83 εκατ. έναντι 1,23 εκατ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Και μπορεί βέβαια ο εισηγμένος Όμιλος να ποντάρει σημαντικά πράγματα από την δραστηριοποίησή του στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, ωστόσο η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της μετοχής έχει φτάσει στα 167 εκατ. και το P/E σε… διαστημικά επίπεδα.

Για πρώτη φορά η ΚΡΕΚΑ δημοσιεύει τις λογιστικές της καταστάσεις, με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης (πριν της καθαρής θέσης) της εταιρίας Δέλλας-Τσακανίκας, της οποίας εξαγόρασε και το υπόλοιπο ποσοστό.

Παρά τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων από τα 2,51 στα 3,78 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη ανέβηκαν μόλις κατά 19 χιλιάδες ευρώ (στα 153.000) και τα καθαρά υποχώρησαν στις 115.000 ευρώ. Να δούμε αν και κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος της εισηγμένης για κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ.

Επί του παρόντος πάντως, η μετοχή έχει κερδίσει γύρω στο 35% κατά το τελευταίο εικασαήμερο, η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης έχει φτάσει στα 15,4 εκατ. ευρώ και ο δείκτης P/E (με βάση τις επιδόσεις του 2006) στα ύψη.

Μπορεί η μετοχή της Olympic Catering να κάνει το δικό της ράλι στη Σοφοκλέους, η κεφαλαιοποίησή της να έχει φτάσει στα 22,7 εκατ. και κάποιοι να μιλάνε για πολύ ψηλότερα νούμερα επειδή ”λέει ότι θα πουληθεί” (υπάρχουν σχετικές επίσημες διαψεύσεις), ωστόσο παρά την άνοδο των πωλήσεων, το EBITDA παρέμεινε αρνητικό (-0,87 εκατ.) όπως και το τελικό αποτέλεσμα (-1,5 εκατ.). Ο δείκτης κεφαλαιακής διάρθρωσης βρίσκεται λίγο κάτω από το 0,5 και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων έχει συρρικνωθεί μόλις στο 1,23 εκατ. ευρώ...

Ο Σπύρου γύρω στο 2003 είχε εκπονήσει ένα φιλόδοξο business plan, ωστόσο επακολούθησε μια δύσκολη τριετία. Πέρυσι επανέλαβε εκ νέου ένα φιλόδοξο business plan που ο ορίζοντάς του έφτανε στην επόμενη δεκαετία.

To 2006 έκλεισε με ζημιές… Και κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, τα κέρδη (απουσία λοιπών εσόδων 3,1 εκατ. ευρώ που είχαν ενισχύσει το αντίστοιχο περυσικό διάστημα) περιορίστηκαν από τα 3,69 στα 2,7 εκατ. ευρώ. Κατά το τελευταίο εξάμηνο πάντως, η μετοχή έχει κερδίσει 80% με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται σε 84,5 εκατ. ευρώ.

”Επτάψυχη” αποδεικνύεται η Χαλυβδοφύλλων, αλλά ”μονίμως στην εντατική”... Με ελαφρά αρνητικό EDITDA και με ζημιές 254 χιλιάδων ευρώ (398.000 πέρυσι) συνεχίζει να επιβιώνει μειώνοντας δραστικά τόσο το ενεργητικό της, όσο και τις υποχρεώσεις της (μεταξύ άλλων, πούλησε τις χρηματοδοτικές συμβάσεις των ακινήτων της επί της οδού Θηβών στο Ρέντη).

Με το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της Χαλυδβοφύλλων στα 4,04 εκατ. ευρώ, το δημόσιο απαιτεί από την εισηγμένη –λόγω φορολογικών διαφορών και σχετικών προσαυξήσεων της περιόδου 1995-2005) 32,5 εκατ. ευρώ (!), για τα οποία δεν έχει σχηματιστεί ούτε ένα ευρώ πρόβλεψη και για τα οποία η Χαλυβδοφύλλων έχει προσφύγει στα δικαστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v