Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ”καρέ” των ισχυρών της ενέργειας

Η διαφαινόμενη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μοιάζει να επηρεάζει εκτός από το ευρύτερο οικονομικό και το αμιγώς επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα. Ισχυροί όμιλοι στρέφονται στην ενέργεια, νέα στρατηγικά deals φέρνουν στην Ελλάδα κολοσσούς, ενώ οι καινούργιες ευκαιρίες και απαιτήσεις αναδεικνύουν χώρους για συνεργασίες και συνέργιες.

Το ”καρέ” των ισχυρών της ενέργειας
Η διαφαινόμενη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μοιάζει να επηρεάζει εκτός από το ευρύτερο οικονομικό και το αμιγώς επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα. Ισχυροί όμιλοι στρέφονται στην ενέργεια, νέα στρατηγικά deals φέρνουν στην Ελλάδα κολοσσούς, ενώ οι καινούργιες ευκαιρίες και απαιτήσεις αναδεικνύουν χώρους για συνεργασίες και συνέργιες.

Ποιοι θα είναι, όμως, οι βασικοί παίκτες στο απελευθερωμένο ενεργειακό σκηνικό και ποια τα σχέδιά τους;

ΓΕΚ

Στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας, μέσω των εταιρειών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Ήρων Θερμοηλεκτρική, η ΓΕΚ αναπτύσσει, αδειοδοτεί, κατασκευάζει και λειτουργεί σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και συμπαραγωγής με φυσικό αέριο, καθώς και αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά έργα.

Ήδη, έχει κατασκευάσει και έχει θέσει σε λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 41 MW, ενώ αναπτύσσει στη Βοιωτία μεγάλο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο, εγκατεστημένης ισχύος 400 MW, ο οποίος έχει ήδη λάβει την απαιτούμενη άδεια εγκατάστασης.

Ταυτόχρονα, έχει κατασκευάσει και λειτουργεί, στην ίδια περιοχή, ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, ισχύος 147 MW, με καύσιμο το φυσικό αέριο, το οποίο προορίζεται για να καλύψει τις περιόδους αιχμής των επόμενων χρόνων.

Η συμφωνία της Ήρων με τη ΔΕΗ βρίσκεται σε ισχύ και σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να υποβάλει εκ νέου την πρότασή της στη ΡΑΕ προκειμένου να λάβει τη σχετική έγκριση. Επιπλέον, η δεύτερη μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου 435 MW αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2009.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Ο όμιλος Μυτιληναίου δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας σε συνεργασία με την Endesa Europa και συγκεκριμένα μέσω της κατά 50% - 50% συμμετοχικής εταιρείας τους, Endesa Hellas.

Στην τελευταία ο ελληνικός όμιλος εισέφερε όλα τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία του, θερμικά και ανανεώσιμα, καθώς και τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις, ενώ η Endesa Europa εισέφερε το ανάλογο ποσό σε μετρητά.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει ήδη στις πρώτες επιχειρηματικές κινήσεις της και στοχεύει το 2015 να έχει μερίδιο άνω του 16% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Με αρχικά κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ έχει ως στόχο να αποτελέσει τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας στην Ελλάδα, με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες αγορές της ΝΑ. Ευρώπης.

Στις δραστηριότητες της νέας εταιρείας περιλαμβάνονται η κατασκευή, η ανάπτυξη και η λειτουργία θερμικών σταθμών ενέργειας (φυσικό αέριο και άνθρακας καθαρής τεχνολογίας), ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά πάρκα), καθώς επίσης και η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και εκπομπών CO2.

Επίσης, προβλέπεται η σταδιακή είσοδος στην αγορά της λιανικής όσο πιο σύντομα το επιτρέψουν οι συνθήκες της ελληνικής αγοράς. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον σταθμό παραγωγής του Βόλου, ισχύος 440 MW με καύσιμο φυσικό αέριο, η Endesa Hellas υπέβαλε αίτηση ανανέωσης της άδειας εγκατάστασης.

Η ΔΕΠΑ και η Endesa Hellas πρόκειται να συνεργαστούν για την κατασκευή ενός νέου αγωγού προς τον σταθμό, που θα οδηγήσει στην απόκτηση νέων πελατών φυσικού αερίου στην περιοχή και επίσης θα συνδράμει περαιτέρω στη βιομηχανική της ανάπτυξη.

Η Endesa Hellas, η οποία αποφάσισε επίσης να κατασκευάσει δύο ακόμη σταθμούς φυσικού αερίου παρόμοιας ισχύος την επόμενη πενταετία, αναζητά κατάλληλα σημεία και προετοιμάζει σχετικές προτάσεις.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Στόχος της εταιρείας είναι να διαθέτει 1.200 MW παραγωγής από εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ελλάδα έως το 2012, ενώ σημαντικές επενδύσεις δρομολογούνται τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Κίνα.

Η εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να ανέλθει στα 142 MW και στα 187 MW για το 2007 και το 2008, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 116 MW και 170 MW αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα reports των National - P&K και Proton, ένα νέο αιολικό πάρκο στα Βαλκάνια θα ξεκινήσει να υλοποιείται κατά το α΄ εξάμηνο του 2008.

Η ΤΕΡΝΑ στοχεύει στην απόκτηση αδειών 300 MW για το χρονικό διάστημα 2008 - 2009, ενώ εκτιμάται ότι οι ανακοινώσεις της εταιρείας για παραγωγή 450 MW από αιολική ενέργεια το 2009 πιθανότατα θα αναβαθμιστούν, καθώς δεν περιλαμβάνουν τα projects του εξωτερικού.

Για το εξωτερικό, στόχος είναι τα 200 MW έως το 2012 στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, όπου το θεσμικό πλαίσιο προσεγγίζει το ελληνικό, υπάρχει ισχυρό αιολικό δυναμικό και έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις.

Στην Κίνα γίνονται συζητήσεις για μειοψηφική συμμετοχή σε τοπικές εταιρείες. Έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τρεις επιχειρήσεις, με μία εκ των οποίων έχει υπογραφεί συμφωνητικό.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, μέχρι το 2012 σχεδιάζονται ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (το 30% θα είναι από ίδια κεφάλαια), ενώ γύρω στα 500 εκατ. αιτήσεις σχεδιάζονται στο εξωτερικό. Η υλοποιηθείσα δημόσια εγγραφή σε συνδυασμό με τις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές της εταιρείας είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις αυτές.

Η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει προχωρήσει σε προβλέψεις μελλοντικών οικονομικών επιδόσεων, ωστόσο τα μέσα ετήσια έσοδα των σημερινών αιτήσεων ανέρχονται γύρω στις 200.000 ευρώ ανά MW.

ΡΟΚΑΣ

Ο όμιλος Ρόκα δραστηριοποιείται με επιτυχία στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), κατέχοντας σήμερα ηγετική θέση στην αγορά αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς λειτουργεί 13 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 193,3 MW.

Παράλληλα δραστηριοποιείται στον κλάδο των ηλεκτρομηχανολογικών έργων, έχοντας αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία και εξειδίκευση στη μελέτη, κατασκευή και εγκατάσταση ανυψωτικών μηχανημάτων και λοιπού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Ο όμιλος Ρόκα αποτελεί μέλος του ισπανικού ομίλου Iberdrola Renewables, ηγέτη στον κλάδο αιολικής ενέργειας παγκοσμίως.

Σήμερα ο Ρόκας κατασκευάζει δύο νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 7 MW στην Κρήτη και στην Εύβοια. Επιπλέον, στη διαδικασία ανάπτυξης βρίσκονται αιολικά πάρκα ισχύος 488 MW στην Ελλάδα, καθώς και 90 MW σε μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και 20 MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα.



Επίσης, έχει καταθέσει αιτήσεις 2.100 ΜW στη ΡΑΕ. Το 2007 ελήφθησαν επιπλέον από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) άδειες παραγωγής για την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών πάρκων στην Κύπρο συνολικής ισχύος 179,4 MW. Παράλληλα, ο όμιλος ερευνά την ανάπτυξη άλλων μορφών ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v