Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσός: Παραγωγή, προσφορά και ζήτηση

Η αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα οδήγησε στην αύξηση των επενδύσεων σε προϊόντα χρυσού, αρχής γενομένης από το τελευταίο τριμήνου 2001, τάση που εξακολουθεί και σήμερα.

Χρυσός: Παραγωγή, προσφορά και ζήτηση
Η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με το έντονο κλίμα φόβου και αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έχει οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων σε προϊόντα χρυσού.

Επιπλέον οι έντονες ανησυχίες για την οικονομική σταθερότητα στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει οδηγήσει τους ιάπωνες επενδυτές να κατέχουν το ένα πέμπτο των συνολικών επενδύσεων σε χρυσό. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για προϊόντα χρυσού στη χώρα, συνεχίστηκε και στις πρώτες εβδομάδες του 2002.

Παράλληλα, η ζήτηση κοσμημάτων σε χρυσό δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την κατάρρευση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την πτώση της ταξιδιωτικής κίνησης.

Συνολικά πάντως για το 2001, η παγκόσμια ζήτηση χρυσού ανήλθε στους 3.235 τόνους, μόλις 2% κάτω από το ποσοστό ρεκόρ που είχε σημειωθεί στο 2000, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως οι 2.840 τόνοι αφορούσαν σε δαπάνες για χρυσά κοσμήματα και μόλις 395 τόνοι σε επενδύσεις.

Ανοδικά κινείται και η παγκόσμια παραγωγή χρυσού, η οποία ακολουθεί σταθερά θετική πορεία, καθώς από τους 2.162 τόνους το 1991, η παραγωγή χρυσού αυξήθηκε περίπου σε 2.600 τόνους το 2001.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v