Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι κατέχουν τον περισσότερο χρυσό

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η ζήτηση του χρυσού σε χώρες, οι οικονομίες των οποίων δεν απασχολούν ιδιαίτερα τις αγορές. Ο περισσότερος χρυσός πάντως βρίσκεται κυριολεκτικά ”στα χέρια” κάποιων κροίσων της Ανατολής.

Ποιοι κατέχουν τον περισσότερο χρυσό
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης χρυσού σε οικονομίες που συνήθως δεν απασχολούν τις αγορές.

Στη διάρκεια του προηγουμένου έτους, η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα υψηλή στη Σαουδική Αραβία και στις χώρες του Κόλπου, όπου οι οικονομίες τους είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Οι αγορές χρυσού στη Σαουδική Αραβία σημείωσαν νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας το υψηλό προηγούμενο ποσοστό του 1992.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού που κυκλοφορεί παγκοσμίως, βρίσκεται με τη μορφή ράβδων, κοσμημάτων και νομισμάτων. Οι ράβδοι χρυσού τοποθετούνται σε θησαυροφυλάκια τραπεζών. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι αυτό του Fort Knox στο Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο περιέχει τα αποθέματα χρυσού της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αυτή τη στιγμή αποθέματα, που ισοδυναμούν με πάνω από 15 χρόνια ετήσιας κατανάλωσης χρυσού, βρίσκονται αποθηκευμένα σε θησαυροφυλάκια με τη μορφή ράβδων. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του χρυσού που έχει εξορυχτεί ποτέ.

Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη αγορά χρυσών κοσμημάτων, με τη ζήτηση στη διάρκεια του 2001 να ξεπερνάει τους 855 τόνους. Επιπλέον, η Ινδία είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως σε κοσμήματα.

Όσον αφορά στα εθνικά αποθέματα, οι ΗΠΑ έρχονται πρώτες, ακολουθεί η Γερμανία και εν συνεχεία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε ατομικό επίπεδο δεν είναι γνωστό ποιος διαθέτει τον περισσότερο χρυσό, εικάζεται ωστόσο ότι πρόκειται για μέλος βασιλικής οικογένειας στην Απω Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v