Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως να επενδύσετε μέσω Α/Κ στη ”διεύρυνση”

Από τους ελάχιστους τρόπους που ο Έλληνας επενδυτής διαθέτει για να τοποθετηθεί στις 10 νέες αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι τα Αμοιβαία Κεφάλαια. Ποια είναι τα Α/Κ που έχουν παρουσία εκεί και ήδη κυκλοφορούν στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση μπορούν να προσφέρουν εύκολη πρόσβαση του Έλληνα επενδυτή στις συγκεκριμένες αγορές.

Από τους ελάχιστους τρόπους που ο Έλληνας επενδυτής διαθέτει για να τοποθετηθεί στις 10 νέες αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι τα Αμοιβαία Κεφάλαια. Ποια είναι τα Α/Κ που έχουν παρουσία εκεί και ήδη κυκλοφορούν στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση μπορούν να προσφέρουν εύκολη πρόσβαση του Έλληνα επενδυτή στις συγκεκριμένες αγορές.

Emerging Europe (Alpha Trust)

To Εmerging Europe της Αlpha Trust επενδύει σε μετοχικούς τίτλους των αποκαλούμενων κρατών της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία επί παραδείγματι). Οι πέντε μεγαλύτερες συμμετοχές του αφορούν εταιρείες της Ουγγαρίας (OTP, MOL) και της Τσεχίας (Komercni, Philip Morris).

Η αξία του ενεργητικού του ανέρχεται στα 2,3 εκατ. ευρώ, η καθαρή τιμή του διαμορφώνεται στα 2,8 ευρώ, ενώ πρέπει να τονισθεί πως αποτέλεσε τον ”πρωταθλητή” των αποδόσεων το 2002 μεταξύ των Α/Κ εξωτερικού στην Ελλάδα. Αξίζει εν τούτοις να σημειωθεί πως η επένδυση σε αναδυόμενες αγορές συνεπάγεται σχετικά υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τις τοποθετήσεις σε αναπτυγμένες αγορές και υπό αυτή την έννοια το Εmerging Europe υπόκειται σε μεγαλύτερες διακυμάνσεις.

Eastern Europe Equity Fund (ABN AMRO)

Το Eastern Europe Equity Fund της ΑΒΝ Amro τοποθετείται κατά κύριο λόγο σε εταιρίες της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ρωσίας, αλλά και της Ουγγαρίας, ενώ οι μετοχές επιλέγονται ύστερα από αξιολόγηση της κερδοφορίας, των προοπτικών ανάπτυξής τους και της ποιότητας του management των επιχειρήσεων.

Οι κύριες γεωγραφικές τοποθετήσεις του (Νοέμβριος 2002) αφορούν στη Ρωσία, στην Ουγγαρία (24,8%), στην Τσεχία (27%), αλλά και στην Πολωνία (20,9%). Ο κλάδος της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών και των τηλεπικοινωνιών καλύπτει τη μερίδα του λέοντος των τοποθετήσεων του συγκεκριμένου Α/Κ, ενώ μερικές από τις επιχειρήσεις στις οποίες επενδύει είναι η Yukos, η Lukoil, η Cesky και η OTP Bank. Αξίζει να σημειωθεί πως ο οίκος αξιολόγησης S&P βαθμολογεί με 4 αστέρια το Eastern Europe Equity Fund.

Η αξία του ενεργητικού ανέρχεται στα 206 εκατ. ευρώ και η καθαρή τιμή στα 113 ευρώ.

Privilege Portfolio Convergence Growth (Commercial Value)

To Convergence Growth της Commercial Value επενδύει κατά κύριο λόγο στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στην Εσθονία, αλλά και στην Ελλάδα, ενώ το ενεργητικό του ανέρχεται στα 8,8 εκατ. ευρώ και η καθαρή τιμή του στα 1,6 ευρώ. Οι κυριότερες τοποθετήσεις του σχετίζονται με τον τραπεζικό κλάδο (ΟΤP Bank, Hansabank, Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου).

Baring Eastern Europe (Confine Hellas)

To Baring Eastern Europe τοποθετείται κυρίως στη Ρωσία (38,9%), στην Ουγγαρία (20,5%), αλλά και στην Πολωνία (18,6%). Οι επενδύσεις του αφορούν σημαντικές εταιρίες, όπως η Yukos, η OTP και η Lukoil. Το ενεργητικό ανέρχεται στα 534,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Το Αμοιβαίο αξιολογείται με τέσσερα αστέρια από την S&P, ενώ το επιδιωκόμενο κέρδος σχετίζεται με υπεραξίες από τους μετοχικούς τίτλους. Για το 2003, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διαχειριστή, αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ προβλέπεται παράλληλα αβεβαιότητα στην Τουρκία.

Ευρωπαϊκή Σύγκλιση Ομολογιών Εξωτερικού (ΕFG Eurobank)

Το Αμοιβαίο Ευρωπαϊκή Σύγκλιση Ομολογιών Εξωτερικού τοποθετείται -κατά κύριο λόγο- σε κρατικούς τίτλους χωρών της κεντρικής Ευρώπης και υπό αυτή την έννοια διαφοροποιείται από τα προαναφερθέντα Αμοιβαία, αφού στοχεύει σε σταθερές χρηματικές ροές, αντί για την καταγραφή υπεραξιών μέσω μετοχικών τίτλων.

Η Πολωνία αποτελεί τη χώρα που επενδύει σε υψηλότερο ποσοστό (36,3%), ενώ έπονται η Ουγγαρία (28,5%) και η Τσεχία (23,6%). Το ενεργητικό του Αμοιβαίου ανέρχεται στα 125 εκατ. ευρώ και η καθαρή τιμή του στα 6 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v