Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως να επενδύσετε στη ”διεύρυνση”

Υψηλό κίνδυνο αλλά και θελκτικές προοπτικές εμπεριέχουν οι επενδύσεις στα 10 νέα κράτη μέλη της Ε.Ε. Στον φάκελο παρουσιάζονται τα Αμοιβαία Κεφάλαια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και μπορούν να προσφέρουν εύκολη πρόσβαση του Έλληνα επενδυτή στις συγκεκριμένες αγορές. Οι δυνατότητες και το οικονομικό προφίλ των νέων εταίρων της ΕΕ.

Πως να επενδύσετε στη ”διεύρυνση”
του Αρη Δαμουλάκη

Πεδίο νέων επενδυτικών ευκαιριών, που μπορεί να αποδειχθούν χρυσοφόρες, με βάση τουλάχιστον την προηγούμενη ιστορική εμπειρία, φαίνεται ότι προκύπτει από την -επίσημη πλέον- ένταξη 10 νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση *.

Oι συγκεκριμένες χώρες, πλην της Κύπρου, δεν είχαν συγκεντρώσει μέχρι τώρα την ιδιαίτερη προσοχή των Ελλήνων επενδυτών και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύουν αγορές δύο φορές... ξένες, τουλάχιστον για τους μη ”επαγγελματίες” παίκτες.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αγορές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, χαρακτηρίζονται μεν από υψηλό επενδυτικό κίνδυνο και μεταβλητότητα, στοιχείο που επιτείνει τη δυσκολία επιλογής τοποθετήσεων από τους επενδυτές, από την άλλη πλευρά όμως διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλές αναπτυξιακές προοπτικές.

Τα 10 υπό ένταξη κράτη θα αποτελέσουν χώρες που στο άμεσο μέλλον και σε βάθος χρόνου θα προσελκύσουν ”ευρωπαϊκούς” πόρους με τη μορφή κοινοτικής συνδρομής, αντίστοιχης με τα ”εγχώρια” πακέτα Ντελόρ - Σαντέρ, τα οποία εκμεταλλεύθηκε ποικιλοτρόπως η χώρα μας τα παρελθόντα έτη και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξή της.

Η κοινοτική βοήθεια, τουλάχιστον θεωρητικώς, θα κατευθυνθεί σε τομείς που θα χρησιμοποιηθούν για την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ”ενδυνάμωση” των κρατών, ώστε να μειωθούν οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών - μελών και να ευνοηθεί η ανάπτυξή τους.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στη θέση ότι ευνοημένοι κατά βάση θα είναι οι κλάδοι των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών, της γεωργίας και των κατασκευών.

Παράλληλα με την ένταξή τους στην Ε.Ε., τα κράτη θα υιοθετήσουν σταδιακά την κοινή ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα, συμμετέχοντας σε μια πανίσχυρη οικογένεια με ενιαίο και δυνατό νόμισμα, αποκτώντας, μεταξύ άλλων, ”άμυνα” έναντι κερδοσκοπικών επιθέσεων. Επιπλέον, η εισδοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα επιφέρει σταδιακά τη δημοσιονομική σταθερότητα και θα βελτιώσει το περιβάλλον δραστηριοποίησης των εταιριών.

Σαφώς η ”πολυπόθητη” ανάπτυξη και διεύρυνση αναμένεται να στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών στις συγκεκριμένες 10 χώρες, επιτρέποντας τη ροή επενδύσεων από το εξωτερικό και την εισροή ”φρέσκων” κεφαλαίων που θα συμβάλλουν στην τόνωση των οικονομιών τους.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο του ΜΕΤΟΧΟΥ με ημερομηνία 24 Απριλίου 2003

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v