Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασκευαστικές: Εντυπωσιάζουν οι υποχρεώσεις...

Εννεάμηνα 2003: Οι υποχρεώσεις των κατασκευαστικών εντυπωσιάζουν...

Κατασκευαστικές: Εντυπωσιάζουν οι υποχρεώσεις...
Το στοιχείο που εντυπωσιάζει στα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών του κλάδου είναι οι υποχρεώσεις!

Στον σχετικό πίνακα, που δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”, θα διαπιστώσετε ότι η σχέση υποχρεώσεων ως προς τον τζίρο των εισηγμένων εταιρειών φτάνει στο 1,67 για την Έμπεδος, στο 3,55 για την ΑΕΓΕΚ, στο 26,56 για την Τεχνοδομή, στο 2,86 για την Ευρωπαϊκή Τεχνική, στο 3,54 για την Ευκλείδης, στο 2,01 για την Παντεχνική και στο 1,49 για την Μπαλάφας.

Παρά τους μεγάλους τζίρους και τα υψηλά περιθώρια κέρδους, οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι περισσότερο δανεισμένες από οποιαδήποτε άλλη περίοδο. Δεν δημιουργήθηκαν μόνο μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τα τελευταία χρόνια, αλλά και αντίστοιχα μεγάλες υποχρεώσεις προς το τραπεζικό σύστημα...

Το Δημόσιο και οι πληρωμές

Φωνάζουν σήμερα αρκετοί κατασκευαστές για το γεγονός ότι το Δημόσιο τούς οφείλει χρήματα. Κι έχουν δίκιο! Μόνο που δεν πρόκειται για ανακάλυψη των ημερών μας, αλλά για μία πολύ παλιά ιστορία. Τόσο παλιά, όσο και η ιστορία των δημοσίων έργων στην Ελλάδα.

Πόσοι γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι οι πληρωμές από το υπουργείο γίνονταν στο παρελθόν ακόμη και σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των κατασκευαστών; Με άλλα λόγια, υπήρχε πάντοτε μία αταξία στον τρόπο πληρωμής των εταιρειών από το Δημόσιο. Τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο έχει πάρει και πάλι διαστάσεις.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι οι επιπτώσεις του φαινομένου δεν ήταν ανάλογες στο παρελθόν, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις του Δημοσίου δεν είναι ίσως και ο μοναδικός λόγος για την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα αρκετές εταιρείες του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v