Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια

Οι αναλυτές συνεχίζουν να αναθεωρούν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές του χρυσού, όπως αποκαλύπτει η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια
Οι αναλυτές συνεχίζουν να αναθεωρούν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές του χρυσού, όπως αποκαλύπτει η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg. Το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να “αναρριχηθεί” το 2011 έως και τα 1.500 δολάρια η ουγγιά, εκτιμούν 29 αναλυτές, traders και επενδυτές.

Ο Dan Brebner, ο αναλυτής της Deutsche Bank στο Λονδίνο του οποίου οι προβλέψεις έχουν αποδειχθεί οι πιο ακριβείς από την αρχή του έτους, εκτιμά ότι η τιμή του χρυσού το επόμενο έτος δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 1.550 δολάρια. Στην πλειονότητά τους πάντως, αναμένουν τιμή 1.500 δολαρίων έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Περισσότερο επιθετική η τελευταία έκθεση της Goldman Sachs (μέχρι πρότινος επιφυλακτική για την πορεία του μετάλλου) που τώρα “βλέπει” την τιμή του χρυσού να υπερβαίνει τα 1400 δολάρια ανά ουγγιά, κατά μέσο όρο, το δ΄ τρίμηνο του 2010, λόγω της αποστροφής του ρίσκου και των εκτεταμένων ανησυχιών για τις Δυτικές οικονομίες.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των Κεντρικών Τραπεζών του πλανήτη πιστεύουν ότι ο χρυσός θα είναι το πιο σημαντικό απόθεμα στα θησαυροφυλάκιά τους μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της UBS. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει την θεαματική αλλαγή της επίσημης συμπεριφοράς έναντι του κίτρινου μετάλλου.

Επί δύο δεκαετίες, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες ήταν καθαροί πωλητές χρυσού, αλλά αυτή η τάση έχει ανατραπεί.

Σε ερώτηση της UBS, ποιο θα είναι το πιο σημαντικό αποθεματικό ενεργητικό του πλανήτη σε 25 χρόνια, περίπου οι μισοί αρμόδιοι απάντησαν “το δολάριο ΗΠΑ” αλλά το 22% απάντησαν “ο χρυσός”. Οι ράβδοι χρυσού ήταν η δεύτερη πιο δημοφιλής απάντηση, αρκετά υψηλότερα από άλλες όπως τα Ασιατικά νομίσματα ή το ευρώ.

Στην έρευνα της UBS συμμετείχαν πάνω από 80 θησαυροφύλακες Κεντρικών Τραπεζών, Εθνικών Επενδυτικών Ταμείων (SWF) και πολυεθνικών οίκων, με πάνω από 8.000 δισ. δολ. σε ενεργητικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι διαχειριστές πιστεύουν ότι ο χρυσός θα είναι η επένδυση με την καλύτερη εμφάνιση στο ερχόμενο εξάμηνο, καλύτερη από των μετοχών, των ομολόγων, του πετρελαίου και νομισμάτων.

Από την δεκαετία του 1960, δεν έχει εκδηλωθεί στον πλανήτη σημαντική και σταθερή αγορά χρυσού από Κεντρικές Τράπεζες.

Σήμερα, περίπου το 10% των αποθεμάτων των Κεντρικών Τραπεζών του πλανήτη, βρίσκεται σε χρυσό, σύμφωνα με το World Gold Council, αλλά υπάρχει μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις Κεντρικές Τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών, που κατά κανόνα έχουν πάνω από το 50% των αποθεμάτων τους σε χρυσό, και εκείνες των Αναδυόμενων Αγορών, που έχουν συγκριτικά μικρό ποσοστό αποθεμάτων σε χρυσό.

Η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες παραδοσιακά είναι σημαντικές καταναλώτριες Χώρες, αναμένεται να συνεχίσουν να παρέχουν σημαντική στήριξη, αλλά η συνεισφορά των Ευρωπαίων φαίνεται πως είναι συνεχώς αυξανόμενη, αναφέρει το World Gold Council.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v