Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι "γκουρού" επενδύουν στο πολύτιμο μέταλλο

Όμως και οι απόψεις που συνηγορούν για περαιτέρω άνοδο του χρυσού, μεταξύ των διεθνών γκουρού, δείχνουν να αυξάνονται.

Ποιοι γκουρού επενδύουν στο πολύτιμο μέταλλο
Όμως και οι απόψεις που συνηγορούν για περαιτέρω άνοδο του χρυσού, μεταξύ των διεθνών γκουρού, δείχνουν να αυξάνονται.

Ο George Soros, ξεπούλησε τους τελευταίους μήνες μετοχές συνολικής αξίας 3,7 δισ. δολαρίων. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου του δείχνουν ότι ο Soros έχει μειώσει τις θέσεις του στη Wall Street κατά 42%. Αγαπημένη του επένδυση αυτή τη στιγμή είναι ο χρυσός, στον οποίο φαίνεται ότι έχει τοποθετήσει το 13% του χαρτοφυλακίου του.

Επίσης ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers, “ποντάρει” ότι πολύ σύντομα ο χρυσός θα φτάσει στα 2000 δολάρια ανά ουγγιά και ότι στα επόμενα χρόνια θα σημειωθεί επενδυτικό “ντελίριο” για τα πολύτιμα μέταλλα.

Μεταξύ άλλων ο Rogers τονίζει: “Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν εξ αρχής για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν λανθασμένες. Η επιλογή, της διάσωσης των προβληματικών Τραπεζών και η διάθεση πακέτων στήριξης των οικονομιών μέσω της δημιουργίας τεράστιων ελλειμμάτων και εκτύπωσης χρήματος, όπως συστηματικά γίνεται στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και αλλού έχει οδηγήσει όχι σε λύσεις αλλά σε αδιέξοδα.

Οι Τράπεζες παραμένουν ευάλωτες και δεν δανείζουν, παρά τα μηδενικά επιτόκια που απολαμβάνουν, ενώ η ανησυχία για την υπερχρέωση όχι μόνο μικρών οικονομιών, όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, αλλά και των μεγαλύτερων όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ εντείνεται. Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη παραμένει υποτονική ενώ η μαζική εκτύπωση χρήματος έχει πυροδοτήσει ένα επικίνδυνο κύμα πληθωρισμού, το οποίο είναι ορατό πλέον σε όλα τα επίπεδα και όλες τις Χώρες. Αυξάνονται οι τιμές στο πετρέλαιο, στα τρόφιμα, στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες υγείας, παντού.

Το μόνο που κατάφεραν (σ.σ. οι Κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες στη Δύση) με τις επιλογές τους ήταν να μεταθέσουν το πρόβλημα για το μέλλον και μάλιστα με δυσμενέστερους όρους, καθώς το χρέος ολοένα και αυξάνεται. Οι προβληματικές Τράπεζες και Χώρες θα μπορούσαν να είχαν αφεθεί να πτωχεύσουν.

Αυτό θα προκαλούσε αρκετό «πόνο» βραχυπρόθεσμα, όμως, θα αναδιοργανώνονταν και σύντομα θα ξαναστέκονταν στα πόδια τους. Έτσι, σήμερα οι ίδιες ανισορροπίες που γέννησαν την κρίση εξακολουθούν να υφίστανται εμποδίζοντας την ανάκαμψη και εντείνοντας τις αναταράξεις στις Δυτικές κοινωνίες, που από προορισμός μεταναστών μετατρέπονται σταδιακά σε αφετηρία.

Στον αντίποδα, τη σκυτάλη στην παγκόσμια οικονομία μοιάζουν να έχουν πάρει πλέον οι οικονομίες της Ασίας, όπως η Κίνα και η Κορέα. Εκεί, παίζεται πλέον το οικονομικό παιχνίδι”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v