Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κύπελλο, η αποδοτικότητα και τα στοιχήματα

”Πάμε στοίχημα ότι θα μειωθεί η αποδοτικότητα των εργαζομένων;” Αυτή θα μπορούσε να είναι η φράση που συμπυκνώνει τις επιδράσεις που αναμένεται να ασκήσει στην παγκόσμια οικονομία το Μουντιάλ. Τεράστιο είναι το ποσό των στοιχημάτων που θα παιχθούν, ακόμα εντυπωσιακότερες είναι όμως οι μεθοδεύσεις των αγορών εργασίας για να περάσει ”ανώδυνα” και αυτό το παγκόσμιο κύπελλο.

Το κύπελλο, η αποδοτικότητα και τα στοιχήματα
”Ανεξέλεγκτες” χαρακτηρίζονται μεταξύ αστείου και σοβαρού, οι επιδράσεις που αναμένεται να έχει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου σε… ποδοσφαιρόφιλες αγορές, όπως αυτή της Βρετανίας.

Για να έχετε ένα πρώτο δείγμα των επιδράσεων της λαμπρότερης γιορτής του ποδοσφαίρου, αρκεί να σας μεταφέρουμε την είδηση που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswire, όπου αναφέρεται ότι οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Ευρώπης αναμένονται ισχνές τον προσεχή μήνα, καθώς οι περισσότεροι traders σκοπεύουν να αφοσιώνονται από τα γραφεία τους ή εκτός αυτών, στην παρακολούθηση των αγώνων!

Το πρόβλημα εντοπίζεται εντονότερο στην Αγγλία, όπου εκτός της σημαντικής επιρροής που ασκεί η οικονομία της χώρας στα παγκόσμια δρώμενα, δεδομένη είναι και η δυνατότητα της ομάδας να προχωρήσει στους ημιτελικούς, αφήνοντας ”πίσω” την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

”Το πρωί της 7ης Ιουνίου, όταν στην Άπω Ανατολή θα αναμετρόνται οι ομάδες της Αγγλίας και της Αργεντινής, μόνο γυναίκες θα κυκλοφορούν στο Λονδίνο. Και αυτό που λέω δεν είναι υπερβολικό”, τονίζει χαρακτηριστικά επιφανής βρετανός χρηματιστής.

Δεν είναι τυχαίο ότι η υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου της Μ. Βρετανίας συνέστησε επίσημα στους εργοδότες την υιοθέτηση ”ελαστικού ωραρίου” για όλη τη διάρκεια του Μουντιάλ ή ότι η MG Rover παραχωρεί στους εργαζομένους μια έξτρα ημέρα αργίας, αν η ομάδα της χώρας προκριθεί στα ημιτελικά και ο αγώνας μεταδοθεί εργάσιμη ημέρα.

Στη Γαλλία αντίστοιχα, προκρίνεται η ανάρτηση γιγαντοθονών μέσα στους χώρους εργασίας, ώστε να αποφευχθούν ”ασθένειες” που θα κρατήσουν τους εργαζόμενους -πιθανόν- στο σπίτι, αλλά -σίγουρα- μπροστά στην οθόνη τους.

Εντυπωσιακή είναι η προσφορά της αλυσίδας πωλήσεων ηλεκτρονικών συσκευών Dixons, η οποία στο ”πακέτο” που προωθεί διαφημιστικά, ενσωματώνει συσκευή DVD, τηλεόραση, 5 άγραφους ψηφιακούς δίσκους και… λίστα 10 δικαιολογιών για απουσία από το γραφείο!

Οι παρόμοιες περιπλοκές είναι καινοφανής, αφού είναι η πρώτη φορά που, λόγω της διαφοράς ώρας, οι μεταδόσεις των αγώνων θα γίνονται σε εργάσιμες ώρες.

Και αν η… πρωτογενής οικονομική αγορά εκτιμάται ότι θα αδρανήσει, μια άλλης μορφής επένδυση έρχεται για αυτές ακριβώς τις ημέρες να πάρει τη θέση της: αυτή των στοιχημάτων.

”Ένα μικρό στοίχημα κάνει πιο ενδιαφέροντα τον αγώνα”, λέμε συχνά. Η μικρή αυτή διασκέδαση κουβαλά πίσω της αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν ”νόμιμη βιομηχανία του τζόγου”. Όπως αναφέρουν παρατηρητές της συγκεκριμένης δραστηριότητας, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου συγκεντρώνει τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό στοιχημάτων από κάθε άλλο συμβάν.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μπορεί κανείς να ποντάρει από το πόσα γκολ θα βάλει ο κάθε παίκτης, μέχρι το... ποιόν εθνικό ύμνο θα παίξει φάλτσα η μπάντα!

Η βρετανική εταιρία στοιχημάτων Ladbrokes, εκτιμά ότι στη διάρκεια ενός μόλις μήνα, θα διακινηθούν σε στοιχήματα συνολικά, ποσά που αγγίζουν τα 3 δισ. δολάρια. Η ίδια, αναμένει να φτάσουν σε αυτήν πονταρίσματα αξίας 200 εκατ. λιρών, έναντι των 85 εκατ. λιρών στο Παγκόσμιο κύπελλο του 1998.

Και αν το ποσό αυτό φαντάζει μεγάλο, αναλογιστείτε ότι δεν περιλαμβάνει ούτε το παράνομο ποντάρισμα, ούτε φυσικά τα φιλικά στοιχήματα.

Το κατά πόσον ένα σημαντικό μερίδιο του τζίρου θα μετατραπεί σε κέρδη, τονίζει η Ladbrokes, εξαρτάται από την πορεία των φαβορί. Όσο μεγαλύτερες ανατροπές γίνουν στα προγνωστικά, τόσο περισσότερα χρήματα θα μπουν στα ταμεία μας, δηλώνει στέλεχος της Ladbrokes και προσθέτει ”στο Euro 2000, όπου οι δημοφιλέστερες ομάδες δεν έχασαν ούτε ένα αγώνα, εμείς, χάσαμε χιλιάδες δολάρια”.

Ενδιαφέρον είναι λοιπόν να γνωρίζει κανείς όταν παρακολουθεί ενθέρμως τις προσπάθειες της αγαπημένης του εθνικής ομάδας, πως σε αρκετά μέρη του κόσμου, αρκετοί άνθρωποι εύχονται ολόψυχα να σηκώσει το κύπελλο η... Κόστα Ρίκα!

Δ.Γλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v