Με ήπιες και απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει αγοραστές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, γύρισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε θετικό πρόσημο, σπρώχνοντας τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 2213 μονάδων και τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών, οριακά ψηλότερα των 2510 μονάδων.
Όμως ο καθαρός τζίρος της πρώτης ώρας που ξεπέρασε τα 84 εκατ., “πρόδωσε” τις κινήσεις των “sellers”, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη νέα αντίδραση της Αγοράς, προχώρησαν σε αθρόες μειώσεις θέσεων, κίνηση στην οποία ακολούθησαν και οι traders που είχαν πάρει θέσεις στα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης και έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα γρήγορα και σημαντικά κέρδη τους, με αποτέλεσμα την ευδιάκριτη υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων.
Η εικόνα έγινε σαφώς χειρότερη, όταν οι κύριες ευρωπαϊκές Αγορές γύρισαν σε καθαρά αρνητικό βηματισμό, με τον DAX να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει το σύνολο των ενδοσυνεδριακών κερδών και να σημειώνει νέα χαμηλά ημέρας, εικόνα που αναστράφηκε στο τέλος, με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων και τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.
Απόλυτα ενδεικτική για το κλίμα που υφίσταται και θα συνεχίσει να επικρατεί στο Χ.Α. είναι και η άποψη της Beta Sec., η οποία αναφέρει: “Καλώς ήρθατε στον Πλανήτη της μεταβλητότητας: Αναμένονται συνεδριάσεις με διακυμάνσεις και ευρύ ενδοημερήσιο εύρος, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζονται, χωρίς να διαφαίνεται σαφής λύση στο άμεσο μέλλον. Η συσχέτιση του Χ.Α. με τις ξένες Αγορές θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα”.
Συμπερασματικά, τα χαρτοφυλάκια που δεν φημίζονται για τις γρήγορες κινήσεις τους, καλό θα είναι να παραμείνουν σε ρόλο θεατή και ας πάρουν θέσεις σε σχετικά υψηλότερες τιμές, αρκεί να έχει μεσολαβήσει η είδηση – καταλύτης, που θα έχει αλλάξει ουσιαστικά κλίμα και διαθέσεις στις διεθνείς Αγορές.
Σε αντίθετη περίπτωση, οποιαδήποτε είδηση – εξέλιξη θα μπορεί να αλλάξει την τάση στις Αγορές, ακόμα και μέσα στη μέρα.
Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί χρόνος, προκειμένου να μειωθούν οι ταλαντώσεις στην τεχνική εικόνα των Αγορών και να πάρουν περισσότερη ψυχολογία οι όποιοι πρόθυμοι αγοραστές, που θα προχωρήσουν σε σταδιακές τοποθετήσεις μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα.
Σε δεύτερο χρόνο, το σύνολο των επενδυτών θα προβληματιστεί, όταν θα εμφανιστούν οι συνέπειες στην άνοδο του πληθωρισμού και τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve και των υπόλοιπων Κεντρικών Τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και μετά τη λήξη των συναλλαγών στο Χ.Α., αναμένονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2025 από CREDIA και ΒΙΟ.
Επίσης η επιστροφή των αγοραστών στο Πετρέλαιο, με το Brent να καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα του 3%, επανέφερε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ +1,75%, ΜΟΗ +3,03%).
Υπενθυμίζεται ότι το rebalancing του FTSE Russell έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 20 Μαρτίου.
Όσον αφορά τις προγραμματισμένες αξιολογήσεις του ελληνικού αξιόχρεου, την “αυλαία” ανοίγει αύριο η DBRS και ακολουθούν Moody΄s 13/3, Scope Ratings 20/3, S&P 24/4 και Fitch 8/5.
Από την άλλη, σύμφωνα με την κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς και όσον αφορά τις αρνητικές καθαρές θέσεις που ξεπερνούν το 0,5%:
Η AKO Capital LLP διατηρεί την καθαρή αρνητική της θέση στη μετοχή της MTLN στο 0,91626%, η Qube Research & Technologies Limited παραμένει με καθαρή αρνητική θέση 0,61276% στη μετοχή της BYLOT, η Arrowstreet Capital, Limited Partnership με καθαρή αρνητική θέση 0,50525% στη μετοχή της QLCO, όπως και η JP Morgan Asset Management (UK) Ltd με καθαρή αρνητική θέση 0,54343% στη μετοχή της MTLN. Εμφάνιση νέου παίκτη και συγκεκριμένα της GLG Partners LP, που με ημερομηνία 4/3 άνοιξε αρνητική καθαρή θέση 0,50511% στη μετοχή της MTLN.
Όσον αφορά τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα 2025, τα οποία η στήλη ανανεώνει επί καθημερινής βάσεως, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εισηγμένων:
- 10/3/26, TREK (μετά το κλείσιμο της Αγοράς)
- 11/3/26, ΣΑΡ (μετά το κλείσιμο της Αγοράς)
- 12/3/26, ΑΡΑΙΓ (πριν το άνοιγμα της Αγοράς), ΜΙΓ (μετά το κλείσιμο της Αγοράς)
- 17/3/26, ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (πριν το άνοιγμα της Αγοράς)
- 18/3/26, ΟΤΟΕΛ (πριν το άνοιγμα της Αγοράς)
- 19/3/26, ΔΕΗ (μετά το κλείσιμο της Αγοράς), TITC, ΛΑΒΙ, ΜΟΤΟ (μετά το κλείσιμο της Αγοράς)
- 23/3/26, ACAG (μετά το κλείσιμο της Αγοράς), ΜΟΗ (μετά το κλείσιμο της Αγοράς)
- 24/3/26, ΔΑΑ (μετά το κλείσιμο της Αγοράς)
- 27/3, ΓΕΒΚΑ (μετά το κλείσιμο της Αγοράς)
- 30/3/26, ΜΠΡΙΚ (μετά το κλείσιμο της Αγοράς)
- 31/3/26, MTLN, ΟΡΙΛΙΝΑ, ΟΛΠ - ΦΡΛΚ (μετά το κλείσιμο της Αγοράς)
- 2/4/26, ΠΕΡΦ (πριν το άνοιγμα της Αγοράς)
- 7/4/26, ΑΣΚΟ
- 20/4/26, ΦΒΜΕΖΖ, ΣΑΝΜΕΖΖ
- 21/4 QLCO (μετά το κλείσιμο της Αγοράς)
- 28/4 ΒΙΟΚΑ
- 30/4, ΞΥΛΚ (πριν το άνοιγμα της Αγοράς), ΙΑΤΡ (μετά το κλείσιμο της Αγοράς).
Με αυξανόμενες απώλειες και έκδηλη νευρικότητα οι κύριες ευρωπαϊκές Αγορές.
Αλλαγή σκηνικού με αύξηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων.
Πιο συγκεκριμένα, στο 3,58% ανηφορίζει η απόδοση του αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,13% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,484% η απόδοση του ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 2213,68 (+2,45%) και 2155,06 μονάδων (-0,27%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 2166,8 (+0,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2171,87 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,51%.
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, στα 379,9 εκατ., από τα οποία τα 25,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (BOCHGR, BYLOT, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΡΙΚ, ΣΑΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΦΡΛΚ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡ), με τους ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ να απασχολούν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 379,9 εκατ., τα 360,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Από τις βαρύδεικτες τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η OPTIMA, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ και BOCHGR.
Όλοι οι παραπάνω τίτλοι υποχώρησαν αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά. Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της ΑΛΦΑ (+2,64%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 3,68 ευρώ (+5,5%), της ΕΤΕ (+1,32%) μέχρι τα 13,85 ευρώ (+4,37%), της ΕΥΡΩΒ (+0,38%) μέχρι τα 3,829 ευρώ (+4,25%), της ΠΕΙΡ (+1,83%) μέχρι τα 7,73 ευρώ (+3,84%), της BOCHGR (-2,17%) μέχρι τα 9,46 ευρώ (+2,83%) και της OPTIMA (+1,45%) μέχρι τα 9,25 ευρώ (+3,12%).
Μεταξύ 2401,04 (-0,76%) και 2510,7 μονάδων (+3,78%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 2433,6 (+0,59%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2446,22 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,11%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2617 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 2696, 2848 και 2900 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2271 - 2257 μονάδες (συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μένοντας στον κλάδο, το νέο business plan της Πειραιώς προβλέπει μέση ετήσια αύξηση κερδών 10% την περίοδο 2026 - 2030 και 17% στο μέρισμα για την ίδια περίοδο. Η Τράπεζα επιδιώκει υπερδιπλασιασμό του μερίσματος ανά μετοχή, από 0,40 ευρώ το 2025, σε περίπου 0,80 ευρώ το 2030.
Σαφώς υποδεέστερη της αρχικής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη τραπεζικού 25άρη, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΚΤΡ (+1,34%), CENER (-3,13%), ΑΡΑΙΓ (-2,12%), ΒΙΟ (-1,37%), ΔΑΑ (-1,41%), ΕΛΠΕ (+1,75%), ΜΟΗ (+3,03%), ΣΑΡ (-2,46%).
Σύμφωνα με ανακοίνωση “ο Όμιλος ΔΕΗ και η METLEN, υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο για τη σύσταση κοινής εταιρείας, στην οποία κάθε μέρος θα συμμετέχει με ποσοστό 50%. Σκοπός είναι η ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία χαρτοφυλακίου έργων αποθήκευσης BESS έως 1.500 MW/3.000 MWh σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ιταλία, εκ των οποίων τα 1.000 MW αναμένονται να υλοποιηθούν εντός δωδεκαμήνου.
Στην περίπτωση της ΔΕΗ (+0,85%) η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στα 19,09 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 16,32 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Η Cenergy ανακοίνωσε την εξαγορά μονάδας παραγωγής σωλήνων ευθείας ραφής βυθιζόμενου τόξου στο Hartlepool της Αγγλίας, μέσω σύμβασης πώλησης περιουσιακών στοιχείων, η οποία υπεγράφη μεταξύ της Corinth Pipeworks UK Ltd, 100% θυγατρικής της Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ και των συνδιαχειριστών BTG Begbies Traynor (London) LLP, οι οποίοι διορίστηκαν από τα αρμόδια δικαστήρια του Λονδίνου και ενεργούν υπό την ιδιότητά τους ως αντιπρόσωποι της Liberty Pipes (Hartlepool) Ltd. (υπό καθεστώς διαχείρισης), με συνολικό τίμημα GBP 10 εκατ. Η στρατηγική αυτή εξαγορά αποτελεί σημαντικό ορόσημο στο μακροπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξης του τομέα σωλήνων χάλυβα, αυξάνοντας τη δυναμικότητά του και ενισχύοντας τη θέση του ως βασικού προμηθευτή στην παγκόσμια Αγορά Ενέργειας.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εισηγμένη, στα 0,26 ευρώ το μέρισμα και τα EBITDA στο πάνω μέρος της εκτίμησης της διοίκησης και στα 348 εκατ. ευρώ. Η ενεργειακή μετάβαση συνεχίζει να ενισχύει τα μεγέθη του Ομίλου δίνοντας ισχυρό growth, ενώ την ίδια ώρα τα νέα έργα δεν μειώνουν το ανεκτέλεστο. Στο τέλος του 2025 ήταν στα 3,38 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 193,5 εκατ. ευρώ, από 139,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 39%. Η διοίκηση έδωσε εκτίμηση για EBITDA φέτος 370 - 400 εκατ. ευρώ. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι στα 380 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια, “τα περιθώρια στα καλώδια παραμένουν δυνατά και στο τέλος του 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή στις ΗΠΑ. Υποδομές και data centers αναμένεται να φέρουν πωλήσεις, που όμως θα φανούν στο σύνολο της χρήσης 2028”.
Η αποτίμηση δεν θεωρείται “φτηνή”, αλλά οι αναλυτές τη δικαιολογούν λόγω του υψηλού growth.
Η μετοχή της CENER (-3,13%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 21,5 ευρώ (+3,37%), όμως από εκεί και μετά τη διαμόρφωση της ημερήσιας τάσης την ανέλαβαν οι “sellers” και ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 19,8 ευρώ (-4,81%). Προσοχή αν χαθεί η πρώτη στήριξη στα 19,38 ευρώ.
Την ολοκλήρωση της εξαγοράς της τουρκικής Traçim Çimento ανακοίνωσε ο Όμιλος TITC. Επιπλέον, έχει υπογραφεί συμφωνία με τον Όμιλο Caba Energy για κοινή συμμετοχή σε ένα φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 100 MW που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, με τον ελληνικό Όμιλο να δεσμεύεται να επενδύσει €34 εκατ. για το 50% του έργου. Με την ολοκλήρωση του φωτοβολταϊκού έργου και μαζί με την επιχείρηση τσιμέντου, η νέα εξαγορά αναμένεται να συμβάλει στον Όμιλο σε πωλήσεις άνω των €120 εκατ. και σε κέρδη EBITDA άνω των €50 εκατ. το 2027 και να ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), με περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων μέσω συνεργειών τα επόμενα χρόνια.
Παρά την αναρρίχηση της μετοχής της TITC (-0,10%) μέχρι τα 49,9 ευρώ (+1,84%), η συνέχεια δεν επέδειξε την ίδια δυναμική και ο τίτλος υποχώρησε μέχρι τα 47,9 ευρώ (-2,24%). Σε περίπτωση παράτασης της αδυναμίας, θα απαιτήσει προσοχή η στήριξη στα 45,14 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Δεν ενθουσίασαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΛΑΜΔΑ (+0,16%). Σύμφωνα με την Eurobank Equities, “τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από τα αυξημένα κόστη στο Ελληνικό και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου. Συνολικά, τα αποτελέσματα ήταν κατά 100 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής σε επίπεδο EBITDA, πριν από την αναπροσαρμογή! Η μετοχή διαπραγματεύεται, επί του παρόντος, με έκπτωση περίπου 29% σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού (NAV)”.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Το ένστικτο της επιβίωσης των Αγορών τις οδήγησε σε δυναμική ανάκαμψη σε όλον τον Πλανήτη. Στο Χ.Α. ο ΓΔ υπερπήδησε εύκολα τις 2150 μονάδες και πήρε πίσω σημαντικό μέρος από τις προηγούμενες απώλειες με την τιμή του Πετρελαίου να σταθεροποιείται, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της ανόδου, αν τιθασευτεί το συγκρουσιακό σκηνικό στη Μ. Ανατολή”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Με οριακές μεταβολές οι ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να υιοθετούν μια πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τη χθεσινή ανάκαμψη των μετοχών”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Μια απότομη πτώση διώχνει: Υπερ-leveraged θέσεις, late buyers που μπήκαν στην κορυφή, traders με στενά stop, πανικόβλητους επενδυτές. Με αυτό τον τρόπο ‘ελαφραίνει’ το positioning. Όταν οι μετοχές φαίνονται ακριβές και η Αγορά είναι υπερβολικά αισιόδοξη, μια διόρθωση ρίχνει τους πολλαπλασιαστές, μειώνει το sentiment, δημιουργεί νέα risk/reward, τεχνικά επίπεδα ξαναχτίζονται, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Οι Αγορές δεν χρειάζονται πάντα “αφήγηση”. Πολλές φορές οι κινήσεις είναι απλά: liquidity driven, positioning driven, technical driven και όχι απαραίτητα αποτέλεσμα κάποιου νέου. Γι’ αυτό υπάρχει και η παλιά φράση της Αγοράς: “The market climbs a wall of worry”.
Η ζώνη του 2055 - 2088 που είχαμε στοχεύσει, ουσιαστικά ήταν το μεγάλο “προπύργιο” το οποίο τελικά λειτούργησε σαν ελατήριο (εκ του αποτελέσματος). Σκοπός του ΓΔ είναι να μπορέσει να συντηρήσει το 2150 στην πρώτη διόρθωση.
Τώρα αν αποφασίσει να κάνει “V” θα δούμε “έκτροπα” πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε. Για ακόμα μία φορά πάντως βλέπουμε μία πολύ βίαιη και μικρή σε χρόνο διόρθωση που συνήθως συμβαίνει μία φορά τον χρόνο.
Για να ανέβει μια μετοχή δεν αρκεί να είναι καλή η εταιρεία. Πρέπει να θέλει και ο εισηγμένος να ανέβει. Όταν ο βασικός μέτοχος αδιαφορεί για την Αγορά, η μετοχή μπορεί να μείνει καθηλωμένη για χρόνια, όσο καλά κι αν είναι τα θεμελιώδη.
Παράδειγμα η ΚΑΡΕΛ. Μια εταιρεία με ισχυρά οικονομικά στοιχεία, που θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Όταν όμως το free float είναι σχεδόν ανύπαρκτο και δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διάθεση να ανοίξει η μετοχή στην Αγορά, ή να υπάρξει επαφή με επενδυτές, η τιμή δεν πρόκειται να αντικατοπτρίσει ποτέ την πραγματική της αξία. Η Αγορά δεν ανεβάζει μετοχές που είναι κλειδωμένες σε οικογενειακά συρτάρια. Από την άλλη όμως να πούμε ότι δίνει σημαντικό μέρισμα από τα κέρδη και έχει ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα, που σέβεται τους υπαλλήλους της.
Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΛΑΜΔΑ. Η εταιρεία έχει στα χέρια της το “Ellinikon”, ένα από τα μεγαλύτερα real estate projects στην Ευρώπη, σε ένα από τα πιο ακριβά παραθαλάσσια οικόπεδα της Μεσογείου. Θεωρητικά θα έπρεπε να είναι από τις πιο ελκυστικές ιστορίες ανάπτυξης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Στην πράξη όμως η μετοχή μοιάζει να λειτουργεί περισσότερο ως εργαλείο χρηματοδότησης του project, παρά ως επένδυση που ανταμείβει τους μετόχους της.
Στο τέλος της ημέρας, οι εταιρείες δεν κρίνονται μόνο από τα έργα που ανακοινώνουν, αλλά και από το πώς φέρονται στους επενδυτές τους. Γιατί τα λεφτά μπορεί να μείνουν, αλλά το όνομα που αφήνει κάποιος πίσω του είναι αυτό που γράφει τελικά ιστορία. Και πολλές φορές αξίζει να θυμάται κανείς ότι η πραγματική κληρονομιά δεν είναι μόνο η περιουσία, αλλά και ο χαρακτήρας που τη συνοδεύει”, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
“Οι ανησυχίες για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή προκάλεσαν πανικό στις διεθνείς Αγορές, συμπαρασύροντας και την ελληνική κεφαλαιαγορά, όπως υπενθυμίζει ο Τάσος Νιαβής.
Ο Γενικός Δείκτης, απ’ ό,τι φαίνεται, ολοκλήρωσε το δεύτερο διορθωτικό κύμα Elliott την Τρίτη 3/3/26 στις 2064 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί πάνω από 66% διόρθωση του πρώτου ανοδικού κύματος, που ξεκίνησε από την περιοχή του 1971 και κορύφωσε στις 2407 μονάδες (υψηλά 16ετών).
Η διόρθωση αυτή, όσο και αν ήταν εξαιρετικά βίαιη, είναι μέσα στα πλαίσια της ανοδικής ακολουθίας των πέντε κυμάτων και δεν μας προβληματίζει ιδιαίτερα.
Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι οι εκτονώσεις αυτές είναι απαραίτητες για την ομαλή πορεία της Αγοράς μας και δεν επηρεάζουν τη μακροχρόνια τάση του Γενικού Δείκτη, η οποία παραμένει ισχυρότατη ανοδική.
Οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις, ηγούμενες της πτώσης, καθώς οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια προς ασφαλέστερα “καταφύγια”.
Παρά τη διεθνή αναταραχή, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει θετικά θεμελιώδη, με τον δείκτη PMI μεταποίησης να ενισχύεται τον Φεβρουάριο, προσφέροντας μια νότα συγκρατημένης αισιοδοξίας για το μέλλον.
Η Αγορά παραμένει σε κατάσταση αυξημένης μεταβλητότητας, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες υπαγορεύουν την κατεύθυνση των τιμών στο ταμπλώ”, όπως επισημαίνει ο κ. Νιαβής (πιστοποιημένος οικονομικός αναλυτής).
Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (19,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (13,4), ΕΤΕ (12,3), ΠΕΙΡ (9,4), ΑΛΦΑ (8,3), ΟΤΕ (6,7), ΔΕΗ (6,6), ΟΠΑΠ (5,4), MTLN (5), CENER (4,3), BOCHGR (3,9), ΜΟΗ (3,9), TITC (3,8), BIO (3,7), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (3,6), ΔΑΑ (3,3), ΜΠΕΛΑ (3,2), ΕΛΠΕ (2,7), AKTR (2,2), OPTIMA (2), CREDIA (2), BYLOT (1,8), ΕΛΧΑ (1,5), ΠΡΟΝΤΕΑ (1,4), ΑΡΑΙΓ (1,1), ΛΑΜΔΑ (1,1), ΛΑΜΨΑ (1), ΟΛΠ (1), ΚΑΡΕΛ (1 δισ. ευρώ).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2026 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+35,41%), CENER (+34,33%), ΞΥΛΠ (+32,35%), ΛΑΒΙ (+23,71%), ΚΡΙ (+23,68%), ΒΙΝΤΑ (+21,97%), ΒΙΟ (+21,01%).
“Tips” έξω από τα όρια του FTSE25
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα SOFTWEB (+3,11%), ΞΥΛΚ (+3,7%), ΝΑΚΑΣ (+2,82%), ΣΠΙ (+2,66%), ΠΑΙΡ (+2,51%), ΟΛΘ (+1,41%), ΜΕΝΤΙ (+2,51%), ΑΤΡΑΣΤ (+1,99%), ΑΒΕ (+3,43%), ΜΠΡΙΚ (+1,69%).
Την εξαγορά του 50,1% της More.gr ανακοίνωσε η Alter Ego Media (+0,46%) του Βαγγέλη Μαρινάκη. Η κίνηση, σύμφωνα με πηγές της Εταιρείας, “εντάσσεται στη στρατηγική επέκτασης του Ομίλου σε νέες δραστηριότητες και τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της. Ο κλάδος των live events και entertainment θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της ανάπτυξης της Εταιρείας, καθότι εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει άνω του 20% της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου”.
Σε χαμηλά 5μηνου η ΙΝΤΕΚ (-1,55%).
Με αυξημένες συναλλαγές, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 6,22 ευρώ (-5,47%) η ΚΟΥΕΣ (-2,89%), για να αντιδράσει σχετικά στην συνέχεια. Σε χαμηλά 10 μηνών ο τίτλος.
Ο πρώτος και μοναδικός αγοραστής στην ΝΤΟΤΣΟΦΤ (0%) στα 24,40 ευρώ (-9,63%).
Αύξησε συναλλαγές η YKNOT (+1,83%).
Σε χαμηλά 9μηνου παραμένουν τα ΠΛΑΚΡ (0%).
Από τα χθεσινά χαμηλά 11 μηνών προσπάθησε να αντιδράσει η ΙΝΤΕΤ (+2,94%) αναρριχόμενη μέχρι τα 1,25 ευρώ (+5,04%). Αλλά κάποιος καθυστερημένος πωλητής, με 1 τεμ. προς πώληση, εμφανίστηκε στις τελικές δημοπρασίες και έκλεισε το “χαρτί” χαμηλότερα (!!!).
Από τις λίγες μετοχές που διακρατούν το μεγαλύτερο κομμάτι από τα κέρδη που προηγήθηκαν η ΝΑΥΠ (0%).
Το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 19/2 για ΛΟΓΟ (0%) και στις 25/2 για ΜΑΘΙΟ (-1,39%).
Με έξι συνεχόμενες πτωτικές και δέκα πτωτικές στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις, σε χαμηλά 8μηνου η ΜΙΝ (-3,4%).
Συνέχισαν την προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά ΕΚΤΕΡ (+4,9%), ΒΙΟΣΚ (+3,52%), ΙΛΥΔΑ (+1,67%), ΚΟΥΑΛ (+2,04%), ΦΡΙΓΟ (+3,81%), BYLOT (+4,37%), ΙΑΤΡ (+1,18%), ΠΡΟΦ (+0,16%), ΠΑΠ (+2,57%), ΕΛΣΤΡ (+1,9%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2312 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2062, 2058 - 2049 (συγκλίνουν ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενες αντιστάσεις στις 2327, 2331 – 2346 (gap), 2355, 2407 και 2450 μονάδες.
Ημερήσιο σήμα πώλησης και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 5890 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 5934, 6153 και 6200 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 5243, 5195 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 5171 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτο πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές για τις μεγάλες Αγορές σε Ασία – Ειρηνικό. Μετά το χθεσινό -12,06%, σήμερα στο +9,63% ο Kospi.
Με επιθετικότερες κινήσεις οι πωλητές στην Ευρώπη, στο “κόκκινο” και η Wall Street.
Ήπιες απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,164 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Το Κατάρ κήρυξε “force majeure” (ανώτερη βία) στις εξαγωγές Φυσικού Αερίου, εν μέσω του πολέμου ΗΠΑ – Ισραήλ με το Ιράν, με πηγές να αναφέρουν ότι “ενδέχεται να χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για την επιστροφή στα κανονικά επίπεδα παραγωγής”.
Προς τα $5160 αντιδρά ο Χρυσός (συμβόλαιο Απριλίου 2026), αλλά έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά ημέρας των $5433, στα $83,75 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαϊου 2026).
Στα $73400 αναπηδάει το Bitcoin, στα $2140 το Ethereum.
Η Κίνα ανακοίνωσε επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2026. Συγκεκριμένα, όρισε τον στόχο για την οικονομική ανάπτυξή της το 2026 μεταξύ 4,5% - 5% του ΑΕΠ, ή με άλλα λόγια στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1991. Ο Πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Τσιάνγκ, δήλωσε ότι “οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 7% φέτος, ελαφρώς χαμηλότερα από το 7,2% πριν από ένα χρόνο”.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει να προμηθεύει Αέριο την Ευρώπη και να στραφεί σε πιο “αξιόπιστες” Αγορές. Ο ίδιος τόνισε ότι “ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά είναι μια σκέψη”, ενώ χαρακτήρισε “τρομοκρατική επίθεση” το χτύπημα σε Ρωσικό τάνκερ που μετέφερε LNG.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Kazuo Ueda, προειδοποίησε ότι “η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά την Ιαπωνική Οικονομία”, υποδεικνύοντας πιθανή διατήρηση των επιτοκίων.
Η Maersk ανακοίνωσε ότι αναστέλλει, μέχρι νεωτέρας, τις περισσότερες κρατήσεις φορτίων προς και από τον Περσικό κόλπο.
Η MSC ανακοίνωσε ότι παγώνει προσωρινά όλες τις κρατήσεις φορτίων προς τη Μέση Ανατολή και έχει δώσει εντολή σε όλα τα πλοία της στην Περιοχή, να μεταβούν σε ασφαλή Λιμάνια μέχρι νεότερης ειδοποίησης.
Ο Γερμανικός Κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών, Hapag-Lloyd, ανακοίνωσε ότι “αναστέλλει, μέχρι νεωτέρας, τις μεταφορές Εμπορευμάτων από και προς τον Περσικό Κόλπο, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή”.
“Η Lloyd’s συνεργάζεται εποικοδομητικά με τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ και τα σχετικά ενδιαφερόμενα Μέρη, με σαφή εστίαση στη διασφάλιση ότι η Αγορά Lloyd’s θα συνεχίσει να ηγείται ως το Παγκόσμιο κέντρο αριστείας για την ασφάλιση κινδύνου πολέμου”, δήλωσε εκπρόσωπος της Lloyd’s.
Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη υποχώρησαν 0,1% τον Ιανουάριο του 2026, σε μηνιαία βάση, μετά από αναθεωρημένη αύξηση 0,2% τον Δεκέμβριο του 2025, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3%.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Γερμανίας και της Φινλανδίας προειδοποίησαν ότι “ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πιθανότατα θα αυξηθεί και η ανάπτυξη θα υποχωρήσει, εάν ο πόλεμος στο Ιράν παραταθεί και επηρεάσει περισσότερες Χώρες”.
Ο Λόιντ Μπλάνκφαϊν, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, τόνισε στους Financial Times ότι “η διαχείριση Επενδυτικών Τραπεζών απαιτεί ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο και ειλικρίνεια σχετικά με την αξία των Περιουσιακών Στοιχείων. Η έλλειψη σοβαρού ‘ταρακουνήματος’ από το 2008 έχει κάνει τον Κόσμο πιο εφησυχασμένο. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μεταξύ κρίσεων, τόσο πιο σοβαρή μπορεί να είναι η επόμενη”.
“Η ανάπτυξη Αμερικανικών στρατευμάτων σε Ιρανικό έδαφος, δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή μέρος του σχεδιασμού των ΗΠΑ για την επιχείρηση στο Ιράν. Όμως δεν θα απέκλεια ποτέ στρατιωτικές επιλογές εκ μέρους του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ή του Ανώτατου Διοικητή και ο ίδιος συνετά κάνει το ίδιο” δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ.
O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας παρέμεινε στις 213000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 215000.
“Η Παγκόσμια Οικονομία τίθεται εκ νέου σε δοκιμασία, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή”, δήλωσε στον Τύπο στην Μπανγκόκ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ. ευρώ, στα 150,1 δισ.
Σε “equalweight”, από “underweight” αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών η Barclays. Παράλληλα, ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 10,2, από 10,1 ευρώ.
Η υποχώρηση της μετοχής της Metlen, εν μέσω του ευρύτερου κλίματος αποφυγής ρίσκου στις Αγορές μετοχών, κατά την άποψή μας, παραβλέπει τη θέση της Εταιρείας σε Ενέργεια και Αλουμίνιο”, γράφει ανάλυση της Morgan Stanley. Η σύσταση παραμένει “overweight” και η τιμή – στόχος τα 55 ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι OPTIMA, ΜΟΗ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η MTLN.
Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
-----ΧΠΑ
Συνεδρίαση μικρής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του FTSE25 και να αυξάνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (67.281 συμβόλαια).
Στα 6.330 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 6.307 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 3.010 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 3.008 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.922, 1.848 για τον Μάρτιο και 74 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.510), κινήθηκε μεταξύ 5.469 και 5.640 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 94, 94 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.430), κινήθηκε μεταξύ 2.415,25 και 2.512 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, διακανονισμός - (συνολικά 60, 40 για τον Μάρτιο και 20 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 8.667,25), κινήθηκε μεταξύ 8.667,25 και 8.668,25 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.500 ΕΕΕ, 133.893 ΑΛΦΑ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΑΔΜΗΕ (261), ΑΡΑΙΓ (324), AKTR (195), ΑΛΦΑ (19.146), BYLOT (22.626), CENER (201), CREDIA (3.683), ΕΛΧΑ (343), ΕΥΡΩΒ (3.078), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (164), ΕΧΑΕ (101), ΕΛΠΕ (408), ΙΝΤΚΑ (281), ΜΠΕΛΑ (1.382), ΛΑΜΔΑ (664), MTLN (2.398), ΕΤΕ (1.826), ΟΠΑΠ (142), ΠΕΙΡ (9.044), ΔΕΗ (410), ΒΙΟ (173).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: ΑΛΦΑ 57.577, BYLOT 1.189.318, ΕΥΡΩΒ 26.492, ΙΝΤΚΑ 10.271, ΛΑΜΔΑ 15.879, MTLN 12.179, ΑΔΜΗΕ 10.644, AKTR 90.738, ΔΕΗ 19.482, ΕΤΕ 17.628, ΕΥΔΑΠ 12.654, ΠΕΙΡ 49.054.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: ΠΕΙΡ 10.067.292 τεμ. (από 11.714.110 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), OPTIMA 5.293.710 τεμ. (5.312.572), ΟΤΕ 2.939.227 τεμ. (2.638.954), ΟΠΑΠ 6.331.155 τεμ. (6.326.035), ΕΤΕ 22.097.939 τεμ. (22.315.091), ΔΕΗ 9.917.893 τεμ. (9.917.893), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1.317.217 τεμ. (1.333.037), ΑΔΜΗΕ 5.357.131 τεμ. (5.357.131), MTLN 1.663.583 τεμ. (1.663.583), ΕΥΡΩΒ 92.129.875 τεμ. (93.674.931), CENER 1.142.272 τεμ. (1.097.162), BYLOT 33.751.316 τεμ. (32.987.344), ΑΛΦΑ 195.250.737 τεμ., (196.047.041).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
| |||
AKO Capital LLP | MTLN | 0,91626% | 2026/2/27 |
Qube Research & Technologies Limited | BYLOT | 0,61276% | 2026/2/16 |
Arrowstreet Capital, Limited Partnership | QLCO | 0,50525% | 2026/3/2 |
JPMorgan Asset Management (UK) Ltd | MTLN | 0,54343% | 2026/3/3 |
GLG Partners LP | MTLN | 0,50511% | 2026/3/4 |
NSP: Net Short Position