H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει τη μονιμοποίηση του νέου Ταμείου Ανάκαμψης των €750 δισ., το οποίο χαρακτηρίζει ένα «σημαντικό ορόσημο στην ενοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής».
Από τα €750 δισ., τα 390 δισ. θα δοθούν ως επιδοτήσεις, οι οποίες στην περίπτωση της Ελλάδας θα αγγίζουν το 9%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την Τετάρτη η ΕΚΤ. Η Κροατία και η Βουλγαρία θα λάβουν επιδοτήσεις που αγγίζουν το 10% του ΑΕΠ τους, ενώ η Πορτογαλία θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 5,4% του ΑΕΠ. Τα οφέλη για την Ισπανία υπολογίζονται στο 3,4% του ΑΕΠ και για την Ιταλία στο 1,9%.
To Ταμείο «διασφαλίζει ισχυρότερη μακροοικονομική στήριξη για τις πιο ευάλωτες χώρες», επισημαίνει η ΕΚΤ.
Η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι μολονότι το Ταμείο είναι προσωρινό, μπορεί να «προσφέρει μαθήματα για την οικονομική και νομισματική ένωση, η οποία ακόμα δεν έχει έναν μόνιμο δημοσιονομικό μηχανισμό σε υπερεθνικό επίπεδο για μακροοικονομική σταθεροποίηση κατά τη διάρκεια βαθιών κρίσεων».
H E.E. πρέπει να εξετάσει τη μετατροπή του Ταμείου σε ένα πιο μόνιμο συστατικό του οπλοστάσιού της όταν αρχίσει εκ νέου τις συνομιλίες για τους δημοσιονομικούς κανόνες, αναφέρει σύμφωνα με τους Financial Times η ΕΚΤ.
«Εφόσον χρησιμοποιηθεί για παραγωγικές δαπάνες και συνοδευτεί από φιλοαναπτυξιακές πολιτικές, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα βοηθήσει μόνο στη στήριξη της ανάκαμψης αλλά θα αυξήσει και την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική των οικονομιών των κρατών-μελών», υπογραμμίζει η ΕΚΤ.