Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μερς: Η ΕΚΤ να περιορίσει τις «εξουσίες έκτακτης ανάγκης»

Τα γεράκια και τα περιστέρια στους κόλπους της ΕΚΤ έρχονται σε αντιπαράθεση για την μαζικές αγορές ομολόγων στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας για τη στήριξη της ευρω-οικονομίας. Το εκτιμά το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ για ανάπτυξη και πληθωρισμό.

Μερς: Η ΕΚΤ να περιορίσει τις «εξουσίες έκτακτης ανάγκης»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) πρέπει να περιορίσει τις «εξουσίες έκτακτης ανάγκης» για την αντιμετώπιση σε «προσωρινών κρίσεων», υποστηρίζει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Υβ Μερς.

Η ΕΚΤ κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε από νομικό αδιέξοδο, αντιμετωπίζοντας σημαντικό πρόβλημα, εάν προσπαθήσει να επεκτείνει τις «εξουσίες έκτακτης ανάγκης» του σχεδίου απόκτησης ομολόγων λόγω της πανδημίας στο άλλο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Παράλληλα, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, εκτίμησε πως οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη δεν έχουν επιδεινωθεί μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας νωρίτερα τον Σεπτέμβριο να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της στα επιτόκια και στην «εκτύπωση» χρήματος, πρόσθεσε.

«Κοιτάζοντας τα νεότερα στοιχεία, θεωρώ ότι τίποτα δεν δείχνει μία περαιτέρω επιδείνωση, τουλάχιστον όχι στο μέτωπο των τιμών και της παραγωγής», δήλωσε ο Μερς, προσθέτοντας: «Αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν όπως είναι τώρα, ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεγάλη επιδείνωση στο υγειονομικό μέτωπο».

Ο Μερς που κατατάσσεται στα «γεράκια» (φωτο) σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg δεν έχει σταματήσει να προειδοποιεί από τις αρχές του χρόνου πως η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ενδέχεται να «φουσκώνει» υπερβολικά τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού, ιδίως στον τομέα του real estate.

«Απαιτείται να είμαστε σε επιφυλακή καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η νομισματική πολιτική ενθαρρύνει την υπερβολική ανάληψη ρίσκου και συμβάλλει στην αύξηση των τιμών στοιχείων ενεργητικού και στην εισοδηματική ανισότητα» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Μερς σε ομιλία του. 

«Τα ρίσκα διόρθωσης στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού αυξάνονται» τόνισε.

Συγκοινωνούντα δοχεία 

Οι πιέσεις μεταφέρονται και στα πεδία άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής. Νωπές είναι άλλωστε οι παραινέσεις (από το τελευταίο Eurogroup) των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον και ότι οι χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους.

Με τα σημερινά δεδομένα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει σταδιακή επιστροφή των κανόνων από το 2022 και μάλιστα στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί συγκεκριμένα ορόσημα και προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώνουν οι χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλιστεί η μετάβασή τους στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Αν και οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, θεωρείται βέβαιο ότι τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Κομισιόν θα ελέγχουν και θα αξιολογούν σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο και θα συστήνουν διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που καταγράφεται απόκλιση από τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα. Σε απλή μετάφραση αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα με τη «ρήτρα διαφυγής» οι Βρυξέλλες πολύ σύντομα θα επαναφέρουν τα «ραντάρ» πάνω από τις οικονομίες της ευρωζώνης.

Αντίθετη η Γαλλία στην παλιά μορφή δημοσιονομικών κανόνων

Η Γαλλία είναι αντίθετη με την επαναφορά των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων στην προηγούμενη μορφή τους μετά την ανάδυση των οικονομιών από την κρίση του ιού κοροναϊού, δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμέντ Μπον.

«Χρειαζόμαστε δημοσιονομικούς κανόνες; Σίγουρα. Πρέπει να ελεγχθούν; Σίγουρα », δήλωσε ο Μπον σε συνέντευξή της στο AFP που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Η ΕΕ ανέστειλε τους δημοσιονομικούς της κανόνες για να επιτρέψει μαζικές κρατικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν αποφασίσει για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να παραμείνει η αναστολή, αλλά υπάρχει ευρεία υποστήριξη για μια προσαρμοστική στάση έως το 2021.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα ήταν «παράξενο» να οριστεί μια ημερομηνία για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών κανόνων βάσει του συμφώνου σταθερότητας της ΕΕ, όταν δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα τελειώσει η οικονομική κρίση.

Λίγο πριν έρθει η κρίση τον Φεβρουάριο, η ΕΕ ξεκίνησε μια συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι ισχύοντες δημοσιονομικοί κανόνες ήταν περίπλοκοι και δύσκολο να εφαρμοστούν.

«Δεν θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το σύμφωνο σταθερότητας όπως το ξέραμε προηγουμένως», δήλωσε ο Μπον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v