Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίθετη η Γαλλία στην επιστροφή στους προ-κρίσης δημοσιονομικούς κανόνες

Φρέσκες οι παραινέσεις στο τελευταίο Eurogroup ότι η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον και ότι οι χώρες θα πρέπει να "νοικοκυρέψουν" των δημόσια οικονομικά τους. Αντιδρούν κυβερνήσεις, άλλες όχι...

Αντίθετη η Γαλλία στην επιστροφή στους προ-κρίσης δημοσιονομικούς κανόνες
Η Γαλλία είναι αντίθετη με την επαναφορά των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων στην προηγούμενη μορφή τους μετά την ανάδυση των οικονομιών από την κρίση του ιού κορωνοϊού, δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμέντ Μπον.

«Χρειαζόμαστε δημοσιονομικούς κανόνες; Σίγουρα. Πρέπει να ελεγχθούν; Σίγουρα », δήλωσε ο Μπον σε συνέντευξή της στο AFP που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Η ΕΕ ανέστειλε τους δημοσιονομικούς της κανόνες για να επιτρέψει μαζικές κρατικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν αποφασίσει για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να παραμείνει η αναστολή, αλλά υπάρχει ευρεία υποστήριξη για μια προσαρμοστική στάση έως το 2021.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ (φωτο) ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα ήταν «παράξενο» να οριστεί μια ημερομηνία για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών κανόνων βάσει του συμφώνου σταθερότητας της ΕΕ, όταν δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα τελειώσει η οικονομική κρίση.

Λίγο πριν έρθει η κρίση τον Φεβρουάριο, η ΕΕ ξεκίνησε μια συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι ισχύοντες δημοσιονομικοί κανόνες ήταν περίπλοκοι και δύσκολο να εφαρμοστούν.

«Δεν θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το σύμφωνο σταθερότητας όπως το ξέραμε προηγουμένως», δήλωσε ο Μπον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v