Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα κίνηση για τις 1.100 μονάδες

Υψηλές συναλλαγές και νέα πτώση για την Εθνική, που με την είσοδο των νέων μετοχών και τη σχεδόν πλήρη κάλυψη των «ανοιχτών θέσεων» κάνει βάση στα €1,98-2,08. Υπεραποδίδουν Πειραιώς, Alpha, Tιτάνας, άνοδος για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ΧΑ: Νέα κίνηση για τις 1.100 μονάδες
Εκρηκτική αντίδραση στο Χ.Α. καθώς αυτοί που ρευστοποιούσαν «ανοιχτές πωλήσεις» στη μετοχή της Εθνικής (και όχι μόνο) τις τελευταίες ημέρες έχουν εγκλωβιστεί ανοδικά.

Πάνω από τις 1.100 μονάδες επανέρχεται ο Γενικός Δείκτης, προς τις 355 ο FT 25, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ στα πρώτα 45΄ της συνεδρίασης.

Σχεδόν 24 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής και περίπου 19 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Πειραιώς, συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος.

Στην αρχή του σχολίου μας σημειώναμε πως το υποτιμητικό παιχνίδι έγινε κυρίως στη μετοχή της Εθνικής, λόγω της εισαγωγής σήμερα των νέων μετοχών που προήλθαν από την αύξηση κεφαλαίου. Ωστόσο, καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές πηγές υποστηρίζουν πως ανάλογες κινήσεις φέρεται να έγιναν σε τουλάχιστον ακόμη δύο δεικτοβαρείς μη τραπεζικούς τίτλους του 25άρη.

Προφανώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στη διάθεσή της, κυρίως όμως τις επίμαχες συναλλαγές για τα 4,5 εκατ. μετοχές της Εθνικής στα 2,49 ευρώ που άλλαξαν χέρια στη συνεδρίαση της 16ης Μαΐου.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως, με αφορμή τη ρευστότητα στο πολιτικό πεδίο, δύο ισχυρές ομάδες ξένων αντιπαρατίθενται με εμφανείς τις συνέπειες στο ταμπλό. Η μία παίζει εκβιαστικά την αγορά χαμηλότερα και η άλλη επιχειρεί να την τραβήξει ψηλότερα.

Θυμίζουν δε πως η χθεσινή σημαντική διόρθωση με... απρόβλεπτο για τους πολλούς γύρισμα της αγοράς ήταν η τρίτη συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονη διόρθωση, κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας και με υψηλότατες συναλλαγές.

Ο χθεσινός τζίρος ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος του έτους, θυμίζοντας πως ανάλογα υψηλοί τζίροι έχουν πραγματοποιηθεί την περίοδο της εισαγωγής των νέων μετοχών της Eurobank αλλά και στις τελευταίες συνεδριάσεις με τη μετοχή της Εθνικής.

Όμως, υποτιμητικά φέρεται να έχει παιχτεί και η μετοχή του ΟΤΕ, όπου θυμίζουμε ότι ο δανεισμός τίτλων ήταν μεγάλος σε όλη τη διάρκεια της διόρθωσης από τα 11,55 ευρώ της 8ης Μαΐου.

Κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως η ισχυρή μεταβλητότητα και η αντιπαράθεση πωλητών-αγοραστών βρίσκει πρόσφορο έδαφος λόγω της πολιτικής ρευστότητας, και το ποντάρισμα εν όψει της αναμέτρησης της 25ης Μαΐου αναμένεται πως θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Για όσους μετρούν τον Γενικό Δείκτη, σημειώνουμε πως η χθεσινή ανοδική παγίδα (έως 3,47%), με τη διόρθωση προς το κλείσιμο κατά 1,99%, δημιούργησε ημερήσια διακύμανση 62 μονάδων. Η απόλυτη χαρά του intradayter. Σημειωτέον πως μεγάλη διακύμανση καταγράφηκε για τις 18 από τις 25 μετοχές του δείκτη.

Και ερχόμαστε στη σημερινή συνεδρίαση, μετά το τελευταίο διορθωτικό τριήμερο, με τον Γ.Δ. να κάνει βάση στις 1.060 μονάδες. Σύμφωνα με τον αναλυτή Γιάννη (ABCanalysis.worldpress.com) οι 1.040 μονάδες είναι σημαντικό σημείο αναφοράς για τον Γενικό Δείκτη.

Στη μετοχή της Εθνικής η διακύμανση γίνεται από το 1,98 έως τα 2,11 ευρώ, ενώ κατά 3,16% αντιδρά το ΕΤΕΤΠ προς το 0,588 ευρώ.

Μετά την τελευταία διόρθωση αντιδρούν η μεν Πειραιώς προς το 1,48 ευρώ, η δε Alpha Bank προς το 0,644, ενώ οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγω στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και δευτερευόντως στον τίτλο του ΟΠΑΠ.

Στο συν 23 από τις μετοχές του FT 25, καθώς εκτός από την Εθνική διορθώνει ελαφρώς προς τα 16,53 ευρώ η CC HBC.

Ανοδικά αντιδρούν μετοχές-σηματωροί όπως Μυτιληναίος, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Τιτάν, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και ΕΧΑΕ, Intralot, Jumbo.

Σημειώνουμε πως μέχρι τώρα έχουν γίνει επτά πακέτα, τα πέντε στην Πειραιώς και από ένα σε Jumbo και Εθνική.

Δεδομένου ότι όσοι πουλούσαν ανοιχτά μετοχές της Εθνικής από τις 14-15/5 έχουν καλύψει τις θέσεις τους, ενώ ορισμένοι παραμένουν χωρίς χαρτιά, θα αρκούσε ένα απλό τράβηγμα της μετοχής της ΕΤΕ προς τα 2,20 ευρώ για να κάψει τα δάχτυλα όσων έπαιξαν ανάποδα το χαρτί.

Προς τις 1.075 μονάδες ο FT Mid, με τη μετοχή του Υγεία στο +5,36%, της Intracom στο +4,69%, της ΧΑΛΚΟΡ στο +3,53%, του Fourlis στο +1,47%, ενώ κατά 0,97% ενισχύεται η μετοχή της MLS. Κατά 1,21% ενισχύεται στα 7,50 ευρώ η μετοχή της Aegean.

Από τεχνική πλευρά πρώτος στόχος για τον 25άρη, εάν περάσει τις 357 μονάδες, είναι οι 363 και αμέσως μετά οι 380,42 μονάδες, δηλαδή το μέγιστο ημέρας στις 15 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v