Υπέρ των αγοραστών οι πρωινές αψιμαχίες

Με νέα υψηλή τιμή προς τα 17,7 ευρώ και θεαματική άνοδο ”απαντά” το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προς κάθε κατεύθυνση. Στο επίκεντρο και ο κλάδος της υγείας, καθώς η συμφωνία του ομίλου Υγεία με τον Ερυθρό Σταυρό φαίνεται να αποτελεί σηματωρό εξελίξεων στον χώρο, φέρνοντας κοντύτερα δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πέριξ των 4.080 μονάδων διαμορφωνόταν ο Γ.Δ. στις 10:55.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Για μόλις 12 λεπτά πέτυχαν οι ”πωλητές” να κρατήσουν την αγορά σε αρνητικό έδαφος. Αρχικά πουλώντας μέχρι και 1,2% χαμηλότερα την Εμπορική, πιέζοντας την Εθνική, την Πειραιώς και την Alpha Bank, κρατώντας σταθερή στα 4,02 ευρώ την Αγροτική.

Για τον τραπεζικό κλάδο όμως η δυναμική που για διάφορους λόγους έχει αναπτυχθεί στη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν μπορεί να αφήνει για πολύ ανεπηρέαστο το σύνολο των μετοχών.

Αυτό γιατί στις 10:40 η μετοχή του Τ.Τ. ”έγραφε” υψηλό στα 17,60 ευρώ, έναντι 17,44 ευρώ που είναι και το προηγούμενο σε κλείσιμο μέγιστο της μετοχής.

Περίπου την ίδια ώρα βγήκαν υψηλότερα ”αγοραστές” στη μετοχή της Eurobank, σε ΟΤΕ, Cosmote, φέρνοντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 4.080 μονάδες με οριακή απόδοση 0,03%.

Η πρώτη... αψιμαχία που κράτησε περί τα 15 λεπτά πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές περίπου 18,5 εκατ. ευρώ και οδηγούσε σε υπεραπόδοση τον Mid 40 και τον SC 80 και σε ανοδική φορά 64 τίτλους. Εκείνη την ώρα για 53 μετοχές καταγραφόταν αρνητική μεταβολή.

Οι εξελίξεις στον κλάδο της υγείας, όπως είχαμε επιμείνει και στην προσυνεδριακή αναφορά μας, εύλογα βρίσκονται στο προσκήνιο. Ο όμιλος του Υγεία ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Ερυθρό Σταυρό για την κατασκευή του Ασκληπιείου Βούλας. Είναι κατά την εκτίμησή μας η πρώτη ουσιαστική κίνηση που φέρνει σε συνεργασία έναν ιδιωτικό όμιλο με το Δημόσιο και που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε μια λειτουργικότερη σύμπραξη δυνάμεων.

Επ΄ ωφελεία, πάντα κατά την εκτίμησή μας, και των δύο πλευρών, ειδικότερα όμως του... αιμορραγούντος οικονομικά Δημοσίου.

Η μετοχή του Υγεία με συναλλαγές περίπου 190.000 τεμαχίων (μέχρι τις 10:50) διαμορφωνόταν κατά 5,4% υψηλότερα στα 5,08 ευρώ. Με αυξημένες συναλλαγές αντιδρούσε κατά 4,2% το Ιατρικό στα 4,48 ευρώ, ενώ ακολουθούσε χαμηλότερα και το Ιασώ.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της συνεδρίασης αφορά στη συντήρηση της ”μόχλευσης” σε συγκεκριμένες μετοχές, όπως λ.χ. στον Κούμπα (στα 2,03 ευρώ με 6,3%), στη Βαλκάν (με 4,13%, στα 1,26 ευρώ), ενώ η Audiovisual διαμορφώνεται και πάλι προς τα 5,2 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές περίπου 330.000 τεμαχίων και αξίας περίπου 400.000 ευρώ πραγματοποιούνταν στη μετοχή της Βιοτέρ, ενώ ακολουθούσαν Δέλτα Project, Κυριακίδης, Σάνυο, Χατζηιωάννου, ΓΕΚ, Λιβάνης, Lavipharm, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ.

Στις 10:50 ο Γενικός Δείκτης ”έγερνε” οριακά προς τις 4.077,8 μονάδες (-0,04%), για να βγουν και πάλι υψηλότερα προς τα 26,38 ευρώ οι αγοραστές στην Eurobank και προς τα 34,94 ευρώ στη μετοχή της Εθνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v