Κόπηκε η «φόρα» του Χρηματιστηρίου

Στα επίπεδα των 1.014 μονάδων κινείται πλέον η Σοφοκλέους, με τον FT Mid να υπεραποδίδει έναντι του 25άρη. Νέο υψηλό στα 8,60 ευρώ για την ΕΥΔΑΠ. Απώλειες για ΔΕΗ, Τιτάνα, Coca Cola. Σταθεροποιητικά οι τράπεζες.

Ανακόπτεται η αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στην περιοχή των 1.014 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 342 ο FTSE Large Cap, ενώ ο FT Mid υπεραποδίδει καθώς ενισχύεται 1,56% στις 1.056 μονάδες. Πάνω από τις 150 διαμορφώνεται ο Τραπεζικός Δείκτης.

Μέτριου κόστους αντίδραση, αφού η αξία των συναλλαγών κυμαινόταν περίπου στα 32 εκατ. ευρώ (15.00), με μεγαλύτερη για τις μετοχές των ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και ΔΕΗ.

Περίπου την ίδια ώρα, οι διεθνείς αγορές, παρά τις εξελίξεις στην αμερικανική αγορά, κινούνται ανοδικά. Στο δε ιταλικό χρηματιστήριο ο δείκτης MIB, μετά τη χθεσινή αναμενόμενη διόρθωση, αντιδρά κατά 0,86% στις 17.584 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 0,51% στις 8.638 μονάδες, ενώ το ευρώ ανακάμπτει ελαφρώς και διαμορφώνεται στο 1,3536-1,3582 δολάριο.

Στην Αθήνα τα «ισχυρά χέρια» ελέγχουν το παιχνίδι χρηματιστηριακά, είτε μέσω των εκ περιτροπής κινήσεών τους σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, είτε χτίζοντας θέσεις σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς αλλά και σε Eurobank, Attica Bank.

Παράλληλα, συνεχίζουν το... στοχοπροσηλωμένο ποντάρισμά τους σε συγκεκριμένες μετοχές. Έτσι, νωρίτερα η μετοχή της ΔΕΗ «ισοφάρισε» τα υψηλά των 8,50 ευρώ που είχαν σημειωθεί στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής.

Η ΕΥΔΑΠ, μετά το υψηλό των 8,53 ευρώ στην ίδια συνεδρίαση της 27ης/9, άγγιξε την τιμή των 8,60 ευρώ. Να σημειωθεί πως για τη μετοχή της πρόκειται για υψηλές τιμές που αντιστοιχούν στα επίπεδα των αρχών του Οκτωβρίου 2008.

Θυμίζουμε πως στο πρώτο δεκαήμερο εκείνου του μήνα η μετοχή της είχε σπάσει καθοδικά, ενώ αυτό το κενό έρχεται να καλύψει με τις τελευταίες συνεχόμενες κορυφές.

Πολύ κοντά στα υψηλά της 27ης/9 διατηρούνται ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.

Όπως σημειώνουν διορατικοί φίλοι αναλυτές, οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, αλλά και της 3Ε έχουν καλύψει πολύ μεγάλο μέρος της προηγηθείσας διόρθωσής τους προς τα χαμηλά τους. Έχοντας καλύψει σε ποσοστό 80% και πλέον το χαμένο έδαφος, δείχνουν να προσεγγίζουν πενταετείς κορυφές.

Εξ αυτού συνάγεται πως ο επόμενος ανοδικός κύκλος, για να έχει εύρος και για να είναι πειστικός, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε και τις τράπεζες. Ειδικότερα, αναφερόμαστε στην περίπτωση όπου λ.χ. ο 25άρης κινηθεί για την επαναπροσέγγιση των δύο υψηλών κορυφών στην περιοχή των 405-410 μονάδων, που σημειώθηκαν στο διήμερο 17 και 20/5/2013.

Η μετοχή της Εθνικής καταγράφει μικρές απώλειες, ενώ και η Alpha σημειώνει πτώση της τάξεως του 0,35%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v