Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στα Παράγωγα

Στην αγορά Παραγώγων στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον των επενδυτών, μετά και τη χθεσινή... θεαματική ανατροπή με υψηλότατο τζίρο σε συμβόλαια του FTSE Large Cap και μετοχών-σηματωρών του δείκτη. Πρώτη στήριξη οι 366 μονάδες.

Μετά τη χθεσινή «εξαέρωση» και τις τελευταίες εξελίξεις σε ΗΠΑ και Wall Street τι...;

Το «γύρισμα» στη χθεσινή συνεδρίαση με πολλά χαρακτηριστικά...εξαέρωσης -όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος- προβλημάτισε μεν αρκετούς βραχυπρόθεσμους παίκτες ως προς την συγκυρία, δεν ακυρώνει ωστόσο την τάση που παραμένει ανοδική. Τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στοιχεία και ενδείξεις.

Το «γύρισμα» του Γενικού Δείκτη θεαματικό, το κλείσιμο του στις 1.119,99 μονάδες όμως εντός της βραχυπρόθεσμης μέτρησης. Δείχνει ωστόσο να έχει... ουρά για περαιτέρω διόρθωση, εάν συνεκτιμηθεί η διακύμανση του FTSE Large Cap στις 371,57 μονάδες.

Η λήξη της σειράς μηνός Οκτωβρίου μεθαύριο Παρασκευή, η έντονη κινητικότητα στα Παράγωγα, το κλείσιμο θέσεων σε μετοχές που έπιασαν τιμές-στόχους είναι στοιχεία που ενισχύουν την εκτίμηση πως η «πρόσκρουση» του 25άρη λίγο χαμηλότερα των «υψηλών έτους» είναι απόλυτα εξηγήσιμη.

Το πλήθος των ΣΜΕ που άλλαξαν χέρια χθες -σχεδόν 4πλάσιος από το μέσο όρο- παραπέμπει σε «κορύφωση» ανοδικής κίνησης και πονταρίσματος κυρίως για τεχνικούς λόγους. Και για λόγους ταμείου βέβαια, όσο πλησιάζει η συνεδρίαση της Παρασκευής.

Μπορεί πολλοί να αναφέρθηκαν στο ότι το χρηματιστήριο «γύρισε» με το που ο Γ.Δ. πλησίασε σε απόσταση... αναπνοής τα υψηλά έτους, όμως για τους παίκτες του ΧΠΑ η μέτρηση γίνεται με γνώμονα τον FTSE Large Cap. Από αυτήν την άποψη ο δείκτης δεν έπιασε τις 400-407 μονάδες, που παραμένουν ο τελικός στόχος.

Στο ΧΠΑ έγιναν εχθές σχεδόν 21.000 ΣΜΕ του δείκτη, πολλά από τα οποία δεν αφορούσαν σε roll over προς τον επόμενο. Μειώθηκαν επίσης στις 32.000 από 40.000 οι ανοιχτές θέσεις, άρα η «ζημιά» θα πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι πληθώρα θέσεων στα Παράγωγα έκλεινε και θα κλείνει μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής κοντά στις τρέχουσες τιμές.

Ανάλογη εικόνα και στην υποκείμενη αγορά μετοχών, καθώς η καταγραφή «νέων υψηλών», λ.χ. για Μυτιληναίο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σηματοδότησε ρευστοποιήσεις και κάλυψη θέσεων σε παράγωγα προϊόντα.

Θυμίζουμε κι αυτό γιατί επιμέναμε τις προηγούμενες ημέρες πως τα υψηλά έτους αυτών των δύο μετοχών είχαν σημειωθεί τον Ιανουάριο, δηλαδή η επαναφορά τους αφορούσε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Με το που καλύφθηκαν οι τιμές του Ιανουαρίου βγήκαν πωλητές, όπως «γύρισαν» θέσεις και στα παράγωγα.

Όπως άλλωστε βγήκε και η Goldman Sachs και είπε ότι η υπεραπόδοση της μετοχής της ΔΕΗ και η επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί ολοκληρώνει τον κύκλο ανόδου.

Δεδομένης της κατάστασης στις διεθνείς αγορές αλλά και της ιδιαιτερότητας αυτής της Παρασκευής -λήξη σειράς Οκτωβρίου- θα απαιτηθεί αυξημένη προσοχή και ψυχραιμία, καθώς η διόρθωση δείχνει να έχει μικρή συνέχεια. Σημείο στήριξης για τον 25άρη δείχνουν να είναι οι 366 μονάδες και λίγο χαμηλότερα οι 358 μονάδες, αλλά μέχρις εκεί. Εκτός εάν έρθουν τα πάνω κάτω στις ΗΠΑ.

Άλλο στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι ο πολύ υψηλός τζίρος εχθές και σχετικά «καθαρός». Συνήθως, οσάκις συνδυάζεται με επικείμενη λήξη σειράς στο ΧΠΑ, σηματοδοτεί «κορυφή» μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διεργασίες στην αγορά παραγώγων. Μένουν πρακτικά οι 1.150 μονάδες σημείο αντίστασης για μερικές συνεδριάσεις, όπως και το ενδοσυνεδριακό υψηλό του FTSE Large Cap μέχρις ότου γίνει το «γύρισμα» θέσεων στον επόμενο μήνα, Νοέμβριο.

Πάντως, για τον 25άρη ο τελικός στόχος της εξαρχής κίνησής του από τα τελευταία χαμηλά ΔΕΝ έχει επιτευχθεί, ο δείκτης πρέπει να γράψει μπροστά το 4άρι, εάν θέλουμε να είμαστε βέβαιοι για τον ανοδικό κύκλο που έχει ξεκινήσει από πέρυσι τον Ιούνιο.

Όπως επίσης δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για την Εθνική, που μπορεί μεν να έκανε πράξεις οριακά πάνω από τα 4 ευρώ, αλλά την «τοπική κορυφή» στα μέσα Μαΐου δεν την έπιασε. Το ενδιαφέρον είναι πως ακόμη και εάν διορθώσει σήμερα η Εθνική, το διάγραμμα της έχει καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό, παραπέμπει σε τελικές τιμές πάνω από τα 4 ευρώ και δεν εννοούμε τα... 4.05, αλλά προς τα 4,20-4,30 ευρώ. Η δυνατή διαγραμματικά Εθνική έχει ισχυροποιήσει και το διάγραμμα του κλαδικού δείκτη, που σημειωτέον παρά την οπισθοχώρηση κράτησε κέρδη της τάξης του 3,11% και σε μονάδες τις 182 σε κλείσιμο.

Κατά συνέπεια παρακολουθούμε την υποκείμενη αγορά και -κυρίως- την αγορά Παραγώγων, όπου κλείνουν τα ΣΜΕ του δείκτη, πώς γίνεται η μετακύλιση στον επόμενο μήνα. Και ποιες μετοχές μετά την επίτευξη του στόχου, δηλαδή της καταγραφής «νέων υψηλών» θα επιβεβαιώσουν τις πρώτες στηρίξεις τους. Θέτοντας έτσι τις βάσεις για τον επόμενο ανοδικό κύκλο, που στοχεύει στην κατάκτηση των 400 και μονάδων για τον FTSE Large Cap.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v