Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισχυροποιείται η άνοδος σε νέα υψηλά

Διευρύνονται τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη που κινείται στα υψηλότερα επίπεδα του 2013. Πάνω από τις 400 μονάδες ο FT 25. Υπεραποδίδουν MIG, ΕΧΑΕ, Σωληνουργεία, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Νέα υψηλά έτους για ΟΤΕ, Folli. Άνοδος για ΕΤΕ, Πειραιώς. Επιμένουν πτωτικά ΕΛΠΕ και Alpha Bank.

Στα νέα υψηλά έτους διατηρείται ο Γενικός Δείκτης, με τους αγοραστές να έχουν κατεβάσει ταχύτητα μετά το ξεκίνημα. Ενδεικτικές οι συναλλαγές που διαμορφώνονται περίπου στα 80 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 15.00, συγκριτικά λιγότερες σε σχέση με αυτές που έγιναν στην αρχή της συνεδρίασης. Όταν και... φουριόζικα ο Γ.Δ. ωθήθηκε ψηλότερα, μετά το αρχικά ανοδικό άνοιγμά του.

Ο FT 25 υπολείπεται ως προς την καταγραφή νέου υψηλού έτους έναντι του Γ.Δ., καθώς η διαφοροποίηση των δύο δεικτών αποτυπώνεται στην απόδοση των επιμέρους μετοχών που τους συναπαρτίζουν. Θυμίζουμε πως για τον FT 25 τα υψηλά έτους είναι πέριξ της περιοχής των 409 μονάδων.

Σημειώνεται πως εάν περάσουμε τις 406,29 μονάδες που είναι τα υψηλά που καταγράφηκαν στις 17 Μαϊου φέτος, η αγορά έχει περιθώριο με βάση την τεχνική ανάλυση, να κινηθεί έως τις 420 - 435 μονάδες (επίπεδα που καταγράφηκαν στις 4 έως 16 Αυγούστου του 2011).  

Από τις μετοχές του δείκτη εντολές αγοράς σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ συνεχίζονται, αλλά σε ηπιότερο ρυθμό απ' ό,τι στα πρώτα 30΄-45΄ της συνεδρίασης. Ωστόσο, χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως κατ' αρχάς για τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ και ενδεχομένως στη συνέχεια για τη ΔΕΗ είναι πολύ πιθανή η καταγραφή νέων υψηλών έτους και σε κλείσιμο. Πάντως, ενδοσυνεδριακά για τον ΟΠΑΠ σημειώθηκε νωρίτερα νέα τοπική κορυφή στα 10 ευρώ.

Από τις τρεις τραπεζικές του 25άρη φυσιολογική και αναμενόμενη η πίεση στη μετοχή της Alpha Bank, αλλά με την Εθνική και την Πειραιώς να απορροφούν σημαντικό μέρος της διόρθωσης. Γεγονός που αποτυπώνεται και στον τραπεζικό δείκτη, αφού παραμένει σε τροχιά πέριξ των 200 μονάδων.

Ωστόσο, αυτή η διατήρηση δυνάμεων σε επίπεδο βασικών δεικτών δεν εμποδίζει τη μόχλευση σε επιμέρους μετοχές του FT 25 και του FT Mid. Υπεραποδίδουν οι μετοχές των MIG, ΕΧΑΕ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Folli Follie (με νέο υψηλό έτους στα 23,99 ευρώ), Μυτιληναίου.

Ανάλογη εικόνα και στον FT Mid που βλέπει τις 1.200 μονάδες. Σε Eurobank, Attica Bank, στις θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ αλλά και σε Fourlis, Νηρέα, Intracom, Υγεία συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v