Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Tα τρίμηνα και η Moody's στο επίκεντρο

Πάνω από τις 1.200 μονάδες, έως τις 1.207 μονάδες που αποτελούν και νέα υψηλά για το 2013 κινείται ο Γενικός Δείκτης στο άνοιγμα. Οι πολιτικές... συμπληγάδες και το πλεονέκτημα από MSCI και Moody's. Νέο σημείο αναφοράς για FT 25 οι 385-388 μονάδες Κλειδί οι 195-205 μονάδες για τράπεζες.

Εκρηκτικό το μίγμα για την κυβέρνηση. Έξι μήνες μεταβατική περίοδο για πλειστηριασμούς δέχεται η τρόικα, τρία χρόνια ζητάει η κυβέρνηση. Κρας τεστ ο φόρος ακινήτων και η κατανομή των βαρών. Βγήκε και... φασούλι με τον ΦΠΑ εστίασης. Στη μέγκενη των ακινήτων η κυβέρνηση, σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη, σε... κρίση ιλίγγου εκ των πραγμάτων η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, καθώς ο δεύτερος επιχειρεί να διαφοροποιηθεί στο φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών.

Στο θέμα της Έλενας αναφέρεται: «...Ψυχρολουσία για την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου προδιαγράφει η εμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, την ώρα που ο φόρος στα ακίνητα των πλουσίων αλλά και οι πλειστηριασμοί για τα ακίνητα των φτωχών μοιάζουν με βραδυφλεγείς βόμβες στη συνοχή της».

Αυτή είναι η μία όψη, η -ας την πούμε- ευρύτερα πολιτική. Η άλλη, η οικονομική-χρηματιστηριακή, αποτυπώνεται αφενός στα στοιχεία της μελέτης της Grant Thornton (δες σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου), στα οικονομικά στοιχεία εννεαμήνου -κυρίως όμως του τρίτου τριμήνου-, αφετέρου στην πορεία της αγοράς με αφορμή και την... υποβάθμιση στους δείκτες MSCI αλλά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody's.

Το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής -τελευταίας του Νοεμβρίου-, ειδικότερα με τον τρόπο που επιτεύχθηκε προς τα τελευταία 10΄- 15΄, δείχνει πως τα «ισχυρά χέρια» συνεκτιμούν μεν τη ρευστότητα στο πολιτικό πεδίο, δίνουν ωστόσο προτεραιότητα στο παιχνίδι τους. Αυτό που εν μέσω... συμπληγάδων φέρνει τον Γενικό Δείκτη σήμερα πάνω από τις 1.200 μονάδες, σε νέα υψηλά έτους με άνοδο 1%. 

Κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης παραμένει ο τραπεζικός κλάδος και λόγω αποτελεσμάτων και επειδή την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η Alpha Bank πρώτη άσκηση δικαιώματος επαναγοράς μετοχών από το ΤΧΣ. Σε αυτό το μέτωπο θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Γ. Ζανιά όσο και του Μιχ. Σάλλα πως θα πρέπει να διευκολυνθεί η επίσπευση της διαδικασίας επαναγοράς.

Στο 0,66 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 1,36 -υπεραποδίδοντας- το warrant της. Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, κατά γενική εκτίμηση το τρίτο τρίμηνο όντως αφήνει χαραμάδα αισιοδοξίας, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε παράγοντας του κλάδου.

Στα 4,58 ευρώ η μετοχή της Εθνικής (η άσκησή της γίνεται λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων), με προοπτική να πιάσει τα 4,70 ευρώ (της Τρίτης 22 Οκτωβρίου). Εάν επιτευχθεί ο στόχος, ο κλαδικός δείκτης μπορεί να δει προς τον ζητούμενο ελάχιστο στόχο των 205 μονάδων.

Με μικρές απώλειες στη συνεδρίαση της Παρασκευής για ΟΤΕ και ΔΕΗ έγινε το «ταμείο», όμως η μετοχή του Οργανισμού μετρά κέρδη 79,80% από την αρχή του έτους, της ΔΕΗ 83,36%, ενώ 81,30% ενισχύεται ο ΟΠΑΠ. Και στις τρεις μετοχές, άσχετα πώς θα κλείσουν το 2013, η συμμετοχή των ξένων και το σταθερό χτίσιμο θέσεων και σε αυτά τα επίπεδα προοιωνίζονται ανοδική συνέχεια.

Αναλυτικά και γι' αυτές τις τρεις μετοχές (και άλλες 11) κερδισμένων του MSCI υπάρχει ανάλυση σε σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη. Ενδιαφέρουσα η επισήμανση-υπενθύμιση πως «...στοιχείο που είναι επίσης μεσοπρόθεσμα ευνοϊκό είναι η βαρύτητα της χώρας στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, ποσοστό που ανέρχεται σε 0,44% έναντι 0,02% ποσοστού στάθμισης που είχε στον δείκτη των ανεπτυγμένων. Το μέγεθος της Ελλάδας θα είναι πλέον δύσκολο να αγνοηθεί στο νέο της περιβάλλον, ειδικά για εκείνους τους διαχειριστές που εστιάζουν στα ΕΜΕΑ, όπου η βαρύτητα της χώρας θα ξεπερνάει το 1,5% και οι ελληνικές μετοχές θα είναι αρκετά πιο σημαντικές».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατ' αρχάς σε αυτήν την ομάδα μετοχών οι εισροές ξένων κεφαλαίων θα συνεχιστούν με αγορές είτε από χαμηλότερες τιμές είτε στις τρέχουσες και προφανώς σε υψηλότερες.

Ο τρόπος που αντέδρασαν συγκεκριμένες μετοχές στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το «ταμείο» του 2013 για αρκετές από αυτές να γίνει σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Ενδεικτικά, στις μετοχές των Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, MIG, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίου, Intralot πιθανότερη θεωρείται η περαιτέρω βελτίωση της θέσης τους προς το κλείσιμο του έτους, παρά η μείωσή της.

Όπως επίσης από τον FT Mid για αρκετές από τις μετοχές του δείκτη, και συγκεκριμένα για Fourlis, Υγεία, MLS, Νηρέα, ΕΥΑΘ, Πλαστικά Θράκης κ.ά. αναμένεται ενίσχυση της αποτίμησής τους.

Από τεχνική πλευρά, οι 385-388/9 μονάδες θεωρούνται το νέο -βραχυπρόθεσμο- σημείο αναφοράς μας, μένει να φανεί εάν μπορούν να αποτελέσουν στήριξη για τον δείκτη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το 2013 θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ακόμη πιο ψηλά απ' ό,τι την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου (2012) ο δείκτης είχε κλείσει στις 281,09 μονάδες για να ενισχυθεί στο τέλος στις 309,68 στη συνεδρίαση της 31ης Δεκεμβρίου (2012). Με μία μικρή ενδιάμεση διόρθωση το διάστημα 11-18/12. Αυτά για την Ιστορία. Για να δούμε φέτος...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v