Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χάνει τις 1.300 μονάδες

Από επίπεδα λίγο χαμηλότερα των 1.300 μονάδων και με τον FT 25 πέριξ των 419 μονάδων περιμένει το Χ.Α. τους όρους έκδοσης, δηλαδή το επιτόκιο, που σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία θα γίνει αύριο. Κινητικότητα σε ΕΤΕ, υπεραποδίδουν ΟΠΑΠ, Σωληνουργεία, MIG, ΕΛΠΕ, Intralot, 3Ε.

Περιμένοντας το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών αύριο, σύμφωνα με το Reuters, το Χ.Α. συνεχίζει σε αρνητικό έδαφος. Με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.295 μονάδων (-0,40%), τον FT 25 κατά 0,39% χαμηλότερα στις 417 μονάδες, αλλά με τον FT Mid σταθερά σε θετικό έδαφος και πάντα πάνω από τις 1.270.

Οι συναλλαγές ξεπερνούσαν πριν από λίγο τα 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία σχεδόν 12 εκατ. στη μετοχή της Alpha Bank και περίπου 10,5 εκατ. ευρώ στον τίτλο του ΟΠΑΠ. Επίσης υψηλός τζίρος έχει γίνει σε Πειραιώς, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Εθνική και στην Jumbo με ένα πακέτο στα 12,20 ευρώ.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr σημειώνεται πως σύμφωνα με το Reuters το βιβλίο προσφορών για την έκδοση θα ανοίξει αύριο Πέμπτη. Στόχος σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών είναι η άντληση 2,5 δισ. ευρώ, ενώ επιτυχία θα θεωρηθεί στην περίπτωση που το κουπόνι του 5ετούς κλείσει χαμηλότερα του 5,3% - όλα αυτά με βάση πηγές που επικαλείται το πρακτορείο. Να σημειωθεί πως μέσα στη μέρα θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση από τον ΟΔΔΗΧ.

Στις τράπεζες επικρατεί σχετική προσφορά, αλλά σε τιμές πολύ κοντά στις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Χαμηλότερα των 4 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, μετά τις 12.50, με τον όμιλο να φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου έως 1 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση βεβαίως πως η τιμολόγηση θα κριθεί ικανοποιητική.

Από τις μετοχές του 25άρη μόλις έξι κινούνται ανοδικά και μία, η ΕΤΕ, μένει σταθερή. Σε ΟΠΑΠ και 3Ε έχει πέσει το μεγαλύτερο βάρος της αντιστάθμισης στη διόρθωση. Στη μετοχή του ΟΠΑΠ έχουν αλλάξει χέρια τρία πακέτα συνολικής αξίας περίπου 6,5 εκατ. ευρώ.

Λίγο μετά τις 13.45 οι δύο βασικοί δείκτες, Γ.Δ. και FT 25, κινήθηκαν κάτω από το χαμηλό που σημειώθηκε στις 11.30. Κλίση που οφείλεται στην υποχώρηση της δεικτοβαρούς μετοχής του ΟΤΕ προς τα 11,54 ευρώ.

Χαμηλότερες τιμές για την Τιτάν έως τα 23,25 ευρώ, για τη Motor Oil στα 9,08 ευρώ, για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 3,84 ευρώ, για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 4,36 ευρώ. Με απώλειες Folli Follie, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ.

Αντίθετη, θετική, εικόνα διαμορφώνεται για τον FT Mid, καθώς μόνο τέσσερις από τις 20 μετοχές του δείκτη υποχωρούν. Υπεραποδίδουν Υγεία, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΒΖ, Ελληνικά Καλώδια, Attica Bank, ΧΑΛΚΟΡ, J&P Άβαξ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v