Γιατί «κόλλησε» το Χρηματιστήριο

Δεκαέξι συνεδριάσεις σε στενό εύρος διακύμανσης συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης. Οι σημερινές απώλειες άνω του 5% σε Εθνική και ΟΤΕ καθόρισαν το αρνητικό πρόσημο. Άνοδος για Πειραιώς, Alpha, Τιτάνα, Motor Oil. Οι επιμέρους κινήσεις και οι «αδύναμοι κρίκοι» της αγοράς.

Συμπληρώθηκαν δεκαέξι ολόκληρες συνεδριάσεις και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συνεχίζει να κινείται σε ένα εύρος περίπου 79 μονάδων, με άνω όριο τις 1262,33 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό της 22/4) και κάτω όριο τις 1183,81 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 16/4).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η εν λόγω κίνηση μπορεί να κρατάει απόσταση ασφαλείας από το να δημιουργηθούν συνθήκες "sell in May and go away", όμως από την άλλη σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να απειλούνται τα υψηλά τρέχοντος έτους.

Όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο δεν μπορεί να επαναπροσεγγίσει τα σχετικά πρόσφατα υψηλά Μαρτίου - Απριλίου, αλλά (υστάτως) δυσκολεύεται να κλείσει και υψηλότερα των 1262 μονάδων.

Πολύ περισσότερο να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1286 μονάδων, επίπεδο από το οποίο διέρχεται και ο απλός ΚΜΟ των 50 ημερών, ανοδική διάσπαση του οποίου μπορεί να "έβαζε σε σκέψεις" κάποια από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Από την άλλη, η σχετικά καλή συμπεριφορά των Πειραιώς και Alpha Bank, μάλλον αποτρέπει τις όποιες σκέψεις για κίνηση σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Όσον αφορά τους παραπάνω τίτλους, κλείσιμο της Alpha Bank υψηλότερα των 0,7200 ευρώ και της Πειραιώς υψηλότερα των 1,80 - 1,90 ευρώ, ίσως σηματοδοτήσει την έναρξη του επόμενου ανοδικού κύματος με πρωταγωνιστές τις Τραπεζικές μετοχές. Όμως κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν φαίνεται.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, οι "αδύναμοι κρίκοι" της ημέρας ήταν οι Εθνική (-5,15%), ΟΤΕ (-5,45%), ΔΕΗ (-2,73%), Ελ. Πετρέλαια (-2,10%) και Eurobank (-4,69%), με την τελευταία να σημειώνεται το "τελευταίο" "front running" πριν την αυριανή είσοδο των νέων μετοχών.

Στην περίπτωση της Εθνικής, ο τίτλος έκλεισε σε νέα χαμηλά 9μηνου (και μία ανάσα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό) και αν συνεχίσει να κινείται "νότια" (μέχρι η Αγορά να μάθει την τιμή της ΑΜΚ), η επόμενη τεχνική στήριξη εντοπίζεται στα 2,50 ευρώ.

Σημαντικές απώλειες για τον τίτλο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών που ακολούθησαν τα αποτελέσματα α' τριμήνου και τα οποία ήταν σχετικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της Αγοράς, με τον τίτλο να κλείνει οριακά υψηλότερα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό.

"Τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΤΕ δεν εντυπωσίασαν, λόγω εποχιακών τάσεων και ανταγωνιστικών πιέσεων", σημειώνει η BofA - Merrill Lynch, σε έκθεσή της όπου διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 12,8 ευρώ. 

Στην σημερινή πίεση του τίτλου του ΟΤΕ ίσως να έπαιξαν ρόλο και οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι μακριά η ημέρα εισαγωγής των νέων μετοχών που προέρχονται από stock option.

Πιο συγκεκριμένα, 581 στελέχη του Οργανισμού είχαν κληθεί να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους να ασκήσουν -εν όλω, ή εν μέρει- τα οριστικά δικαιώματά τους και στη συνέχεια να τα ασκήσουν καταβάλλοντας στην εταιρεία το τίμημα έως 30 Απριλίου 2014 (ήτοι αφορά συνολικά κατ' ανώτατο 9.403.745, ίδιες, κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας). Σύμφωνα με το "stock option plan" το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, κατά τον μήνα Μάιο 2014, εφόσον διαπιστώσει ότι πληρούνται οι όροι του Προγράμματος, θα εγκρίνει τη διάθεση ίσου αριθμού ίδιων μετοχών με τον αριθμό των Οριστικών Δικαιωμάτων που θα έχουν ασκηθεί και θα εκδώσει Πιστοποιητικά Δικαιώματος Απόκτησης των ανωτέρω μετοχών, τα οποία θα αποσταλούν στα Στελέχη.

Συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις στον τίτλο των Ελ. Πετρελαίων, με την μετοχή από όσους πιθανολογούν έξοδο του τίτλου από τον δείκτη MSCI Greece, με την μετοχή να κλείνει μία ανάσα υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας και σε νέα χαμηλά 18 μηνών, χάνοντας (έστω και οριακά) και την τεχνική στήριξη των 6,08 ευρώ. Αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση η επόμενη τεχνική στήριξη εντοπίζεται στα 5,80 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Morgan Stanley θα ανακοινώσει τις προσθήκες και αφαιρέσεις των μετοχών στους δείκτες της, στην εξαμηνιαία αναθεώρηση τους, την Τετάρτη 14 Μαΐου στις 12.00 μμ ώρα Ελλάδος και οι αλλαγές θα ισχύσουν μετά το τέλος της συνεδρίασης της 30ης Μαϊου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Χωρίς ενδείξεις τασικής Αγοράς ο Γενικός Δείκτης λαμβάνει τιμές γύρω από το κέντρο διαγραμματικής βαρύτητας των 1215 μονάδων έχοντας ως άνω όριο βραχυχρόνιας διακύμανσης τις 1250 μονάδες και ως κάτω τις 1177 μονάδες, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Το "pause" αυτό στον Γενικού Δείκτη θα το χαρακτηρίζαμε ως φυσιολογικό καθώς λαμβάνουν χώρα τόσο η τοποθέτηση των "κομματιών στο παζλ" των διπλών εκλογών όσο και οι τελευταίες αναδιαρθρώσεις από τις ΑΜΚ της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας.

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης αυτών των στοιχείων οι ισχυροί παίκτες έχουν "αποσυρθεί στο παρασκήνιο" αναλύοντας μεθοδικά τα όποια δεδομένα.

Η επανείσοδός τους είναι πολύ πιθανό να είναι "εκκωφαντική" "διοχετεύοντας καύσιμα για τη κινητήριο δύναμη" της Καλοκαιρινής χρηματιστηριακής περιόδου.

Πάντως πέρα από το "θολό" πολιτικό τοπίο, η ολοκλήρωση των επιτυχημένων αυξήσεων κεφαλαίων στις τέσσερις συστημικές Τράπεζες θα ισχυροποιήσει τον Γενικό Δείκτη, τοποθετώντας τον σε νέες πιο "σταθερές βάσεις" για την ανοδική καταστρατήγηση των 1400 μονάδων.

Ήδη ο Τραπεζικός Δείκτης παρά τις όποιες καθοδικές "αναταράξεις" διατηρεί το επίπεδο στήριξης των 170 μονάδων "προθερμαίνοντας" το πεδίο για την επόμενη υπέρβαση των 200 μονάδων.

Από τις επιμέρους μετοχικές αξίες ιδιαίτερο διαγραμματικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν: o ΟΠΑΠ με στήριξη στα 10,80€ και "ανοδικό βλέμμα" στα 12,5€ με 13€, η Alpha Bank με τον ευρύ σχηματισμό σταθεροποίησης στα 0,68€ και προετοιμασίας για τη διάσπαση των 0,75€ και η Μέτκα με την "λείανση" της ανοδικής κίνησης πάνω από τα 13€.

"Υπό τη σκιά" των 400 μονάδων στέκεται ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δίχως μέχρι τώρα να έχει διάθεση να αποτυπώσει τα ανοδικά του βήματα προς τη βραχυχρόνια ζώνη αντίστασης των 406 με 410 μονάδων.

Έκδηλη είναι η διάθεσή του να κινηθεί σε ένα στενό εύρος διακύμανσης 20 μονάδων (400 με 380 μονάδες) αναμένοντας περαιτέρω "οδηγίες" κατεύθυνσης.

Το εβδομαδιαίο candlestick διαμορφώνεται εξολοκλήρου μέσα σε εκείνο της προηγούμενης εβδομάδας δίχως ενδείξεις τασικής ύπαρξης.

"Έντονη αλλαγή στο υπάρχον πλαγιοκαθοδικό σκηνικό θα προκληθεί μόνο με την ανοδική καταστρατήγηση του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών στις 414 μονάδες. Μέχρι τότε ο δείκτης έχει πιθανότατα ακόμα ένα καθοδικό κύμα επανελέγχου του 'δαπέδου' στήριξης των 380 με 375 μονάδων" αναφέρει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετική εικόνα στις περισσότερες από τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, από Ασία μέχρι Wall Street, με περισσότερο "ενθουσιώδεις" τους αγοραστές στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια μετά και την ομιλία Ντράγκι.

Πιο συγκεκριμένα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης δήλωσε ότι η μετριοπαθής ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης συνεχίζει να ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες της ΕΚΤ. Πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να διαβλέπει "παρατεταμένη περίοδο" χαμηλού πληθωρισμού, την οποία θα ακολουθήσει "σταδιακή ανάκαμψη" στις κινήσεις των τιμών. Το 24μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της Ευρωζώνης στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%.

Είχε προηγηθεί η BoE που αποφάσισε να κρατήσει στάση αναμονής, ενώ πληθαίνουν τα σημάδια βελτίωσης της Βρετανικής οικονομίας. Διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,5%, ενώ παράλληλα δεν προέβη σε αλλαγή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ανέρχεται στα 375 δισ. στερλίνες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 26.000 την περασμένη εβδομάδα. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα Ταμεία εμφανίστηκαν 319.000 νέοι άνεργοι, με την υποχώρηση να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εποχικούς παράγοντες. Οι αναλυτές περίμεναν 325.000 αιτήσεις.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας το Φεβρουάριο του 2014 ανήλθε σε 26,5% έναντι 26,7% το Φεβρουάριο του 2013 και 26,6% τον Ιανουάριο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ραντεβού με εκπροσώπους διεθνών funds που επενδύουν σε αναδυόμενες Αγορές έχουν σήμερα και αύριο ανώτατα στελέχη εισηγμένων εταιρειών, στα πλαίσια διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει η Τσεχική Wood. Τράπεζα Πειραιώς, Εurobank, Αlpha, Folli Follie, Μοτορ Οιλ, Ελληνικά Πετρελαια, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, είναι κάποιες από τις εισηγμένες που πρόκειται να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των διεθνών funds, τα οποία προέρχονται κυρίως από Ευρώπη και ΗΠΑ.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1241,31 μονάδες (+0,87%), όμως μετά τις 13.00 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1220,16 (-0,90%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 1222,11 μονάδες (-0,74%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1224,69 με ημερήσιες απώλειες 0,53%, ενώ μάλλον κακή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική αναλογία ανοδικών (52) - πτωτικών (80) μετοχών.

Ο τζίρος, σχετικά μειωμένος, έφθασε τα 123,2 εκατ. από τα οποία τα 18,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡ). Πειραιώς, ΟΤΕ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank "απασχόλησαν" το 78% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Eurobank Properties και ΟΠΑΠ, ενώ αντίθετα μόνιμα στο "κόκκινο" κινήθηκαν οι ΟΛΠ και Σωλ. Κορίνθου. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank Properties, Motor Oil, Jumbo και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Σωλ. Κορίνθου, MIG, Frigoglass (και λόγω των μάλλον υποδεέστερων αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου).

Χαμηλότερα του 25αρη, σημαντικές πιέσεις για τον Παρνασσό, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η Yalco, ενώ προσπάθεια αντίδρασης σημειώθηκε στην Τρ. Αττικής μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά.

Σε υψηλά 49 μηνών η μετοχή της FG Europe, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η μετοχή της Ιντρακόμ (είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

--ΧΠΑ

Και νέα αλλαγή σκηνικού, με τους πωλητές να παίρνουν τα "ηνία" της Αγοράς, μετά τις 13.00 και το συμβόλαιο του δείκτη να σημειώνει σχετικά μεγαλύτερες απώλειες και να μηδενίζει το μικρό υπάρχον premium, κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν βελτιωμένος (ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων), τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.179 συμβόλαια), με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε Εθνική και Eurobank.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.776, 5.794 για τον Μάιο, 1.975 για τον Ιούνιο, 6 για τον Ιούλιο και 1 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 393,75) κινήθηκε μεταξύ 391,75 και 400,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (22.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.268), ΔΕΗ (1.460), Alpha Bank (721), Εθνική (8.675), Πειραιώς (419), ΟΠΑΠ (412), MIG (1.170), Eurobank (8.235), Μυτιληναίο (154), Ελ. Πετρέλαια (104), ΕΧΑΕ (105), Motor Oil (112).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE σκαρφάλωσε στο 39%, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να μένει εξαιρετικά χαμηλά, στα 220 δικαιώματα (51 calls και 169 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (114.450.077 τεμ.), Εθνική (11.180.501 τεμ.), Πειραιώς (12.095.303 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 40.680 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Μαϊου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v