XA: Ηπια άνοδος με ισχυρό τζίρο

Μικρά κέρδη καταγράφει το χρηματιστήριο με τον FTSE 25 να κινείται στις 425 μονάδες. Αντιδρούν οι τράπεζες και η Εθνική φτάνει μέχρι τα 3,10 ευρώ. Άνοδος για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Eurobank. Απώλειες για Coca Coca, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο. Νέα πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Άνοδος προς τις 1.320 μονάδες στο Χ.Α., με συναλλαγές που καταδεικνύουν την πρόθεση των «ισχυρών χεριών».

Στα 90 εκατ. ευρώ ο τζίρος στα πρώτα 45΄ της συνεδρίασης, από όπου τα 62 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια στις τράπεζες, με 42 εκατ. σε Εθνική και Eurobank. Είναι ενδεικτικό πως στις 11.10 είχαν γίνει έξι πακέτα, τα τέσσερα από αυτά σε Eurobank, Alpha Bank και Εθνική και άλλα δύο σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Έως τις 197,72 μονάδες αντέδρασε νωρίτερα ο Τραπεζικός Δείκτης, αφού η μετοχή της Εθνικής έπιασε τα 3,10 ευρώ, η Πειραιώς τα 2 , η Alpha Bank το 0,784 ευρώ και η Eurobank το 0,43.

Θυμίζουμε πως τις προηγούμενες ημέρες ξένοι και ελληνικοί οίκοι υπερθεμάτιζαν για τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας το στίγμα του παιχνιδιού και των όρων που παίζεται από τα «ισχυρά χέρια».

Ειδικότερα, την προηγούμενη Πέμπτη η Deutsche Bank αύξησε την τιμή-στόχο για Alpha Bank και Εθνική, ενώ παράλληλα ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 2,4 ευρώ. Την αμέσως επομένη, στις 6 Ιουνίου, η HSBC αναβάθμισε τη σύσταση για Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank. Θυμίζω επίσης πως νέους στόχους έδωσε τελευταία η IBG αλλά και η Goldman Sachs.

Όλα αυτά τις τελευταίες ημέρες, τη στιγμή που ξεκινά στη Νέα Υόρκη (11-12/6) η διήμερη παρουσίαση της ΕΧΑΕ για 25 επιχειρήσεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν απόλυτα φυσιολογική την προσπάθεια βραχυπρόθεσμης αποθέρμανσης ενός μέρους της αγοράς προκειμένου να τοποθετηθούν και νέα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια. Θα πρέπει να υπάρξει ένας συγχρονισμός, σημειώνουν, του Χ.Α. με τα χρηματιστήρια της ευρωπεριφέρειας.

Γι' αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί πιθανή στη συνέχεια η κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, θυμίζοντας πως από τα χαμηλά της 19ης Μαΐου η αγορά μετρά 12 στις 14 ανοδικές συνεδριάσεις, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η σημερινή.

Θυμίζω πως δύο φορές, στις 29/5 και στις 3/6, η αγορά χρειάστηκε να επιβεβαιώσει βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, προτού συνεχίσει ψηλότερα. Σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας πως τα χαμηλά της Παρασκευής, δηλαδή οι 1.281,82 μονάδες για τον Γ.Δ. και οι 414,50 για τον FTSE 25 θα πρέπει να «δεθούν» ως νέες υψηλότερες στηρίξεις, προτού επιχειρηθεί η πειστική υπέρβαση των 1.350 και των 432 μονάδων αντίστοιχα.

Στα υπόψη πως νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ αντιδρούσε προς τα 12,10 ευρώ, του Τιτάνα μέχρι τα 25,09 ευρώ, της MIG μέχρι το 0,489, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέχρι τα 3,86 ευρώ.

Λίγο πριν από τις 11.20 οι συναλλαγές έφταναν τα 100 εκατ. ευρώ, με τα 73 εκατ. από αυτά να έχουν αλλάξει χέρια στις τράπεζες. Ανοδικά συνέχιζαν 41 τίτλοι έναντι 26 που υποχωρούσαν.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί η νέα πτώση που καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και ειδικότερα του 10ετούς και του 5ετούς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v