Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη διόρθωση στο Xρηματιστήριο Αθηνών

Μικρή πτώση καταγράφει το χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στα επίπεδα των 1.300 μονάδων. Απορροφάται η προσφορά στις τράπεζες. Με νέα υψηλά στα 13,57 ευρώ απαντά ο ΟΠΑΠ, στηρίζουν ΟΤΕ, 3Ε, Ελληνικά Πετρέλαια. Σταθερά υπεραποδίδει η MIG.

Νηνεμία στα ευρωχρηματιστήρια, χαμηλή πτήση στην περιοχή των 1.300 μονάδων για το Χ.Α. Σταθερά σε αρνητικό έδαφος διατηρούνται οι βασικοί δείκτες μετά το πτωτικό γύρισμα στις 11.30, με τις τράπεζες να παραμένουν βάρος για τον FTSE 25 και την αγορά ευρύτερα.

Οριακά στις 1.300 μονάδες υποχωρούσε νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, και το χαμηλό των 1.295,86 μονάδων που σημειώθηκε πριν από τις 11.00 παραμένει χαμηλό ημέρας. Ανάλογη διακύμανση για τον FTSE 25, καθώς υποχωρεί κατά 0,29% στις 421 μονάδες, με το χαμηλό ημέρας στις 419,06 μονάδες να μένει ως έχει από τις 10.55.

Οι συναλλαγές πλησίαζαν τα 82 εκατ. ευρώ στις 15.50. Το 60% έχει αλλάξει χέρια στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τα 10,4 εκατ. ευρώ εξ αυτών στη μετοχή της Εθνικής.

Στο 0,721 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Alpha Bank και το Reuters σημειώνει πως υπερβαίνουν ήδη το 1 δισ. ευρώ οι προσφορές για το τριετές ομόλογο της τράπεζας. Σημειωτέον πως η τράπεζα ξεκίνησε τη διαδικασία τιμολόγησης κι η διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα.

Ωστόσο, οι πωλητές, αν και προσεκτικοί, έχουν τον πρώτο λόγο εκτός από Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank και στη Eurobank. Θυμίζουμε πως η μετοχή της Eurobank είχε κινηθεί ανοδικά στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΤτΕ.

Σταθεροί οι αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, μικτές οι κινήσεις πωλητών-αγοραστών στη μετοχή της ΔΕΗ, συνεχίζεται η υπεραπόδοση για τον τίτλο της MIG, κέρδη για 3Ε, Viohalco, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Intralot, Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Άξιο αναφοράς είναι πως, ενώ το roadshow της Νέας Υόρκης συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα, στην αγορά δεν παρατηρούνται σημαντικές κινήσεις ξένων παικτών. Απεναντίας θα λέγαμε πως ο μέχρι τώρα τζίρος είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 7-10 συνεδριάσεων.

Στο επενδυτικό forum της Νέας Υόρκης μπορεί περισσότεροι από 150 ξένοι διαχειριστές να έχουν πάνω από 500 συναντήσεις με ανθρώπους των 26 εισηγμένων που συμμετέχουν, ωστόσο η άμεση ροή κεφαλαίων παραμένει σε μέτρια επίπεδα.

Το επίσης ενδιαφέρον είναι πως στις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις έχουν... σιγήσει οι ξένοι οίκοι που με ομοβροντία εκθέσεων κι αναλύσεων είχαν φέρει την αγορά στα επίπεδα των 425 μονάδων για τον FTSE 25 και πολύ κοντά στις 200 μονάδες τον Τραπεζικό Δείκτη.

Με τις τράπεζες να μετρούν τρίτη συνεχόμενη, με τη σημερινή, πτωτική συνεδρίαση, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη στις 179,71 μονάδες για να αποφευχθεί η περαιτέρω κίνηση προς τις 171,94 μονάδες.

Ενθαρρυντική ένδειξη ο μέχρι τώρα ελεγχόμενος τζίρος στις τράπεζες, η σταθερή απορρόφηση της προσφοράς σε χαμηλότερα, αλλά φυσιολογικά επίπεδα και η μέχρι τώρα επιβεβαίωση των στηρίξεων για τις μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank.

Κερδίζει πόντους η μετοχή του ΟΠΑΠ μέχρι το νέο υψηλό των 13,52 ευρώ, με τον Οργανισμό να αποτιμάται πλέον στα 4,31 δισ. ευρώ. Με αυξημένο ειδικό βάρος θα λέγαμε πως ο ΟΠΑΠ αλλά και ο ΟΤΕ κρατούν τον 25άρη στις 420 και τον Γενικό Δείκτη στις 1.300 μονάδες.

Ενθαρρυντική ένδειξη, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να μας οδηγήσει βραχυπρόθεσμα, θεωρείται το ανοδικό γύρισμα για τον FTSE Mid ο οποίοςαντιδρά κατά 0,88%, με αιχμή το 6,67% της Attica Bank, ενώ πριν από λίγο 11 από τις 20 μετοχές του δείκτη ενισχύονταν και 3 παρέμεναν σταθερές.

Μάλιστα οι δεικτοβαρείς τίτλοι των Fourlis, Aegean, Lamda Development, Frigoglass, ΣΙΔΕΝΟΡ ενισχύονταν με σταθερούς αγοραστές. Στα συν η προσέγγιση των 8,20 ευρώ για τη μετοχή της Aegean, το 3% της Lamda Development στα 5,15 ευρώ, η ενίσχυση της μετοχής του Υγεία αλλά και η υπεραπόδοση των ΧΑΛΚΟΡ, Frigoglass, Fourlis.

Λίγο μετά τις 13.40 για 43 μετοχές σημειωνόταν υψηλότερη τιμή, ενώ απώλειες μετρούσαν 52 τίτλοι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v