Χρηματιστήριο: Γιατί η συνεδρίαση είχε… δυο πρόσωπα

Πώς άλλαξαν οι πρωταγωνιστές στην αγορά. Τι σηματοδοτεί το πέρασμα από τις τράπεζες στα βαριά blue chips. Ποιοι τίτλοι έκλεψαν την… παράσταση. "Άλμα" 14% για Forthnet. Τα «μαγικά» των δημοπρασιών και το κλείσιμο σε υψηλό 43 συνεδριάσεων. Η τεχνική εικόνα.

Με συνεδρίαση δύο όψεων ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς στο αρχικό κομμάτι της συνεδρίασης την τιμητική τους συνέχισαν να έχουν οι Τραπεζικοί τίτλοι, όμως στην συνέχεια παρατηρήθηκαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Τραπεζικό κλάδο, πλην Eurobank ο τίτλος της οποίας έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στα 0,4340 ευρώ με ημερήσια κέρδη 3,33%.

Ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε βίαια μέχρι τις 197,72 μονάδες (+3,49%), ο τίτλος της Alpha Bank μέχρι τα 0,7840 ευρώ (+3,16%), της Εθνικής μέχρι τα 3,10 ευρώ (+6,9%) και της Πειραιώς μέχρι τα 2,00 ευρώ (+3,63%), για να κλείσουν σημαντικά χαμηλότερα με την Alpha Bank αμετάβλητη και τις Πειραιώς και Εθνική με αρνητικό τελικό πρόσημο. Αντίθετα, σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν τα warrants των Alpha Bank και Πειραιώς.

Με αυτά τα δεδομένα, επόμενο ήταν να αναλάβει επιθετικότερες πρωτοβουλίες ο τίτλος του ΟΤΕ, που έτσι κι αλλιώς κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έχοντας σημαντικές βοήθειες από ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Τιτάνα, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo και μετά τις 16.30 και από τον ΟΠΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, όσο και αυτός του Οργανισμού Προγνωστικών "έκλεψαν την παράσταση" καθώς και οι δύο έκλεισαν στο υψηλό ημέρας και αν συνεχίσουν να κινούνται πλαγιοανοδικά, οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις τοποθετούνται για τον ΟΠΑΠ στα 13,70 ευρώ και για τον ΟΤΕ στα 13,20 ευρώ.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Γενικός Δείκτης "υποδέχθηκε" τον Κυβερνητικό ανασχηματισμό με έντονα ανοδικές διαθέσεις και εξαιρετικά γρήγορα βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 1328,6 μονάδων (+1,8%), όμως ο ιδιαίτερα υψηλός τζίρος του πρώτου ημιώρου δεν άφηνε αμφιβολίες για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από χαρτοφυλάκια που κινούνται με "αυξημένη ταχύτητα".

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να χάσει όλα τα αρχικά του κέρδη και σταδιακά να γυρίσει και σε αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1304,08 μονάδες (-0,08%). Ακολούθησε νέα προσπάθεια αντίδρασης μέχρι τις 1320,13 μονάδες, αλλά και σημαντικές ενδείξεις κόπωσης που είχαν σαν αποτέλεσμα στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. να βρεθεί στις 1312,21 μονάδες (+0,54%).

Εκεί ακριβώς χρειάστηκαν "τα μαγικά" των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν τον Δείκτη στις 1322,9 μονάδες (+1,36%) και 12 τίτλους του FTSE25 στο υψηλό ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο των τελευταίων 43 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 3/4 (1323,24 μονάδες). Στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης "μετρά" 13 ανοδικές συνεδριάσεις και 2 μόλις πτωτικές και από τα πρόσφατα χαμηλά της 19/5 (1066,54 μονάδες) τα αθροιστικά κέρδη φθάνουν στο 24,04%. Από την ίδια ημερομηνία ο Τραπεζικός δείκτης "μετρά" 14 θετικές συνεδριάσεις και 1 μόνο αρνητική και τα αθροιστικά κέρδη φθάνουν στο 33,07%.

Αν οι δύο δείκτες συνεχίσουν να κινούνται πλαγιοανοδικά, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1.380 και 200 μονάδες, αντίστοιχα, όμως στην περίπτωση των Τραπεζών ίσως χρειάζεται κάποια "βοηθητική είδηση".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-- Δημήτρης Τζάνας

"Η παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι ξεπέρασε τις προσδοκίες των Αγορών, ωθώντας ανοδικά τους Χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς εκτιμήθηκε ότι η εξαγγελθείσα ρευστότητα 400 δισ ευρώ θα φτάσει και στην πραγματική οικονομία μέσω δανείων προς τις ΜΜΕ", αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αν και η εξέλιξη αυτή μάλλον δεν αφορά Ελληνικές Επιχειρήσεις (στο εγγύς μέλλον τουλάχιστον), ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε υψηλότερα των 1300 μονάδων, επίπεδο που σταθεροποιείται με την ανασύνθεση του Κυβερνητικού σχήματος καθώς αποτιμάται θετικά, αποτέλεσμα που ψηφίστηκε με τη δραστική υποχώρηση των επιτοκίων των εξαμηνιαίων εντόκων γραμματίων.

Ωστόσο, η επίδοση του πληθωρισμού τον Μάιο (-2%) και του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής (-2.2%) και της υποχώρησης των εξαγωγικών επιδόσεων πιστοποιούν τις συνθήκες αποπληθωρισμού στην οικονομία και αμβλύνουν τις προσδοκίες για σύντομη επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ σε επίπεδο τριμήνου.

Θετικές ωστόσο εξελίξεις διαγράφονται στον Τουρισμό, διαδικασία που θα αποτυπωθεί προσεχώς και στο εθνικό εισόδημα.

"Η σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 1300 μονάδων αποτελεί βραχυχρόνια και μάλλον αισιόδοξη προοπτική, ενόσω ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα προσπαθεί να πείσει την τρόικα να συνομολογήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις και θα ξεκινήσει τη δύσκολη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του Δημόσιου χρέους, που συνιστά "sinequα non"προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομία μας" σύμφωνα με την εκτίμηση του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup.

-- Ηλίας Ζαχαράκης

Τα ξένα funds συνεχίζουν να ψηφίζουν Ελλάδα και καθημερινά όλο και περισσότεροι ασχολούνται με την Χώρα, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Μπροστά μας, μεσοπρόθεσμα, έχουμε το πολύ σημαντικό γεγονός σε σχέση με τον τρόπο που το χρέος θα γίνει βιώσιμο, οπότε η Αγορά κινείται σε θετικούς ρυθμούς μέχρι το νέο.

Το road show στην Νέα Υόρκη μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερους επενδυτές και το Καλοκαίρι φαίνεται να είναι ιδιαίτερα "θερμό".

Τεχνικά, εβδομάδα με την εβδομάδα η Αγορά πιάνει τους στόχους μας, χωρίς να δίνει ουσιαστικές διορθώσεις πέραν των ενδοσυνεδριακών ή της 1½ συνεδρίασης μέχρι τώρα.

Αρχές της εβδομάδας περιμένουμε να δούμε το μέγεθος της εξάσκησης στην μετοχή της Alpha Bank μιας και είχαμε εξάσκηση των warrants την Παρασκευή.

Ουσιαστικά το μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζεται να είναι σε λίγους τίτλους, που οι όγκοι δείχνουν και τον δρόμο σε αυτούς, ενώ τόσο οι ξένοι οίκοι όσο και οι Ελληνικοί συναγωνίζονται στο ποιος θα βγάλει τον υψηλότερο στόχο στις μετοχές.

Η μείωση του επιτοκίου στο 0,15%, που είναι και ιστορικό χαμηλό, με παράλληλο πρόστιμο για "παρκάρισμα" Τραπεζικής ρευστότητας στην ΕΚΤ, βοηθούν στην τόνωση της ανάπτυξης και παράλληλα στην προσπάθεια αναχαίτισης του αποπληθωρισμού με σκοπό την στοχευμένη ρευστότητα στις Επιχειρήσεις.

Επίσης η ΕΚΤ προετοιμάζεται για αγορές ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων, μέτρο το οποίο θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις Χώρες του Νότου μαζί και την Ελλάδα.

Από την άλλη η δήλωση Draghi για επιπλέον μέτρα, αν χρειαστεί, ενημέρωσε τις Αγορές ότι το εννοεί, μέχρις ότου η ανάπτυξη επιστρέψει.
Στην Ελλάδα μένει να ανοίξει σιγά - σιγά και η "κάνουλα του δανεισμού" σε Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά την οικονομία.

Από την άλλη είναι περιφανέστατο πως οι πολλοί φόροι, απλά αυξάνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ μια μείωση μπορεί να τονώσει σημαντικά την οικονομία και να έχει και καλύτερα αποτελέσματα στα έσοδα της Κυβέρνησης. Είναι δεδομένο πως όλο αυτό το σκεπτικό της μείωσης της φορολογίας αργά ή γρήγορα θα έρθει και θα κάνει την διαφορά, απλά το πώς θα κινηθούμε πολιτικά έχει την σημασία του.

Το ΔΝΤ συνεχίζει με την σειρά του να "κοντράρει¨" τόσο την Κυβέρνηση όσο και την Ευρώπη, μιας και ουσιαστικά πιστεύει πως λύση είναι ένα "κούρεμα" και παράλληλα σοβαρές μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα και το πιο πιθανό είναι να υπάρξει σύντομα ένα συναινετικό διαζύγιο ανάμεσα στο Ταμείο και την Ευρώπη.

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να γίνανε σημαντικές αλλαγές στο Κυβερνητικό επιτελείο, παρόλα αυτά σε γενικές γραμμές δεν είχαμε και καμία ουσιαστική παρέμβαση που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά στα επιμέρους Υπουργεία.

Όλα δείχνουν πως και η νέα Κυβέρνηση θα κινηθεί στα παλαιά "κομματικά αναχώματα" προσπαθώντας να συσπειρώσει τα πολιτικά "κενά" μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, χωρίς να δοκιμάζει εκτός αυτών σοβαρές αλλαγές με μόνη θετική έκπληξη το Υπουργείο Οικονομικών με τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη να παίρνει την σκυτάλη από τον προκάτοχό του κ. Στουρνάρα. Ουσιαστικά όλα δείχνουν πως η Κυβέρνηση ρίχνει βαρύτητα στο πολύ σημαντικό γεγονός που έχουμε μπροστά μας, αυτό της διαπραγμάτευσης για την βιωσιμότητα του χρέους, συνεχίζοντας να επιλέγει τεχνοκράτη στην θέση του "τσάρου" των οικονομικών και όχι παλαιό κομματικό στέλεχος.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Χαρδούβελης έχει βιογραφικό που θα ζήλευαν πολλοί, μιας και εκτός από την διδασκαλία του στο Columbia των ΗΠΑ αλλά και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς είναι διεθνώς αναγνωρισμένος οικονομολόγος. Είναι από τους ανθρώπους που ξέρουν όσο λίγοι την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, κάτι που σαν άποψη έχει εκφράσει αρκετά χρόνια πριν. Από την άλλη είναι άνθρωπος που πιστεύει πως τα δημοσιονομικά μέτρα δεν μπορούν να αποδώσουν και πως μόνο οι επενδύσεις είναι αυτές που μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Άνθρωπος της Αγοράς μιας και είναι και οικονομικός σύμβουλος της EUROBANK, ενώ γνωρίζει άριστα τα Ευρωπαϊκά θέματα.

Εν κατακλείδι ο Πρωθυπουργός πιστεύει πως στην παρούσα φάση ένας τεχνοκράτης με εμπειρία μπορεί να κάνει την διαφορά στις διαπραγματεύσεις κάτι που έχει ανάγκη αυτή την στιγμή η οικονομία.

Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, δύσκολα θα υπάρχουν ιδιαίτερες αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση, γεγονός θετικό για την ήρεμη πορεία των δύσκολων οικονομικών και πολιτικών καιρών που διανύουμε.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ξεκινώντας από τις Ασιατικές Αγορές, μόνη "κόκκινη παραφωνία" ο Ιαπωνικός Nikkei (-0,85%), που έκλεισε χαμηλότερα από το ψυχολογικό μόριο των 15000 μονάδων, ενώ ξεχώρισε το +1,08% για την Shanghai.

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών για Ευρώπη και Wall Street, μετά τα συνεχόμενα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, τις ανησυχίες του για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε την Τρίτη ο επικεφαλής του Γερμανικού think tank ΖΕW, Clemens Fuest, λέγοντας πως η Ευρωζώνη μπορεί να βρίσκεται σε "σημείο καμπής". "Έχουμε όλα τα συστατικά μιας 'φούσκας': Οι τιμές των κατοικιών και των μετοχών συνεχίζουν να ανεβαίνουν και στα ομόλογα οι αποδόσεις συνεχίζουν να υποχωρούν παρά τα υψηλά ρίσκα" σημείωσε στην εφημερίδα "Handelsblatt." Ο κ. Fuest υποστήριξε ότι υπάρχει, πλέον, 95% πιθανότητα η ΕΚΤ να προχωρήσει κάποια στιγμή στο μέλλον σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι ανοιχτές θέσεις εργασίας φτάνοντας τα 4,46 εκατ. – το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2007 – από 4,17 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Σε ετήσια βάση οι νέες θέσεις αυξήθηκαν 17%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1.250 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,15%, από 2,7% στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία.

"Αν δεν θέλετε να κόψετε μισθούς και συντάξεις, ή να αυξήσετε τους φόρους έως τις Εθνικές εκλογές του 2016, θα πρέπει να πετύχετε δραματική βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου τομέα". Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης του ΔΝΤ η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μετά από καθυστερήσεις "τεχνικού χαρακτήρα" που εμπόδισαν τη δημοσιοποίησή της πριν από τον ανασχηματισμό.

Στην έκθεση εκφράζεται ανησυχία για τις επιπτώσεις του εκλογικού κύκλου στην εφαρμογή του προγράμματος και κυρίως στο σκέλος που αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, σημειώνοντας τη μεταρρυθμιστική κόπωση, αλλά και τις πολιτικές υποσχέσεις για "κοινωνικά μερίσματα" και "όχι νέα μέτρα".

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης συμμερίζεται με τον προκάτοχο του την άποψη πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την δημοσιονομική προσαρμογή, επισημαίνει σε σχόλιο της για τον ανασχηματισμό η Citi. Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η βασική αποστολή του κ. Χαρδούβελη θα είναι να διαπραγματευτεί με τους δανειστές την περαιτέρω ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, δεδομένης της πίεσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στα 12,9 ευρώ από 13,4 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της ΔΕΗ η Goldman Sachs σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Buy". 

Με τιμή στόχο 0,44 ευρώ και σύσταση "neutral" ξεκινά κάλυψη της μετοχής της Eurobank η Bank of America Merrill Lynch. 

Η Bank of America Merrill Lynch αναφέρει επίσης πως από τις Ελληνικές Τράπεζες προτιμά την Πειραιώς (1,99 ευρώ, "Buy") για την καλύτερη προοπτική μείωσης κόστους και την Alpha Bank (0,81 ευρώ, "Buy") λόγω της καλύτερης προοπτικής αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους. Εκτιμά παράλληλα πως η Tράπεζα θα επιστρέψει στην κερδοφορία από το 2015. Ως βασικό ρίσκο για την Tράπεζα θεωρεί τον χρόνο και τον ρυθμό της ανάκαμψης της ποιότητας των assets της, ενώ ένα ακόμα ρίσκο είναι και η ανάγκη αναπλήρωσης χρηματοδότησης από την ΕΚΤ το 2015.

Στα €7,50 από €5,50 προηγουμένως αυξάνει την τιμή-στόχο της μετοχής της Μυτιληναίος η IBG, σε έκθεση στην οποία διατηρεί σύσταση "buy". 

Επιστρέφοντας στα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ και ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Τιτάν και Jumbo.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, MIG, Intralot και στο υψηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Eurobank Properties, Eurobank, Folli Follie Group. Ο τίτλος της τελευταίας έκλεισε και σε νέα υψηλά 80 μηνών (!)

Κακή η τελική αναλογία ανοδικών (62) - πτωτικών (77) μετοχών, υποδηλώνει για πολλοστή φορά την αποστασιοποίηση την οποία τηρεί, στην εν εξελίξει ανοδική κίνηση, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλώ.

Ο τζίρος στα 316,9 εκατ. από τα οποία τα 36,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΜΑΙΚ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕΤΠ), ενώ μόλις πέντε τίτλοι, από τους "γνωστούς ύποπτους" (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ) απέσπασαν το 77% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Χαμηλότερα του 25αρη, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Fourli και αν τελείωσε ο πωλητής, τεχνικά, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 6,00 ευρώ.

Νέα υψηλά 58 μηνών για την FG Europe, ενώ ξαφνικός πωλητής εμφανίστηκε μετά τις 16.21 στην Q&R, αλλά απορροφήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς.

Επιστρέφει η κινητικότητα στην Forthnet, μετά τις διαφαινόμενες μετοχικές εξελίξεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, σε συμφωνία για τη μεταβίβαση ποσοστού περί το 13,25% της Forthnet στη Vodafone, που μπορεί να ασκηθεί εντός δωδεκαμήνου, προχώρησε η Wind. Εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης, το ποσοστό που θα ελέγχει ο Βρετανικός όμιλος στον εναλλακτικό πάροχο θα αυξηθεί σε 19,75%, ενώ το ποσοστό της Wind θα περιοριστεί στο 19,01%.

Σύμφωνα με το συντηρητικό σενάριο, η Αγορά θα πρέπει να "χωνέψει" τις τρέχουσες αποτιμήσεις, όμως η γενικότερη εικόνα όλων των τελευταίων συνεδριάσεων δείχνει να αποκλείει την πιθανότητα έντονης διόρθωσης.

--ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε και η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, ενώ ανοδικά συνέχισαν να κινούνται και οι συναλλαγές τόσο  στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.513 συμβόλαια).
 
Ξεκίνησαν και τα πρώτα ρολαρίσματα θέσεων, εν όψει της επόμενης Παρασκευής 21/6.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης(συνολικά 12.263, 9.298 για τον Ιούνιο, 2.945 για τον Ιούλιο, 20 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο -τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 424,75)κινήθηκε μεταξύ 421,25 και 430 μονάδων και αιφνιδιασμένο από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε την υποτίμηση στο 0,85%.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (8.200 Τιτάν, 5.500 Μυτιληναίος, 34.800 Folli Follie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.890), ΔΕΗ (532), Alpha Bank(3.092), Εθνική (5.893), Πειραιώς (3.517), ΟΠΑΠ (637), MIG (522), Eurobank (9.771), Ελ. Πετρέλαια (403), ΓΕΚ (356), ΕΧΑΕ (1.270), Μυτιληναίο (687),Intralot (114).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap παρέμεινε στο 37% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 984 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (619 δικαιώματα αγοράς και 365 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(124.450.774 τεμ.), Εθνική (2.436.561 τεμ.), Πειραιώς (20.265.647 τεμ.), Eurobank (5.963.691 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v