Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες το «κλειδί» της τάσης

Στήριξη στην υπεραπόδοση των τραπεζών βρίσκει το Χρηματιστήριο. Πώς «παίζουν» τώρα το ΧΑ οι ξένοι. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια. Πώς βλέπει η αγορά τα «κρατικόχαρτα» υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη ΔΕΗ. Τι σήματα στέλνει η πτώση του τζίρου. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Αν και η εβδομάδα δεν πήγε άσχημα, εντούτοις το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής άφησε μία... πικρή αίσθηση.

Οχι τόσο για το άδειασμα της τελευταίας στιγμής όσο για τις πωλήσεις σε ΟΠΑΠ και Εθνική και ακόμη 2-4 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που παραπέμπουν σε σημαντικό ξένο παίκτη. Αλλωστε οι ξένοι παίκτες εκτός εξαιρέσεων ήταν μερικώς πωλητές όλο το τελευταίο διάστημα.

Εν πάση περιπτώσει ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε (την 4/7) με απώλειες στις 1.243,80 μονάδες ξεκινώντας όμως από τις 1.209,97 μονάδες της Παρασκευής 27 Ιουνίου. Θυμίζοντας πως χαμηλό στη συνεδρίαση της 27/6 σημειώθηκε στις 1.199,55 ενώ υψηλό εβδομάδας καταγράφηκε στις 1.254,21 μονάδες (την 3/7).

Τεχνικά πρόκειται για τοπικό σχηματισμό επιβεβαίωσης βραχυπρόθεσμης στήριξης και εκδήλωσης αδυναμίας πειστικής ανοδικής συνέχειας. Αναλυτές θεωρούν, πως το εύρος των 1.180-1.260/80 μονάδων είναι λογικό με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις. Και αυτό σε μία εβδομάδα που στην Wall Street καταρρίπτονταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και στην Φραγκφούρτη ο DAX υπερέβη και πάλι το όριο των 10.000 μονάδων.

Ανάλογα ο Ft25 έκλεισε στις 402,35 ξεκινώντας από τις 390,40 (την 27/6) και αντιδρώντας μέχρι τις 405,97 μονάδες (την 3/7). Με επαναφορά του τραπεζικού κλάδου, βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων, ικανοποιητική αντίδραση για τη μετοχή της Εθνικής και υπεραπόδοση για τον τίτλο της Πειραιώς. Ανοδική κίνηση, που όπως σημειώνουν χρηματιστές, υποστηρίχθηκε εμφανώς από την συντονισμένη δημοσιοποίηση εκθέσεων & αναλύσεων ξένων οίκων.

Κυρίως αμερικανικά επενδυτικά σπίτια (πελάτες των οποίων κάλυψαν σημαντικό μέρος των τελευταίων αμκ) υπερθεμάτισαν για τον κλάδο, θεωρώντας πως η πρόσφατη διόρθωση δημιουργούσε αφορμή εισόδου από χαμηλότερες/φθηνότερες τιμές. Ενδεικτική ήταν η θετική προσέγγιση της J P Morgan που ξεκίνησε την προσπάθεια (υπό)στήριξης των ελληνικών συστημικών τραπεζών, της πρώτης προσπάθειας ουσιαστικά μετά την ηχηρή παρέμβαση του ΔΝΤ προ μηνός.

Η υψηλότερη εβδομαδιαία απόδοση σημειώθηκε με 7,55% για τη μετοχή της Πειραιώς, ακολούθησε με 4,17% για τον τίτλο της Εθνικής ενώ με 3,68% η Alpha Bank και με 1,32% η Eurobank συμπλήρωσαν έναν καλό σε γενικές γραμμές κύκλο για τον κλάδο, που όπως φαίνεται έχει αρκετό δρόμο ακόμη μέχρι την τελική αναδιάρθρωση και κεφαλαιακή ενίσχυση του.

Ωστόσο η ανακοίνωση της μείωσης της συμμετοχής του Paulson & Co σε ποσοστό χαμηλότερο του 5% στην Alpha Bank, εκτός από το ότι αναδεικνύει τον βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα της τοποθέτησης αρκετών ξένων, «κρύβει» πρακτικά τις επόμενες πωλήσεις θα γίνουν από το συγκεκριμένο fund στη συνέχεια. Κίνηση που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με τη μείωση της συνολικής θέσης των «ξένων κεφαλαίων» στις μετοχές/εισηγμένες του FT25.

Με εβδομαδιαία απόδοση 3,22% για τη μετοχή της ΔΕΗ φάνηκε πως η «αγορά» συγκινείται από τις λεγόμενες... διαρθρωτικές προσπάθειες της συγκυβέρνησης, συνυπολογίζει όσο πρέπει την στάση της αντιπολίτευσης αλλά κρατά «μικρό καλάθι» μέχρις ότου δει αποτελέσματα.

Στην πλούσια & εμπεριστατωμένη αρθρογραφία του Euro2day/ Μιχάλη Καϊταντζίδη αναλύθηκε εκτενώς η «μάχη» για τη «μικρή ΔΕΗ» την πρώτη σύγκρουση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης -όπως χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ- με φόντο μέχρι την προεδρική εκλογή.

Η περίπτωση της «μικρής ΔΕΗ» σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς έχει πρόσθετη σημασία, καθώς την Παρασκευή το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τις συμβάσεις για τα περιφερειακά αεροδρόμια ενώ ανακοίνωσε πως πέρασε στη δεύτερη φάση ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ. Ειδικότερα στα 18,52 ευρώ με ελαφρές απώλειες στην συνεδρίαση της Παρασκευής (αλλά κέρδη 2,60% στην εβδομάδα) ο ΟΛΠ είναι μία τυπική περίπτωση μετοχής/αποκρατικοποιούμενου οργανισμού που προχωρά μετ΄εμποδίων, αργά και με την αγορά να προεξοφλεί το τελικό αποτέλεσμα.

Είναι ενδεικτικό, πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής (όταν έγιναν οι ανακοινώσεις από το ΤΑΙΠΕΔ ) στη μετοχή του ΟΛΠ δεν έγιναν περισσότερα από 3.151 κομμάτια. Αλλά 1.537 κομμάτια άλλαξαν χέρια στη μετοχή του ΟΛΘ αποτυπώνοντας το περιορισμένο επενδυτικό / παικτικό ενδιαφέρον.

Οπως αναφέρει ο Θανάσης Σταυρόπουλος «...με "άλλοθι" την αργία στην Wall Street (λόγω του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας), ο τζίρος βυθίστηκε στα 75,8 εκατ. που είναι και η χαμηλότερη μικτή αξία συναλλαγών των τελευταίων 43 συνεδριάσεων, με την αμέσως χαμηλότερη να έχει σημειωθεί στις 5/5 (74,465 εκατ. ευρώ).

Ακόμα πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι από τα συνολικά 75,8 εκατ. τα 30,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, κάτι που σημαίνει ότι η καθαρή αξία συναλλαγών μόλις και ξεπέρασε τα 45 εκατ., απόλυτη επιβεβαίωση όλων όσων υποστηρίζουν ότι αν δεν "κουνηθούν" οι ξένοι, δεν κουνιέται τίποτα στο Χ.Α.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τον Θανάση, καταδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο των «ξένων κεφαλαίων», την απουσία «εγχώριου επενδυτικού μετώπου» συνολικά όμως την έλλειψη κινήτρου, τη μη ύπαρξη δέλεαρ ικανού να προσελκύσει επιπλέον κεφάλαια στο ΧΑ. Με αυτόν τον τζίρο, με τους ξένους σε αναμονή και θεατές, με την αγορά να διατηρεί καίριες επιφυλάξεις για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις/πραγματική οικονομία να υποχρηματοδοτούνται, δύσκολα θα ξεκολλήσουμε από τα... ρηχά.

Το αποθαρρυντικό είναι πως στην τραπεζική προσπάθεια δεν ανταποκρίθηκαν ανάλογα άλλες επενδυτικές δυνάμεις, σε τίτλους του FT Mid δεν έγιναν άξιες λόγου κινήσεις (πλην της Lamda Development). Χαμηλή πτήση και χαμηλοί τζίροι σε μετοχές- σηματωρούς φανερώνουν την απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος ακόμη και από βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις (Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.), χρηματιστές, επενδυτές και βασικοί μέτοχοι ως προτεραιότητα είχαν την συντήρηση των δυνάμεων τους παρά οποιαδήποτε σκέψη και προσπάθεια για ανοδική υπέρβαση.

Συναλλαγές 33.929 κομματιών στη μετοχή του Μυτιληναίου ή 37.139 στη Motor Oil ή μόλις 45.067 στην ΓΕΚ/Τέρνα δεν μπορεί να θεωρηθούν τζίροι «μεγάλης κεφαλαιοποίησης» ακόμη και εάν συνεκτιμηθεί η αργία της Wall Street.

Παράλληλα η υπερσυγκέντρωση συναλλαγών/ενδιαφέροντος σε ελάχιστα χαρτιά (κατά μ.ο το 55% πραγματοποιείται σε μόλις 4 τραπεζικές μετοχές και άλλο ένα 25% σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ) «ακυρώνει» αντικειμενικά το υπόλοιπο- μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Και αυτό μόνο υγιές δεν είναι.

Τεχνικά όπως παρουσιάσθηκε τη προηγούμενη εβδομάδα μέσω του Εκηβόλου η ομάδα του The Traders Diary / Βασίλης Μαρκάκη το κλειδί παραμένει στις τράπεζες με σημεία αναφοράς τις 178 μονάδες, στηρίξεις προς τις 165 και αντιστάσεις προς τις 191 και 197 μονάδες για τον Τραπεζικό Δείκτη.

Αυτά και από Δευτέρα... εις χείρας Θανάση Σταυρόπουλου. Εμείς- πρώτα ο Θεός- ξανά μαζί από το πρωινό της Δευτέρας 21 Ιουλίου.

Να είστε καλά...

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.243,80 μονάδες με άνοδο 2,80%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 3,06% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε υψηλότερα 1,48%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Μέσων Ενημέρωσης (+11,97%), Εμπόριο (10,63%) και Τηλεπικοινωνίες (4,73%).

Εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-2,27%), Τρόφιμα- Ποτά (-1,38%) και Τεχνολογία (-1,31%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Dionic (45,16%), Αθηνα (27,27%), Forthnet (24,41%), Μοχλός (21,77%), Medicon (19,82%), Παπουτσάνης (19,39%), Unibios (16,54%), Byte (16,20%), Βιοτέρ (15,97%) και Hellas OnLine (14,03%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: CPI (-26,78%), Πήγασος Εκδοτική (-21,43%), ΕΛΓΕΚΑ (-20,31%), Περσεύς (-20%), Ιντεάλ (-15,89%), Καθημερινή (-13,20%), Μπουτάρης (-12,50%), Μπήτρος (-10,85%), Ντρουκφάρμπεν (-10%) και Γενική Τράπεζα (-10%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v