Μίνι sell off στο Χρηματιστήριο

Η απόφαση να μην πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ οδηγεί σε βαριές απώλειες, αν και με περιορισμένο τζίρο, τη Λεωφόρο Αθηνών. Διψήφια πτώση για Πειραιώς και Eurobank, ακολουθούν Alpha και Εθνική. Πιέσεις και στα ελληνικά ομόλογα.

Βαθαίνει η διόρθωση αλλά με μέτριο τζίρο. Σταθερά χαμηλότερα πλέον των 800 ο Γενικός Δείκτης κοιτά προς τις 780 μονάδες πε απώλειες άνω του 5%.

Με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο, αλλά σταθερούς πωλητές στο σύνολο των μετοχών του FT25 κινείται η συνεδρίαση. Εν όψει Σαββατοκύριακου και δεδομένου του ρευστού τοπίου στο «μέτωπο της διαπραγμάτευσης» όλο και πληθαίνουν οι επενδυτές που επιδιώκουν να μειώσουν την έκθεση τους στον κίνδυνο.

Σε συνδυασμό με την υποχώρηση των εν δυνάμει αγοραστών ακόμη χαμηλότερα συμπληρώνεται το πτωτικό σκηνικό που εδώ και ώρα έχει διαχυθεί σε παράγωγα και ελληνικά ομόλογα.

Ελλείψει ουσιαστικής ζήτησης/απορρόφησης στα επίπεδα των 800 μονάδων το "γκρέμισμα" της αγοράς στα επίπεδα της 6ης Μαίου έρχεται αναπόφευκτα.

Για συμφωνία τώρα, πολιτικές εξελίξεις τον Σεπτέμβριο κάνει λόγο ο Χρήστος Κίτσιος καταγράφοντας τις αντιδράσεις και την ατμόσφαιρα της αγοράς καταδεικνύοντας την ανησυχία της για το ενδεχόμενο παράτασης της αβεβαιότητας και των συνθηκών χρηματοδοτικής δυσπραγίας μέχρι το φθινόπωρο.

Σε αυτή την ευαίσθητη συγκυρία η αγορά προσπαθεί να εξηγήσει όλες τις κινήσεις που γίνονται από την ελληνική πλευρά και την πλευρά των δανειστών με την τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα-Βλ. Πούτιν να συνεκτιμάται ανάλογα.

Είναι προφανές, σημείωναν έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες, πως μέχρι την Δευτέρα θα έχουν διαδραματισθεί σημαντικές εξελίξεις που κατά πάσα πιθανότητα θα καθορίσουν στη συνέχεια από τη στάση της ΕΚΤ μέχρι τις αντιδράσεις των «θεσμών». Ωστόσο η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς όπως διαμορφώνεται σταδιακά μετά τις 11.30-12.00 αποτυπώνει ακριβώς αυτή την αβεβαιότητα και νευρικότητα που κυριαρχεί από εχθές το βράδυ.

Για παράδειγμα σταδιακά ενισχύθηκαν οι θέσεις «αντασφάλισης» στο ΧΠΑ, με πολλά Συμβόλαια του FT25 να "γυρίζουν" από αγορά/long σε πώληση/short. Η σχέση short/long ΣΜΕ μετά το μεσημέρι είναι εντελώς αντίθετη από την χθεσινή παρά το ότι περίπου την ίδια ώρα σημειώνονταν επίσης σημαντικές απώλειες για τους βασικούς δείκτες, μετοχές σηματωρούς.

Επιβαρύνεται και η εικόνα στην "ρηχή" αγορά ελληνικών τίτλων με το 10Υ να "φλερτάρει" επικίνδυνα με το 12%, που όπως έχει σημειωθεί επανειλημμένα αποτελεί σημείο αναφοράς και προειδοποίησης για την αγορά μετοχών.

"Βουτιά" σχεδόν 10% για τον τραπεζικό δείκτη που χάνοντας τη στήριξη στις 680 κλίνει επικίνδυνα προς τις 640 μονάδες, παρασύροντας έως 4,7% χαμηλότερα τον FT25, που έχει ως σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις στις 236 και 234 μονάδες.

Ο δείκτης έχει πιεστεί ακριβώς στα όρια των στηρίξεων και εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση (την Δευτέρα) θα κινδυνεύσει με περαιτέρω υποχώρηση προς το χαμηλό των 204,64 μονάδων (από τη συνεδρίαση της 22ας Απριλίου, θυμίζοντας πως 21-22/4 σημειώθηκαν το πολυετή χαμηλά για το σύνολο της αγοράς).

Σημαντικές οι απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής (από τα 1,18 έως τα 1,11 ευρώ), για τη μετοχή της Πειραιώς (από τα 0,496 έως τα 0,446), για τη μετοχή της Alpha Bank (0,32-0,311) και από τα 0,141 στα 0,13 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank. Ισχυρή η πίεση και στα warrants των Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνικής με αυξημένους τζίρους στα δύο πρώτα.

Να σημειωθεί, πως στην αγορά εντάθηκαν οι πωλήσεις (κυρίως στις τράπεζες) όταν έγινε γνωστό, πως η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ αντί για αύριο Σάββατο μετατίθεται πιθανόν για Τρίτη-Τετάρτη σε ένα κρίσιμο 2ήμερο όπου θα πραγματοποιηθεί το εβδομαδιαίο δ.σ. της ΕΚΤ. Προηγουμένως βέβαια θα υπάρξουν διαβουλεύσεις στο G7.

Προς ώρας η στάση των ξένων (ειδικά των αμερικανικών χαρτοφυλακίων) δεν παραπέμπει σε... ξεπούλημα ή σε... αποδοκιμασία ή πανικό, καθώς οι ρευστοποιήσεις που έχουν ενεργοποιηθεί (σταδιακά μετά τις 13.00-13.15) γίνονται με σχετικό έλεγχο και διαχείριση. Το ερώτημα βέβαια μένει για τη συνέχεια και δη προς το κλείσιμο...

Πωλητές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ Ελληνες και ξένοι διαχειριστές, με τη μετοχή του Οργανισμού έως τα 7,82 και για τον ΟΠΑΠ έως τα 7,90 ευρώ. Η διαγραμματική απεικόνιση και των δύο μετοχών επιδεινώνεται αισθητά χαμηλότερα των 7,85-7,80 ευρώ.

Στα 4,65 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ την ώρα που οι δανειστές ζητούν... γενικό πωλητήριο, με τον Φώτη Κόλλια να αναφέρεται λεπτομερώς στις απαιτήσεις των "τριών θεσμών". Ρευστοποιήσεις σε "νερά" και "λιμάνια" με συγκριτικά μέτριο τζίρο στην ΕΥΔΑΠ (5,7 ευρώ), ΟΛΠ (13,72) αλλά και σε ΕΥΑΘ (2,69) και ΟΛΘ (18,00).

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυριαρχούν πτωτικές τάσεις από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο. Στην Φρανκφούρτη ο DAX με 1,2% υποχωρούσε στις 11.200 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με 1,4% στις 4.918 ενώ απώλειες έως 1,84% καταγράφονταν για τους δείκτες ΙΒΕΧ, ΜΙΒ.

Στις 16.50 η αξία των συναλλαγών είχε φθάσει τα 65 εκατ. ευρώ, το 61% στις τράπεζες και συναλλακτική δραστηριότητα (πλην τραπεζών) και σε ΟΤΕ,ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, FF Group, Jumbo, EXAE, CC/HBC, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΟΗ, ΜΕΤΚΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v