«Γκρεμίζεται» κάτω από τις 800 το ΧΑ

Διευρύνονται οι απώλειες του ΧΑ λόγω του κλίματος αβεβαιότητας για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών και της απόφασης να μην πληρωθεί το ΔΝΤ. Στο -11% η Πειραιώς. Πτώση υψηλότερη του 6% για ΕΤΕ, Alpha, Eurobank. Στο κόκκινο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος.

Προεξοφλημένο το πτωτικό ξεκίνημα της συνεδρίασης, με εμφανή την προσπάθεια διαχείρισης των ρευστοποιήσεων/πιέσεων κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Κάτι που αποτυπώθηκε στην κατά λίγα λεπτά... καθυστερημένη εισαγωγή και υλοποίηση στο σύστημα συναλλαγών πράξεων που αφορούσαν σε εντολές των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Μετά τις 12.30 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξεως του 4%, στις 790 μονάδες.

Είχαν προηγηθεί στις 10.30 φυσιολογικές πωλήσεις σε μετοχές του ΟΤΕ, της CC HBC και ορισμένων μετοχών- σηματωρών του FT 25, για να ακολουθήσουν συναλλαγές στις τράπεζες.

Ενδεικτικό το ότι ο ΔΤΡ από τις 705,86 μονάδες υποχώρησε (στις 10.32) στις 691,65 για να συνεχίσει προς τις...666 μονάδες(!) στις 10.38.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός που και σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης υφίσταται τις συνέπειες των τελευταίων εξελίξεων με τους πωλητές να πιέζουν την Εθνική έως το 1,13 ευρώ (-8,3%), την Πειραιώς έως το 0,46 ευρώ (-11%), την Alpha Bank έως το 0,31 ευρώ (-6,3%) και τη Eurobank έως το 0,13 ευρώ (-9,5%).

Η αξία των συναλλαγών στα πρώτα 12΄-15΄της συνεδρίασης στα 6,9 εκατ. ευρώ με 15,1 εκατ. τεμάχια και το 58% στις τράπεζες. Μετά τις 12.30 ανήλθε στα 37 εκατ.

Οι προσπάθειες αντίστασης για ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Αεροπορία Αιγαίου, Τιτάν, Motor Oil, CC HBC δεν αποδίδουν καθώς ολόκληρος ο FT 25 κινείται σε βαθύ κόκκινο.

Ελεγχόμενες και σχετικά ψύχραιμες οι πρώτες κινήσεις στα Παράγωγα και την αγορά ομολόγων, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να διαμορφωθεί πιο αντιπροσωπευτική τάση.

Σε κλίμα αδιεξόδου δανειστών - Αθηνών αλλά και μύχιων προσδοκιών πως εν τέλει θα εξευρεθεί λύση/διέξοδος συνεχίζεται η συνεδρίαση στο Χ.Α., με τις μέχρι τώρα σημαντικές (αριθμητικά) απώλειες να μην συνοδεύονται από συναλλαγές και τζίρο ξεπουλήματος.

Όπως παρατηρούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, στο "ρηχό" ελληνικό χρηματιστήριο είναι φυσιολογικό πως όταν κάνουν πίσω οι long να πιέζουν πολύ πιο εύκολα/χαμηλότερα οι short. Κάτι που αποτυπώνεται στην κατά 3,25% υποχώρηση του Γ.Δ. έως το όριο των 800 μονάδων, αλλά με συναλλαγές μάλλον μέτριες (*).

Νωρίτερα ορισμένοι αναλυτές σχολίαζαν το ότι μέχρι τώρα δεν έχει χρειασθεί να δοκιμασθεί η στήριξη των 790 μονάδων για τον Γ.Δ. αποτελεί μία κατ' αρχήν ενθαρρυντική ένδειξη.

Βέβαια ουδείς εγγυάται σε μία τόσο "ρηχή" και βραχυπρόθεσμα κινούμενη αγορά πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί στη συνέχεια της συνεδρίασης ή ανάλογα με τις εξελίξεις στη συνεδρίαση της Δευτέρας, πλην όμως οφείλουμε να καταγράφουμε όσον το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, ενδεχομένως χρήσιμες για όσους κινούνται στον ρυθμό των ειδήσεων/εξελίξεων.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής υποστήριζε πως το μεγαλύτερο μέρος των μέχρι τώρα πωλήσεων αφορούν σχεδόν αποκλειστικά σε Έλληνες διαχειριστές, επενδυτές και μετόχους καθώς ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι εντολές των ξένων (κυρίως των αμερικανών) επενδυτών. Εκτιμά δε πως και λόγω ΔΝΤ θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδικά σήμερα η στάση των αμερικανικών funds και ειδικότερα αυτών των 3-4 που τις τελευταίες ημέρες απορροφούσαν την προσφορά από τα χαμηλά της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v