Ισχυρές απώλειες για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Νέος κύκλος ταλαιπωρίας για το Χρηματιστήριο. Πτώση υψηλότερη του 5% για Alpha, ΔΕΗ, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank. Στα επίπεδα των 540 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Στο επίκεντρο και η μετοχή του ΟΛΠ. Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος.

Η αντίδραση που λίγο-πολύ περίμεναν στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι της αγοράς ήρθε από τον ελάχιστο στόχο-όριο των 153 μονάδων για τον FT 25, με το ΧΑ να "ξυπνά" με αφορμή και το γενικότερο ανοδικό "γύρισμα" των ξένων αγορών.

Οι ευρωαγορές ανέκαμψαν με ώθηση από Κίνα, ωστόσο στη συνέχεια, πετρέλαιο και Πεκίνο δίχασαν τη Wall Street, με την BofA σε χαμηλό 2 ετών.

Στα σήματα που έστειλε η... δεύτερη άνοδος της χρονιάς αναφέρεται ο Θανάσης Σταυρόπουλος, εστιάζοντας στο ότι ο τζίρος των 58,2 εκατ. ευρώ (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων) ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τη Δευτέρα, μέρα που αργούσε η Wall Street, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια. Πράγματι βραχυπρόθεσμα η τάση μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν μας...εγγυάται άμεση συνέχιση της ανοδικής κίνησης αλλά ούτε και νέα δοκιμασία των τελευταίων χαμηλών για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Ο χαμηλός τζίρος της χθεσινής συνεδρίασης θα πρέπει να προβληματίζει όσους θεωρούν πως η συνέχιση της κίνησης προς τις 160-162 μονάδες είναι διασφαλισμένη.

Τα αμφίσημα μηνύματα από τη Wall Street, η σταθερή απειλή από την Κίνα, σε συνδυασμό με τη ρευστή κατάσταση στην Ευρώπη αλλά και εντός των τειχών, απαιτούν τουλάχιστον την αυξημένη προσοχή ειδικά όσων κινούνται στο στενό χρονικό περιθώριο της συνεδρίασης, το πολύ 1-2 ημερών.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου για τη σύμπλευση Τόμσεν - Σόιμπλε και τα... δεύτερα σχέδια για νέα MoU, ακόμη και οι νέες "αποκαλύψεις" Βαρουφάκη (στον Αλ. Παπαχελά) σε συνδυασμό με την κρισιμότητα των ημερών δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι παραπέμπουν στις επικείμενες συναντήσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού στο Νταβός, στην αναμενόμενη πίεση που θα δεχτεί για όλα τα ανοιχτά θέματα (από τα οικονομικά μέχρι τα εθνικά, μεταναστευτικό κ.λπ.), συντηρώντας έτσι ψηλά το θερμόμετρο.

Κλάδος-ρυθμιστής και λόγω βάρους πλέον ο τραπεζικός, έδωσε χθες μία αντίδραση προς τις 45 μονάδες, δηλαδή ελάχιστα από το ιστορικό ελάχιστο των 40,04 μονάδων, με τον κίνδυνο της καταγραφής "νέων χαμηλότερων τιμών" πάντα ανοιχτό.

Θα λέγαμε μάλιστα πως παρά το χθεσινό 2,35% του ΓΔ, οι περισσότερες τεχνικές ενδείξεις παραπέμπουν σε νέο κύκλο ταλαιπωρίας. Και αυτό παρά τις τελευταίες εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και από την Credit Suisse και από την Alpha Finance.

«Κλειδί» για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους το μείζον πρόβλημα των "κόκκινων δανείων", με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται στην ανάθεση από το ΤΧΣ της μελέτης για καλύτερο συντονισμό δράσης των τραπεζών. Κατά γενική εκτίμηση, η διαχείριση αυτής της... βραδυφλεγούς βόμβας από κάθε μία τράπεζα ξεχωριστά θα είναι αυτή που θα διαφοροποιήσει προς το καλύτερο ή το χειρότερο τη θέση της κάθε μίας εκ των τεσσάρων, με τη συνέχεια να προοιωνίζεται ανατροπές και εκπλήξεις (δυσάρεστες και ευχάριστες) που προεξοφλείται πως θα επισπεύσουν στην αναδιάταξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Και βεβαίως των ισορροπιών στην "επόμενη ημέρα" μεταξύ των 4 παικτών, δηλαδή των Aplha Bank, Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς (... η σειρά είναι αλφαβητική).

Με συνολική βαρύτητα που ξεπερνά σταθερά το 20% στη διαμόρφωση του ΓΔ, ο κλάδος είναι εκ θέσεως ρυθμιστής της πορείας των δεικτών.

Τεχνικά για τον FT 25 ο κίνδυνος υποχώρησης προς τις 150 μονάδες -σε αυτή τη φάση της αγοράς- δεν έχει απομακρυνθεί, ωστόσο πιθανότερη θεωρείται η προσπάθεια δοκιμής των 160-162 μονάδων. Για στήριξη, ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση των 153 μονάδων. Σε ημερήσια μέτρηση, σήματα δίνουν Αεροπορία Αιγαίου, ΜΕΤΚΑ αλλά και Intralot από τα "μεσαία", ενώ ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια έδωσαν τη μεγαλύτερη αντίδραση. Σε αντίθεση με τις τράπεζες, που ήταν σαφώς πιο μετριοπαθείς, κάτι που θα πρέπει να προσεχθεί και σήμερα.

Ενδιαφέρον το γεγονός πως blue chips που υπερπουλήθηκαν τις τελευταίες συνεδριάσεις, σημείωσαν την επιθετικότερη αντίδραση σε μία προσπάθεια ανάκτησης μέρους από το σημαντικό χαμένο έδαφος από την συνεδρίαση της 4ης Ιανουαρίου.

Στα υπόψη για σήμερα το ότι το απόγευμα συνεδριάζει το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ, με τον Φώτη Κόλλια να σημειώνει πως τελειώνει το σίριαλ της πώλησης του ΟΛΠ. Στα 13,05 ευρώ με μόλις 0,60% η μετοχή του ΟΛΠ, με συναλλαγές 5.406 τεμαχίων αξίας 73.499 ευρώ.

Για τις τραπεζικές, να συνεκτιμηθεί πως η μετοχή της Alpha Bank αντέδρασε έως το 1,96 ευρώ, με συναλλαγές 14,4 από τα συνολικά 58,2 εκατ. ευρώ που άλλαξαν χέρια χθες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v