Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα «βουτιά» 10% στις τραπεζικές μετοχές

«Βαραίνει» η εικόνα της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 520 μονάδες. Στις τράπεζες επικεντρώνονται οι πωλητές, μεγαλύτερες οι απώλειες στη Eurobank. Πιέσεις και σε Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Επιμένουν θετικά Μέτκα, ΟΛΠ, Folli Follie.

Σταδιακή η επιστροφή των πωλητών και στο Χ.Α., μετά το νέο «γύρισμα» των ευρωπαϊκών αγορών μετά τις 12:00. Αρνητική η εικόνα των futures από τη Wall Street, εκτιμάται πως θα επιβαρύνει περισσότερο εάν και εφόσον στη συνέχεια ενεργοποιηθούν πωλήσεις funds από το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Πάντως, η τάση έχει επιβαρυνθεί τα τελευταία 45', με αφορμή κυρίως την προεξόφληση για περαιτέρω υποχώρηση των βασικών δεικτών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Νωρίτερα για τον Γενικό Δείκτη καταγραφόταν τιμή χαμηλότερη από αυτήν που είχε σημειωθεί σχεδόν με το άνοιγμα της συνεδρίασης. Εως τις 526,07 μονάδες ο Γ.Δ., με «τοπικό υψηλό» λίγο πριν από τις 11:00 στις 538,95 μονάδες.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, πλην όμως εδώ και λίγη ώρα έχει επιταχυνθεί και πάλι η ροή συναλλαγών και δη πωλήσεων, με συνέπεια την πίεση των δεικτών χαμηλότερα. Για τον Γ.Δ. το επόμενο, χαμηλότερο σημείο αναφοράς είναι προς τις 515 μονάδες.

Πάνω από 1,45% και πάλι η διόρθωση για τον DAX στη Φρανκφούρτη στις 9.425 μονάδες, ενώ εδώ και λίγη ώρα επιβαρύνεται εκ νέου η εικόνα στις αγορές ομολόγων, ειδικότερα της «ευρωπεριφέρειας».

Σε χαμηλό 31 ετών η στερλίνα, με τους πωλητές/short να αναλαμβάνουν και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων, κάτι που αποτυπώνεται στις αγορές της Ευρώπης και της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με την J&P Morgan, για τον S&P είναι πιθανή μία περαιτέρω υποχώρηση της τάξης του 5% έως 10%, με αφορμή τις εξελίξεις που «τρέχουν» λόγω Brexit. Πρακτικά οι ξένοι οίκοι εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά στη συνέχεια, στις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρουν σωρευτικά και για τις αγορές οι εξελίξεις.

Οπως σημειώναμε στα προηγούμενα σχόλιά μας, η Ελλάδα, ως ο πιο αδύναμος κρίκος (και ο μόνος σε πρόγραμμα μνημονίου), υφίσταται σημαντική επιβάρυνση, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνση (κυρίως όμως στο εσωτερικό του κόμματός του αλλά και στην ομάδα των 53).

Στο... κενό η προσέγγιση της Moody's για τις ελληνικές τράπεζες και προφανώς καθώς σε αυτή τη συγκυρία η εκτίμηση του επενδυτικού οίκου ακούγεται εκτός «τόπου και χρόνου» στο Χ.Α. Πόσο μάλλον που με το που ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες εντολές από τη Νέα Υόρκη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πιέστηκαν οι μετοχές του κλάδου από το γερμανικό, το γαλλικό, σταδιακά στα υπόλοιπα χρηματιστήρια.

Φυσιολογικά συνεπώς η νέα υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου και στο Χ.Α., εύλογα με μεγαλύτερες απώλειες που πριν από λίγο διευρύνονταν και πάλι προς το 10%. Σε νέα χαμηλά ο ΔΤΡ στις 648 μονάδες, με επιταχυνόμενες πωλήσεις και στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων.

Αυξανόμενες οι συναλλαγές και ο τζίρος στους τίτλους των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής, Πειραιώς. Περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς, υψηλότερος τζίρος σε Alpha Bank και Εθνική.

Ενδεικτικό του κλίματος το ότι ενώ μέχρι τις 13:15 η ροή συναλλαγών ήταν στο 1,5/2, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο εντάθηκε έως 1/3 (αγορά/πώληση), φτάνοντας το 83% του τζίρου των 60 εκατ. ευρώ(*) να έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες.

Στα της τάσης να συνεκτιμηθεί η εδώ και ώρα σημαντική διόρθωση για τη δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola. Μετρά απώλειες 5,31% στα 16,57 ευρώ με αυξανόμενες συναλλαγές έως τα 16,57 ευρώ, χαμηλό ημέρας. Ξεπερνά τις 800 χιλιάδες ευρώ ο τζίρος στην Coca Cola.

(*) Στις 14:40.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v