Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ασκήσεις ψυχραιμίας μετά το σοκ

Σε θετικό έδαφος μετά την αρχική υποχώρηση κάτω από τις 530 ο ΓΔ. Επιχείρηση ανάσχεσης των ισχυρών πιέσεων στις αγορές μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Τα χαμηλά διμήνου, η ουρά πωλήσεων και οι κινήσεις των επενδυτών. Τα κρίσιμα όρια για ΧΑ και DAX.

Οι ανατροπές συνεχίστηκαν μέχρι αργά χθες το βράδυ, με αφορμή και τις εκλογές στην Ισπανία. Eκ των πραγμάτων ραγδαίες οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, με τις «αγορές» να επιχειρούν να προεξοφλήσουν διάφορα ενδεχόμενα και τους κεντρικούς τραπεζίτες να δηλώνουν έτοιμοι για τις αμέσως επόμενες ώρες, ημέρες.

Μικτές τάσεις νωρίτερα στην Ασία, σε υποχώρηση το bitcoin (μας... προέκυψε και αυτό), ενώ γίνεται γνωστό πως στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης δεν θα ενεργοποιηθεί το περίφημο άρθρο 50... Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά κι άλλα πολλά που εξελίσσονται σε διάφορες πλευρές του πλανήτη...; Ενδεχομένως μία συντονισμένη προσπάθεια να ανασχεθεί το sell-off της Παρασκευής.

Θα δείξει, καθώς την Παρασκευή χάθηκαν(;) από τις αγορές πάνω από 2 τρισ. δολάρια σε μία ημέρα.

Τρεις και σήμερα συνεδριάσεις μένουν για να ολοκληρωθεί ο Ιούνιος, με την τάση -διεθνώς- να έχει γυρίσει βίαια πτωτική, με την Ευρώπη υπό πίεση και το Χ.Α. μετά από έναν σημαντικό ανοδικό κύκλο τριών και πλέον μηνών να χάνει το σημαντικό βραχυπρόθεσμο momentum που είχε κερδηθεί.

Προφανώς η τάση σήμερα θα κριθεί από το «άνοιγμα» των ευρωπαϊκών αγορών, με τη Φρανκφούρτη να δίνει την κατεύθυνση και στο ελληνικό χρηματιστήριο πολλά να κρίνονται από το εάν θα ενεργοποιηθεί η «ουρά» σημαντικών πωλήσεων, που είχε απομείνει από τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στις 535 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (-13,42%), με τον τραπεζικό κλάδο να «βυθίζεται» 29,66% στις 726 μονάδες (ευτυχώς δηλαδή που έγιναν οι νέες αλλαγές στους δείκτες...), ενώ από την Παρασκευή μεσολάβησαν πολλά. Θα αποβούν αρκετά για να μη... φύγει άμεσα και χωρίς αντιστάσεις το Χ.Α. ακόμη χαμηλότερα, ή η Ευρώπη θα δώσει το έναυσμα για συμμάζεμα της βίαιης διόρθωσης.

Θα σταθώ σε δύο στοιχεία που κατά την εκτίμησή μας έχουν τη σημασία τους, κυρίως για τη συνέχεια. Το γεγονός πως το Χ.Α. ήταν το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με τη μεγαλύτερη διόρθωση την Παρασκευή κάτι λέει. Το ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν άκρως προειδοποιητικός απευθυνόμενος στους συντρόφους του (και δη στη λεγόμενη ομάδα των 53) επίσης κάτι λέει. Το Brexit μπορεί να μας κάνει όντως ζημιά και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Οι ανησυχίες των ανθρώπων του τουρισμού, της βαριάς «βιομηχανίας» της χώρας, του εθνικού ΑΕΠ μας, όπως αναλυτικά καταγράφονται από τον Παναγιώτη Υφαντή, είναι βάσιμες και δεν είναι οι μόνες. Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας και η περίπτωση του συστημικού προβλήματος που γεννάται με αφορμή την περίπτωση της Μαρινόπουλος.

Στα της συνεδρίασης και πάλι, με τον Μάκη Βελλιανίτη να σημειώνει πως η διόρθωση από τις 659 μονάδες (τελευταίο τοπικό υψηλό) επιταχύνθηκε με αφορμή το Brexit, με συνέπεια ο Γ.Δ. να δοκιμάζεται ήδη στο χαμηλό των 522 μονάδων, όπου και το επίπεδο 61,8% της τετράμηνης αντίδρασης που είχε προηγηθεί. Προσώρας δεν υπάρχουν ενδείξεις αντίδρασης -εκτός εάν... η Ευρώπη-, με τις 514 μονάδες να είναι ένα πιθανό πέρας της όλης βίαιης κίνησης που ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή. Επόμενη στήριξη χαμηλότερα είναι το 78,6% (της προηγηθείσας) κίνησης, δηλαδή στις 488 μονάδες.

Για τον FT 25, σύμφωνα με τον Βασίλη Μαρκάκη, η πλησιέστερη στήριξη εντοπίζεται στις 1.378 μονάδες, επίπεδο που ίσως γίνει σημείο αναφοράς για μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση/ανάσχεση στη βίαιη διόρθωση που όμως δύσκολα θα υπερβεί τις 1.470-1.482 μονάδες, αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη.

Επίσης ο Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως για το Χ.Α. την Παρασκευή καταγράφηκαν «χαμηλά διμήνου» με τη μία, χωρίς αντιστάσεις και με ένα πρώτο ξεπούλημα 161,6 εκατ. ευρώ (για 286 εκατ. μετοχές).

Με ορίζοντα το τέλος του μήνα, την Πέμπτη το Χ.Α. θα πρέπει σε πρώτη φάση να υπερβεί τις 553 μονάδες και μόνο στην περίπτωση που ο Γ.Δ. διαμορφωθεί πάνω από τις 585 μονάδες θα μπορεί να γίνει λόγος για μία βίαιη, γρήγορη διόρθωση με αφορμή τις εξελίξεις με το Brexit.

Το ότι η χώρα μας παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης αποτυπώθηκε εύγλωττα στο -13,42%, που ήταν η πιο μεγάλη υποχώρηση απ' όλα τα χρηματιστήρια της ζώνης, με μείζον πρόβλημα πως πλέον «σύρεται» από τις εξελίξεις.

Για το χρηματιστήριο-οδηγό των ευρωπαϊκών, τη Φρανκφούρτη και ειδικά τον DAX, οι 9.380 και οι 9.288 μονάδες είναι οι κοντινότερες στηρίξεις, με ιδιαίτερα αυξημένη τη μεταβλητότητα και για σήμερα. Στις 9.552 και κύρια στις 9.700 μονάδες οι βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις στο ενδεχόμενο «γυρίσματος», αντίδρασης σήμερα(;) - αύριο (;).

Οσον αφορά στην ισοτιμία EUR/USD, το 1,1210-1,1220 γίνεται κοντινή αντίσταση που μπορεί να δώσει κίνηση προς το 1,3330, ενώ το 1,1090 είναι η πρώτη στήριξη. Λίγο πιο κάτω «ελλοχεύει» το τοπικό χαμηλό του 1,0984, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για άλλες ισοτιμίες, κυρίως λόγω της κατάρρευσης της στερλίνας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v