Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς διασώθηκαν οι 640 μονάδες

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο με την Coca Cola να καταγράφει την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. «Βοήθειες» από Τιτάν, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Alpha Bank. Απώλειες κατέγραψαν ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, Folli Follie. Χαμηλός ο τζίρος.

ΧΑ: Πώς διασώθηκαν οι 640 μονάδες

Παρά τον εξαιρετικά χαμηλό τζίρο, οι ελάχιστες πιέσεις αποδείχθηκαν αρκετές προκειμένου το "θέατρο των επιχειρήσεων" να μεταφερθεί στην αποφασιστική στήριξη των 640 μονάδων και όταν ο Δείκτης δοκίμασε και τιμές χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο "χτύπησε κόκκινος συναγερμός" στις τάξεις των ελάχιστων αγοραστών, που, όμως, γνωρίζουν ότι η παραμονή του Δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα θα κινητοποιούσε με κινήσεις "stop loss" όσους βραχυπρόθεσμους παίκτες κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί στην προσπάθεια διάσωσης των 640 μονάδων, συνέβαλε τα μέγιστα ο τίτλος "ασανσέρ", αλλά και "μπαλαντέρ" της Αγοράς, που δεν είναι άλλος από αυτόν της ΕΕΕ (+1,20%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, (είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές), ενώ παραμένει "long", σε ημερήσιο γράφημα, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 20,37 ευρώ.

Σύμφωνα με την τελευταία, επίσημη, ανακοίνωση του Χ.Α. ο τίτλος της ΕΕΕ έχει το μεγαλύτερο "βάρος" συμμετοχής στον Γενικό Δείκτη με ποσοστό 10,61%, υποσκελίζοντας την μέχρι πρότινος πρώτη Alpha Bank (ποσοστό 10,54%).

Βοήθειες έδωσαν οι Τιτάν (+2,07%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,29%), Αεροπορία Αιγαίου (+1,55%), Alpha Bank (+0,55%), ενώ με οριακά θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Grivalia, Lamda Development, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα και ΟΠΑΠ.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω επετεύχθησαν με την "παρέμβαση του ιππικού" που έγινε αισθητή στις τελικές δημοπρασίες.

Μερικά παραδείγματα: Ο τίτλος της Alpha Bank στις 17.00 βρισκόταν στα 1,83 ευρώ (0%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 1,84 ευρώ (+0,55%), της Εθνικής από τα 0,237 ευρώ (-1,66%) βρέθηκε να κλείνει στα 0,24 ευρώ (-0,41%), της ΕΕΕ από τα 20,98 ευρώ (+0,77%) ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 21,07 ευρώ (+1,20%), ο Σαράντης από τα 10,38 ευρώ (-1,24%) έκλεισε στα 10,49 ευρώ (-0,19%) και ο Τιτάνας από τα 22 ευρώ στις 17.00 (+1,15%) έκλεισε στα 22,2 ευρώ με κέρδη 2,07%.

Ακόμα και αν διασώθηκαν, οριακά, οι 640 μονάδες και πήρε αναβολή το επόμενο κύμα πωλήσεων, ασφαλώς και η γενικότερη εικόνα δείχνει Αγορά που ετοιμάζεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-0,61%) συμπλήρωσε "πενταρέ" πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 9,16%. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης έχει γυρίσει "short" και για να ξαναδώσει σήμα αγοράς θα πρέπει να πετύχει κλεισίματα υψηλότερα των 909,75 μονάδων.

Στα άξια λόγου της σημερινής συνεδρίασης ήταν ότι συνεχίστηκε η σταδιακή συρρίκνωση των θετικών, ημερήσιων, πρωταγωνιστών από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την βραχυπρόθεσμη συνέχεια.

Εξαίρεση στα παραπάνω, οι περιπτώσεις των Intralot (+1,82%) και Ευρ. Πίστης (+2,9%).

Ο τίτλος της πρώτης δείχνει να επιμένει πλαγιοανοδικά, με το "stop" στο "long" να έδει ανέβει στα 1,05 ευρώ.

Άφησε πίσω του την πρώτη αντίσταση στα 1,08 ευρώ και αν δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1,14 ευρώ, βάζει σαν minimum στόχο τα 1,19 και 1,25 ευρώ. Αλλαγή μεσοπρόθεσμης τάση έχουμε με κατοχύρωση των 1,25 - 1,30 ευρώ.

Η μετοχή της Ευρ. Πίστης συμπλήρωσε "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, με τον τίτλο να κινείται σε υψηλά 100 μηνών (!)

Σε υψηλά 100 μηνών η Ευρωπαική Πίστη

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις - δημοσιεύματα που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, "συνολικά 21 χρόνια θα χρειαστεί η Ελλάδα για να μειώσει την ανεργία σε προ κρίσης επίπεδα", εκτίμησε ο Πολ Τόμσεν, μιλώντας σε εκδήλωση του "Atlantic Council" στην Ουάσιγκτον και παράλληλα υποστήριξε ότι "η Ιταλία θα χρειαστεί 12 χρόνια, η Πορτογαλία 10 και η Ισπανία έξι".

Σύμφωνα με τη Γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", "μολονότι ο Β. Σόιμπλε διατείνεται ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το Ταμείο θα εγκαταλείψει τελικώς το Ελληνικό πρόγραμμα.  Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το θέμα θα συζητήσουν Σόιμπλε και Λαγκάρντ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

"Η Κομισιόν συνεχίζει να θεωρεί ότι το 66% του ΔΕΣΦΑ πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί στις καλύτερες δυνατές συνθήκες", υπογράμμισε από την Αθήνα ο αρμόδιος επίτροπος Miguel Arias Cañete, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Όπως είπε ο επίτροπος, οι Ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι Ανεξάρτητοι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "Τα πρώτα ηχηρά μηνύματα ότι η παρατεταμένη περίοδος ανοχής τελείωσε και οι μεγαλομέτοχοι επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να δεχθούν την επιτροπεία των Πιστωτών καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν άμεσα τα 'μαγαζιά τους', στέλνουν οι Τράπεζες".

Συνεδριάζει το Δ.Σ. του ESM τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου με στόχο να εξετάσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η Αγορά έχει περάσει σε φάση πτωτικής αναμονής και αν ο Γενικός Δείκτης "δει" κλεισίματα χαμηλότερα των 640 μονάδων, το Χ.Α. θα πάψει να "γέρνει", αλλά θα έχει πάρει "νότια" κατεύθυνση.

Το "κατενάτσιο", όσον αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα σενάρια που διατυπώνονται, μόνο σε "δεύτερες σκέψεις" μπορούν να βάλουν την Αγορά και αυτό φαίνεται τόσο στον άθλιο ημερήσιο τζίρο όσο και στην συνεχιζόμενη πλαγιοκαθοδική διάθεση του Τραπεζικού κλάδου.

Αφήνοντας τις Τράπεζες και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ίσως αξίζει αναφοράς η περίπτωση της Αεροπορίας Αιγαίου, καθώς ο τίτλος, σε αντίξοο κλίμα, συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και με τις "ευεργεσίες" των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο υψηλό ημέρας.

Η μετοχή είναι "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 6,39 ευρώ, ενώ αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια" ο πρώτος στόχος εντοπίζεται στα 6,83 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση τα 6,63 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε συνεχίζει να μειώνονται, αισθητά, οι θετικοί ημερήσιοι πρωταγωνιστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και μαζί με αυτούς και το ενδιαφέρον για τους "λάτρεις" των "χαμηλότερων στρωμάτων του ταμπλώ".

Από την άλλη, δεύτερη συνεχόμενη και περισσότερο "άτσαλη", αρνητική συνεδρίαση για την Cenergy (-5,09%), υποχωρούν "συντεταγμένα τα Πλ. Θράκης (-0,40%), σε πλαγιοκαθοδική πορεία από τα 3,82 ευρώ (κλείσιμο 10/1) το Πλαίσιο (-4,36%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Κορδέλλου (-9,59%), καθώς είναι εμφανής η έξοδος χαρτοφυλακίου, ενώ "εξαρέ" πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Unibios (-7,09%).

Τεχνικά, ο χρόνος και όχι τα κλεισίματα, επιβάρυναν την εικόνα μετά και την σημερινή συνεδρίαση.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη παραμένουν σαν σημεία αναφοράς οι 640 μονάδες και η προηγούμενη στήριξη που έχει μετατραπεί σε πρώτη αντίσταση των 649 - 650 μονάδων, κίνηση που θα κλείσει και το υπάρχον "gap" στις 650 - 648,19 μονάδες.

Το "stop" στο 624. Επόμενη αντίσταση το 667 που μόνο κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στις 698 μονάδες.

Διασώθηκαν οι 1716 μονάδες που είναι η κοντινή στήριξη για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,03%) και που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 1698. Αντίστοιχα το 1733 κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει και πάλι στο 1749 - 1757. "Intraday position short" με "stop" τις 1798 μονάδες.

To ημερήσιο διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Πρωταρχικό ζητούμενο το κλείσιμο του τεχνικού "χάσματος" στις 1736,42 - 1741,28 μονάδες.

Συμπερασματικά, 1716 και 1741 είναι τα δύο βασικά επίπεδα της συσσώρευσης. Μία κατοχύρωση ενός εκ των δύο μπορεί να μας φέρει στις 1698, ή στις 1749 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα διαφαίνεται για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που αφού κατέγραψε υψηλό έτους στις 670,21 μονάδες έχει ξεκινήσει μία διόρθωση που αφετηρία είχε τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη, για την συμμετοχή, η μη του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Όπως γίνεται κατανοητό το νέο αυτό σενάριο σημαίνει σημαντική χρονική παράταση της αβεβαιότητας με άγνωστη κατάληξη και σε ένα περιβάλλον σημαντικών πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα σενάριο που απεύχεται η Χρηματιστηριακή Αγορά, αφού πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και αλλάζει την στρατηγική των επενδυτών.

Η πτώση των τελευταίων ημερών άφησε πτωτικό "gap" και στο ημερήσιο και στο εβδομαδιαίο διάγραμμα στις 650 μονάδες που στα ενδοσυνεδριακά υψηλά των τελευταίων συνεδριάσεων πλησίασε, αλλά η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να το κλείσει προβλημάτισε επιπλέον τους επενδυτές.

Ως σήμερα ο ΚΜΟ 30 ημερών στις 642 μονάδες και η περιοχή στήριξης των 640 μονάδων είχαν λειτουργήσει, όμως η σημερινή συνεδρίαση, ενδοσυνεδριακά, έδωσε το πρώτο σήμα διάσπασης που αύξησε τις ρευστοποιήσεις. Σε περίπτωση οριστικής διάσπασης της στήριξης επόμενη σημαντική στήριξη οι 613 μονάδες που εκτός των άλλων είναι και το 23,6% διόρθωση όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά του 2016 (420,82) ως την κορυφή στις 12/1 (670,21). Να σημειώσουμε ότι ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών κινείται ανοδικά και σήμερα βρίσκεται στις 607,36 μονάδες.

Η προσπάθεια του Οικονομικού Επιτελείου τις τελευταίες ημέρες και μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε για κινήσεις που πλησιάζουν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, είναι ένα θετικό γεγονός, αλλά αυτό πρέπει να μετουσιωθεί σε αποφάσεις και απτά αποτελέσματα σύγκλισης στο κρίσιμο επόμενο Eurogroup στις 26/1.

"Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και αναμένεται αύξηση της νευρικότητας και της μεταβλητότητας στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά" τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,94%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,38%).

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, ενώ με ελεγχόμενα πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ, οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, με διψήφιο ποσοστό απωλειών η μετοχή της Toshiba μετά τις αναφορές στον Τύπο ότι η εταιρεία μπορεί να ανακοινώσει μεγαλύτερη του αναμενόμενου απομείωση για τις πυρηνικές δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, που ενδέχεται να ξεπεράσει τα $6 δισ.

Η Κινεζική Κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι οι καθαρές εισαγωγές Πετρελαίου θα αυξηθούν κατά 17% μέχρι το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2015, καθώς η υποχώρηση της εγχώριας παραγωγής εντείνει την εξάρτηση της Χώρας από το Ξένο Αργό. Η Ανώτατη Κινεζική Υπηρεσία για τα οικονομικά, προέβλεψε επίσης ότι η ζήτηση Αργού θα ενισχυθεί κατά 8% μέχρι το 2020 σε σχέση με το 2015, σε 11,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή 590 εκατ. μετρικούς τόνους.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, John Cryan, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου τα επόμενα χρόνια, καθώς υπάρχουν ακόμα ρυθμιστικές αβεβαιότητες που επιβαρύνουν τη Γερμανική Τράπεζα. Ο Cryan μίλησε για τη μείωση ρίσκου της Τράπεζας και τη εκχώρηση πολλών δραστηριοτήτων τους τελευταίους 12 - 18 μήνες. Είπε πως "δεν υπάρχει ακόμα σαφήνεια για τους νέους κανόνες προληπτικής ρύθμισης", προσθέτοντας πως "εξακολουθεί να υπάρχει κρίσιμη αβεβαιότητα για τους κανονισμούς της Βασιλείας για τον Χρηματοπιστωτικό κλάδο".

Η Eurostat γνωστοποίησε σήμερα πως οι τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 1,3% τους τρεις μήνες μέχρι το Σεπτέμβριο, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και 3,4% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2015. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από το πρώτο τρίμηνο του 2008, περίπου έξι μήνες πριν ξεσπάσει η Παγκόσμια κρίση που πυροδότησε η κατάρρευση της Lehman Brothers.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης ανέκαμψε απότομα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πλεόνασμα άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 36,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, μετά τα 28,3 δισ. ευρώ του προηγούμενου μήνα. Για τους 12 μήνες μέχρι τον Νοέμβριο, το συνολικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, έναντι 3,1% τον προηγούμενο χρόνο.

Ο Mario Draghi υποστήριξε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός ακολουθεί μια πειστική ανοδική πορεία, λέγοντας πως οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές Σε ερώτηση μετά το τέλος της ομιλίας του, διευκρίνισε ότι ο στόχος της Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό αφορά το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, λέγοντας πως η σύγκλιση του δείκτη προς το 2% πρέπει να είναι σταθερή, βιώσιμη και να μην περιορίζεται σε ορισμένες Χώρες της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά, ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα. Τόνισε ότι οι αγορές Κρατικών ομολόγων θα συνεχιστούν με μηνιαία ρυθμό 80 δισ. δολάρια ως το τέλος Μαρτίου και από τον Απρίλιο με ρυθμό 60 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2017, ή και αργότερα αν χρειαστεί.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι θα αρχίσει να αγοράζει Κρατικά ομόλογα με απόδοση χαμηλότερη από το δικό της επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο -0,4%. Επισημαίνει, ωστόσο, πως δεν θα μειώσει το κατώτατο επίπεδο απόδοσης για τα εταιρικά, ή καλυμμένα ομόλογα που αγοράζει. Επιπλέον, αναφέρει πως θα δίνει προτεραιότητα στο Κρατικό χρέος που έχει απόδοση μεγαλύτερη από το επιτόκιο καταθέσεων της.

"Όσον αφορά το πρόγραμμα αγορών του Δημόσιου τομέα για κάθε Χώρα, θα δίνεται προτεραιότητα σε αγορές στοιχείων ενεργητικού με απόδοση πάνω από το επιτόκιο καταθέσεων" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, "η Οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό το Δεκέμβριο, καθώς η ενίσχυση της Αγοράς Εργασίας οδήγησε υψηλότερα τους μισθούς και τις τιμές", σύμφωνα με τη "Beige Book". Στην έκθεση, η Fed αναφέρει πως στις περισσότερες από τις 12 Περιφέρειες καταγράφηκε αύξηση πωλήσεων στον τομέα της Μεταποίησης. Σε γενικές γραμμές οι εταιρείες εξέφρασαν αισιοδοξία για την ανάπτυξη το 2017.

Η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν, σε ομιλία της στο Σαν Φρανσίσκο, προειδοποίησε πως "οι ΗΠΑ μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με μια δυσάρεστη έκπληξη (υπερβολικό πληθωρισμό, χρηματοπιστωτική αστάθεια, ή και τα δύο) αν περιμένουν πολύ για να αυξήσουν τα επιτόκια. Δήλωσε πως αναμένει η Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια μερικές φορές κάθε χρόνο, ως το 2019.

Η ίδια ανέφερε ακόμα πως η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας ενδέχεται να αποτρέψει την Fed από ένα πιο επιθετικό μονοπάτι αύξησης των επιτοκίων.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιανουαρίου μειώθηκε στις 234.000 από 249.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν αύξηση στις 254000.

Οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών αυξήθηκαν 11,3% στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,23 εκατ. κατοικιών τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών θα διαμορφωνόταν στα 1,20 εκατ. το Δεκέμβριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, "το Ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται από τις αρχές του 2010 στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετέχει, αυτό θα αποτελεί ένα σήμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και το πρόγραμμα θα τερματιστεί γιατί οι προϋποθέσεις ύπαρξης του προγράμματος, δηλαδή η βάση του, θα έχουν καταστραφεί. Δεν θα έδινα τη συμβουλή να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τη συγκατάθεση του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Οι βουλευτές θα πουν ότι αν οι Ελληνικές Αρχές δεν μπορούν, με όλη την ευελιξία που προσφέρουν οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, να τηρήσουν αυτά που έχουν δεσμευτεί, οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα δεν υπάρχουν" δήλωσε ο Β. Σόιμπλε μιλώντας στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ" για το 2016, ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ιδιωτικού δικαίου, είναι μεγαλύτερος σε σχέση με το έτος 2015, κατά 82.679 νέες θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,1%. Παράλληλα, υψηλότερος κατά 9,34% παρουσιάζεται το 2016 και ο μέσος όρος των μικτών μηνιαίων αποδοχών σε σχέση με το 2015. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το 22,5% των εργαζόμενων εργάζεται με μερική, ή εκ περιτροπής απασχόληση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αμοιβές, ενώ μεταξύ 501 και 600 ευρώ είναι οι αμοιβές 176 χιλιάδων εργαζομένων.

Το 2016, πάντως, οι Επιχειρήσεις που απασχολούν Μισθωτούς είναι 10.870 περισσότερες σε σχέση με το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση σε ετήσια βάση κατά 4,89%.

Κορυφαία επιλογή από τον κλάδο των Διυλιστηρίων αποτελεί η Motor Oil για την UBS, με νέα αυξημένη τιμή - στόχο τα 15,5 ευρώ (από 14,5 πριν) και σύσταση "αγοράς".

Ταυτόχρονα, σύσταση "αγοράς" με τιμή - στόχο τα 6 ευρώ προτείνει και για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 647,74 μονάδες (+0,66%), όμως μετά τις 13.04 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 636,07 (-1,15%). Η νέα προσπάθεια αντίδρασης είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης στις 17.00 να βρεθεί στις 641,52 μονάδες (-0,30%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 642,7 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,12%.

Ο τζίρος στα 26,9 εκατ. από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από τους Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ και Εθνική.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνοι οι ΕΕΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Lamda Development δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΟΤΕ, Viohalco, Jumbo. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Τιτάν και Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, Viohalco.

Κακή η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

---ΧΠΑ

Πτωτική ήταν η προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις μετακυλίσεις θέσεων να κρατούν σταθερές τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ σημαντικά υψηλότερος ήταν ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.139 συμβόλαια).

Στα 1.734 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.154, 2.650 για τον Ιανουάριο, 2.498 για τον Φεβρουάριο και 6 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.714) κινήθηκε μεταξύ 1.705 και 1.738 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,55%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 ΟΤΕ, 200.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.606), Πειραιώς (14.863), Εθνική (16.348), MIG (651), ΟΠΑΠ (168), ΔΕΗ (317), Alpha Bank (4.522), ΟΤΕ (240), Intralot (116).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.779.857 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (8.439.014 τεμ.) και Eurobank (7.787.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.343.535 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v