Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαζεύονται» οι απώλειες στο ΧΑ

Αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο. Γύρισαν θετικά Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Eurobank. Κέρδη καταγράφουν Coca Cola, Mυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Motor Oil. Στο κόκκινο παραμένουν OTE, OΠΑΠ, Foli Follie, Ελλάκτωρ. Μέτριος ο τζίρος.

«Μαζεύονται» οι απώλειες στο ΧΑ

Αλλαγή σκηνικού στο ΧΑ, μετά τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ και τη φημολογία πως ο Ντάισελμπλουμ προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προς πάσα κατεύθυνση μετά το EwG.

Διασκεδάστηκαν έτσι οι ανησυχίες που προκλήθηκαν με αφορμή την είδηση πως στο EwG δεν θα συμμετάσχει ο Γ. Χουλιάρκης, εξέλιξη που ενεργοποίησε σημαντικές εντολές πώλησης κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Ετσι η εικόνα... γιο-γιο των βασικών δεικτών στο διάστημα 12:00-16:00, δείχνει φυσιολογική, δεδομένης της κρισιμότητας των ημερών και της συνεχούς εναλλαγής πληροφοριών, φημών και ειδήσεων από πάμπολλα μέτωπα.

Παρ' όλα αυτά ο Γενικός Δείκτης συντηρείται σε διακύμανση  σε στενό εύρος 613,82- 602,43 μονάδων, με ακόμη μία επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 600 μονάδων. Εξέλιξη που αποτιμήθηκε ενθαρρυντικά από τους traders, με τους long να ανεβαίνουν λίγο και τους short να κατεβάζουν ταχύτητα.

Στην περιοχή των 708,43-670,49 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο να δοκιμάζει επίπεδα χαμηλότερα των χθεσινών και να αντέχουν, γεγονός που ενθάρρυνε στη συνέχεια τους traders να κινηθούν προς τις 705 μονάδες.

Οπως σημείωναν έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες. ενθαρρυντική ένδειξη στη διάρκεια της διεύρυνσης της διόρθωσης με χαμηλό στις 15:20 ήταν το ότι οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων δεν είχαν ακολουθήσει τη νέα άνοδο των κρατικών (και δη των κοντινών χρονικών σειρών). Η σχετικά ψύχραιμη, σταθεροποιητική εικόνα στα εταιρικά ομόλογα αποτέλεσε στα δύσκολα της συνεδρίασης ένδειξη πως ναι μεν το ρίσκο για την αγορά έχει ανέβει, πλην όμως οι insiders με θέσεις σε 4-5 εισηγμένες σηματωρούς της ελληνικής οικονομίας δεν προχωρούσαν σε μείωση των θέσεών τους.

Χρήσιμη η συνεισφορά των ΜΟΗ, Μυτιληναίου, Viohalco κ.α., που παρέμειναν σε long θέση ακόμη και όταν στις 15:30 ΓΔ και ΔΤΡ "φλέρταραν" με τα χαμηλά εβδομάδας.

Ενδιαφέρουσα η αύξηση συναλλαγών, τζίρου, όταν μετά τις 16:00 το ΧΑ αντέδρασε με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο προς τις 610 μονάδες.

Το πιθανότερο είναι πως μέχρι το τέλος της συνεδρίασης θα ακολουθήσουν κι άλλες... μάχες πωλητών - αγοραστών, με ζητούμενα, όπως σημειώναμε από νωρίς (στον Εκηβόλο), τις 603-601 για τον ΓΔ και τις 1.612 για τον FTSE25.

Θυμίζω τα μέχρι τώρα χαμηλά ημέρας στις 602,43 για τον ΓΔ και στις 1.610, 77 για τον FTSE25.  Συνεπώς ακόμη είμαστε εντός στόχων...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v