Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνονται οι πιέσεις στο ΧΑ

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ, με τον ΓΔ στην περιοχή των 605 μονάδων. Στο -3% oι μετοχές των Πειραιώς και Alpha Bank. Στο κόκκινο Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Kέρδη καταγράφουν Coca Cola, Viohalco, Motor Oil. Πάνω από το 50% του τζίρου στις τράπεζες.

Εντείνονται οι πιέσεις στο ΧΑ
Στην αναμονή (και) το Χ.Α., την ώρα που χάνεται λίγο-λίγο η «μάχη» της οικονομίας και επιδεινώνεται η κατάσταση στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ασφυκτικά (και) τα χρονικά περιθώρια, με την επιφυλακτικότητα των traders να αποτυπώνεται στη -μέχρι τώρα- περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα, στην απροθυμία για ανάληψη ρίσκου, στη συνολικότερη δυσθυμία που κυριαρχεί στην αγορά.

Στο εύρος των 613,82-604,34 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με συνεχείς εναλλαγές στη διακύμανση και σταθερή κίνηση σε αρνητικό έδαφος μετά τις 12:00-12:05.

Τα στοιχεία συναλλαγών, τζίρου, παραπέμπουν στη διστακτική στάση των βραχυπρόθεσμων, το 55% του τζίρου στις τράπεζες στη συνεχιζόμενη προσεκτική μείωση θέσεων στον κλάδο, ενώ η ισχνή αντίδραση μη τραπεζικών τίτλων-σηματωρών στην επιφυλακτική στάση που τηρείται και σε μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Από τα λιγοστά ενθαρρυντικά ακριβώς οι περιορισμένες συναλλαγές/τζίρος, η μέχρι τώρα επιβεβαίωση των στηρίξεων για τους βασικούς δείκτες, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει άρδην (είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση), ανάλογα με τις εξελίξεις στο EwG.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί short και long, ενώ σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία συζητείται πλέον η στάση Σόιμπλε και το ενδεχόμενο να επικρατήσει η γραμμή του «τσάρου» της γερμανικής οικονομίας, πετυχαίνοντας να «σύρει» την Αθήνα προς επικίνδυνες ημερομηνίες πέραν της καθοριστικής συνεδρίασης της ΕΚΤ (για τη νομισματική πολιτική) στις 27 Απριλίου.

Από την αρχικά υψηλή τιμή των 703,74 μονάδων σταδιακά χαμηλότερα προς τις 678,63 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, δηλαδή «φλερτάροντας» με την ελάχιστη τιμή της χθεσινής συνεδρίασης. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με απώλειες 10,15% σε διάστημα εβδομάδος και 17,91% χαμηλότερα από την αρχή του έτους. Οσα αναφέρει αναλυτικά ο Χρήστος Κίτσιος στο θέμα του για την επιδείνωση της κατάστασης στα NPLs θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να είχαν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, αντ’ αυτού όμως σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη απαξιώνουν ως δευτερεύον ζήτημα την ένταξη των ελληνικών τίτλων στο QE.

Το 55% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές στις Εθνική και Πειραιώς και τον συγκριτικά μεγαλύτερο τζίρο σε Εθνική και Alpha Bank.

Αποθαρρυντικές οι ενδείξεις από μετοχές-σηματωρούς όπως ο ΟΤΕ (με τον ΧΑΜαιλέοντα να κάνει λόγο για σκέψεις της Deutsche Telekom να προχωρήσει στην πώληση των θυγατρικών της στη Ρουμανία), ο ΟΠΑΠ αλλά και οι ΤΙΤΑΝ, FF Group, καθώς η υποχώρησή τους αποδίδεται (κυρίως) σε μείωση θέσεων ξένων επενδυτών.

Εύλογη η στάση τους καθώς η επαναφορά ακραίων σεναρίων εκτός από το ότι «παγώνει» κάθε ουσιαστική προσπάθεια στο επιχειρείν, στην πραγματική οικονομία τους, τους καθιστά ακόμη πιο επιφυλακτικούς για τη συνέχεια.

Funds και διαχειριστές, που σε εύλογα διαστήματα (3μηνου-6μηνου) μετρούν υπεραξίες από τις τοποθετήσεις τους σε blue chips, είναι απολύτως φυσιολογικό να «κλειδώνουν» μέρος των κερδών τους.

Λιγοστές οι περιπτώσεις μετοχών που κινούνται κόντρα στο ρεύμα σήμερα, με τον Μυτιληναίο στα 6,63-6,78 ευρώ, με αφορμή κυρίως την επίσπευση της διαδικασίας μετασχηματισμού του ομίλου και των σχεδίων της διοίκησης για μέρισμα.

Στα 13,22-13,66 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, σταθερά με αγοραστές (σχεδόν αποκλειστικά) ξένους στα δύσκολα, με την τιμή πολύ κοντά στα τελευταία υψηλά των 13,92 ευρώ (στη συνεδρίαση της 9ης Ιανουαρίου).

Στο 1,55-1,61 ευρώ η μετοχή της Viohalco, από τις λίγες του δείκτη με εβδομαδιαία θετική απόδοση (5,30%), στα 4,19-4,26 ευρώ με θετικό πρόσημο τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα 7,70-7,90 ευρώ η Grivalia, ενισχυμένη από την επένδυση (50 εκατ. ευρώ) του IFC, στα 21,33-21,49 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola, με νέα υψηλά νωρίτερα.

Στη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν η νέα προσπάθεια αντίδρασης για τη MIG με αυξημένες συναλλαγές, η πίεση στη μετοχή του Fourlis μέχρι τα 4,22 ευρώ, ενώ στα 4,225 άλλαξε χέρια ένα πακέτο 100.000 συνολικής αξίας 425.500 ευρώ.

Μικρή αποκλιμάκωση για τις σειρές ομολόγων, αλλά είναι προφανές πως αύριο θα «δείξουν», με υψηλότερες ή χαμηλότερες τιμές.

Να συνεκτιμηθεί ότι τα νεότερα από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI (σήμερα αργά το βράδυ) θα αποτυπωθούν στο ταμπλό στην αυριανή συνεδρίαση. Λίγο μετά τις 14:10 είχαν αλλάξει χέρια 29 εκατ. μετοχές, με τζίρο 15,8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v