Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πρώτος στόχος οι 809 μονάδες

Ανοδικό το ξεκίνημα στο ΧΑ. Με σύμμαχο το θετικό διεθνές κλίμα θα επιχειρηθεί η συνέχιση της ανοδικής κίνησης για τον ΓΔ. Η αντίδραση που δεν έπεισε, η «ταλαιπωρία» για τις τραπεζικές μετοχές και τα σενάρια. Σε ποια επίπεδα αλλάζει η τάση.

Χρηματιστήριο: Πρώτος στόχος οι 809 μονάδες

Ζητείται επειγόντως... αντίδραση, ήταν το πρόσταγμα στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας, με το ΧΑ να δίνει την κίνηση αλλά με το... ζόρι, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Ενδοσυνεδριακά υψηλά χθες για τον ΓΔ στις 809,75, για τον ΔΤΡ στις 971,28 και στις 2.133,77 μονάδες για τον FTSE25. Με συναλλαγές 40,5 εκατ. μετοχών και τζίρο 37 εκατ., από τα οποία το 44% στον τραπεζικό κλάδο.

Εγκυρος αναλυτής αποτιμά τη χθεσινή συνεδρίαση ως «...μία απλή προσπάθεια ελέγχου των 809 μονάδων, μέχρι πρόσφατα σημαντικής στήριξης και πλέον εξίσου σημαντικής αντίστασης. Σε μία ημέρα καλή για τις αγορές, λόγω του ότι η Β. Κορέα δεν προχώρησε (σ.σ. το σαββατοκύριακο) σε νέα πυραυλική δοκιμή, γεγονός που πανηγυρίστηκε δεόντως σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Ομως η ελληνική ακολούθησε ασθμαίνοντας με... βαριά καρδιά και για τα... μάτια του κόσμου, μην πείθοντας ιδιαίτερα».

Για να υπάρξουν βάσιμες ελπίδες αναστροφής της πτωτικής τάσης απαιτείται η υπέρβαση τουλάχιστον των 820-822 μονάδων σε ημερήσιο γράφημα.

Σε αυτό το σημείο είναι το ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο σε... ομηρία και πάλι -τουλάχιστον μέχρις ότου απομακρυνθεί το ενδεχόμενο νέων πιέσεων από την πλευρά του ΔΝΤ και την επιβεβαίωση των ρητών προθέσεων της ΕΚΤ.

Αλλωστε, όπως είχε σημειωθεί με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των συστημικών ομίλων, ο κλάδος χρειάζεται ακόμη δουλειά, πολλή δουλειά και ουδείς μπορεί να τον θεωρεί φθηνό (με όρους p/e), όταν διαπραγματεύεται 25 έως 32 φορές τα κέρδη του 2017.

Οσον αφορά στη χθεσινή συνάντηση των Ελλήνων τραπεζιτών με τα κεντρικά όργανα (ECB, SSM), ξεκαθαρίζεται πως είχε ζητηθεί από την ελληνική πλευρά, δεν είχε τη μορφή αυστηρής προειδοποίησης των έξω για τα NPLs, άσχετα εάν αυτό το μείζον πρόβλημα ήταν πολύ υψηλά στην ατζέντα. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν είχαν βάση οι... καταστροφολογικές φήμες που έκαναν τον γύρο της αγοράς, κάτι που εν μέρει αποτυπώθηκε και χρηματιστηριακά στο ταμπλό.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, τον Ιούλιο σημειώθηκε έκρηξη απλήρωτων φόρων, μέσα σε ένα μόλις μήνα οι απλήρωτες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ με αναγκαστικά μέτρα απειλούνται 1.678.160 φορολογούμενοι. Ζοφερή πτυχή, μέρος του προβλήματος, που δεν κρύβεται ούτε αντισταθμίζεται από την όντως βελτίωση ορισμένων οικονομικών δεικτών. Και είναι σαφές πως ακόμη είμαστε στα πρώτα βήματα της πορείας επιστροφής στην κανονικότητα.

Χρηματιστηριακά η χθεσινή κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο μίας ανοδικής διόρθωσης μίας αγοράς που είναι σε εμφανή κλίση και με τους πωλητές να έχουν προβάδισμα και ενόψει του triple witching της Παρασκευής.

Για αντίδραση από το χαμηλό του καλοκαιριού, χωρίς να πείθει ιδιαίτερα, κάνει λόγο ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), με τις 2.118 μονάδες να είναι η κοντινότερη στήριξη για τον δείκτη που σε ενδεχόμενη απώλειά της μπορεί να οδηγήσει χαμηλότερα, προς τις 2.105-2.108 μονάδες. Στην περίπτωση της συνέχισης της χθεσινής προσπάθειας, πρώτο σημείο είναι οι 2.134 και υψηλότερα στις 2.150 μονάδες.

Ομως το πρόβλημα έγκειται στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση και τα επίπεδα λήξης της τριπλής σειράς στα Παράγωγα, συνεκτιμώντας πως στις τελευταίες συνεδριάσεις σημειώνεται αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα λόγω του roll over.

Να δούμε τους... δείκτες μας χθες στη Wall Street: το GREK/ETF με μικρή άνοδο 0,20% στα 10,16$, NBGYY με άνοδο 1,61% στο 0,378$ αφήνοντας κάποιες υποσχέσεις για σήμερα, τουλάχιστον ακόμη μία προσπάθεια για το ξεκίνημα. Απαραίτητη προϋπόθεση η συντήρηση του καλού κλίματος στις ξένες αγορές, μετά το εντυπωσιακό 1,08% στις 2.488,11 μονάδες.

Πέραν των ξένων αγορών, ικανή προϋπόθεση και η συνδρομή των εσωτερικών δυνάμεων. Νέα υψηλά για την Coca Cola (29,35 ευρώ), βοήθειες από Motor Oil, EXAE, Μυτιληναίο, Viohalco, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ, FF Group, αλλά με αποθαρρυντική την εικόνα των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Τεχνικά για το FF Group είναι εφικτή η προσέγγιση των 21,45 και των 22 ευρώ, για τον Μυτιληναίο συντηρείται η περιοχή των 8,20 ευρώ χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, ενώ η ΓΕΚ παραμένει κοντά στο σημείο make or break των 4,04 ευρώ. Ακρως ενθαρρυντική η νέα ανοδική κίνηση της ΜΟΗ στα νέα υψηλά των 19,99 ευρώ.

Ζητούμενο για σήμερα η υπέρβαση των 809 (τουλάχιστον) σε «κλείσιμο» για τον ΓΔ και για τον κλάδο-κλειδί τον ΔΤΡ η επαναφορά προς τις 972 μονάδες. Δύσκολο μεν αλλά να δούμε...

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v