ΧΑ: Συνεχίζει χωρίς «εντάσεις» ο Γενικός Δείκτης

Αλλη μία ενδοσυνεδριακή προσπάθεια υπέρβασης των 770 μονάδων δεν τελεσφόρησε, με τον ΓΔ να διατηρεί ωστόσο το θετικό πρόσημο. Η ανακούφιση από την άνοδο των τραπεζών τις προηγούμενες ημέρες και η αναζήτηση τάσης.

ΧΑ: Συνεχίζει χωρίς «εντάσεις» ο Γενικός Δείκτης

Μεικτές τάσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ. Σε «νέα υψηλά» νωρίτερα, των 13.505 μονάδων, ο DAX στη Φρανκφούρτη, σε ανοδικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, στην περιοχή των 765-770 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Αν μη τι άλλο, με τον ΓΔ στα τρέχοντα επίπεδα, η εβδομάδα ολοκληρώνεται με θετική απόδοση, που προσώρας διαμορφώνεται στο 3,51%. Ανοδική διόρθωση σε εβδομαδιαίο διάστημα, που κατά κύριο λόγο αποδίδεται στην υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου και τη συνακόλουθη καλή εικόνα συγκεκριμένων μη τραπεζικών/blue chips.

Στην περιοχή των 770 μονάδων και σήμερα «σκοντάφτουν» οι αγοραστές, με τη συγκεκριμένη περιοχή για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση να λειτουργεί σαν... φρένο για τους long. Περιοχή, απ' όπου ενεργοποιούνται περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις, με προφανή επιδίωξη την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Στις 795 μονάδες ο ΔΤΡ, με απόδοση 7,53% σε διάστημα εβδομάδος και 1,92% σε μηνιαία μέτρηση, με τον κλάδο-κλειδί να έχει κάνει αυτή την εβδομάδα την ανοδική διαφορά.

Αναλυτικότερα, στο 0,285 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με εβδομαδιαία απόδοση 8,37%, στο 1,73 ευρώ η Alpha Bank με απόδοση 3,59%, στο 0,72 ευρώ η Eurobank με απόδοση 14,29, ενώ η Πειραιώς στα 2,52 ευρώ έχει ενισχυθεί 7,23%, πάντα στο ίδιο διάστημα.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημείωναν πως, αν μη τι άλλο, αυτή η εβδομάδα δίνει πόντους στο ενδεχόμενο της αναστροφής της τάσης μετά την υποχώρηση της αγοράς προς τα τέλη Οκτωβρίου. Πρακτικά για τον ΓΔ η διαδικασία αναστροφής υπολογίζεται από τις 740 μονάδες της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου, φθάνοντας σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις στο όριο/φρένο των 770 μονάδων. Με το δεδομένο ότι οι αγοραστές πήραν αυτόν τον γύρο ολοκληρώνεται η εβδομάδα, μεταφέροντας για την προσεχή, την αποσαφήνιση της τάσης, το εάν δηλαδή το ΧΑ θα μπορέσει να υπερβεί τη συγκεκριμένη περιοχή, ανοίγοντας τον δρόμο προς τις 780 και 800 μονάδες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που αυτή την εβδομάδα έδωσε ενδείξεις αναστροφής, με τον ΔΤΡ να «δοκιμάζεται» στη ζώνη των 800 μονάδων, ενώ σε ανάλογη θέση διαμορφώνεται και ο FTSE25, πάνω από τις 2.000 μονάδες.

Η προοπτική της έγκρισης της σχετικής διαδικασίας για την υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (swap), ενδεχομένως την προσεχή εβδομάδα, λειτουργεί υπέρ των αγοραστών. Στην περίπτωση που όντως προχωρήσει η διαδικασία, ο κλάδος που θα μπορούσε να ευνοηθεί περισσότερο θα είναι ο τραπεζικός.

Πέραν των τραπεζικών, η εβδομάδα «κλείνει» με κέρδη και για μία σειρά blue chips, ενώ δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως για συγκεκριμένες μετοχές καταγράφηκαν ακόμη υψηλότερες τιμές. Στα 9,15 ευρώ νωρίτερα ο Μυτιληναίος, περίπτωση ενδεικτική της τάσης που ισχυροποιεί μία ομάδα μετοχών του δείκτη, στα 4,40 ευρώ προ ολίγου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που αποτελεί νέο υψηλό, ενώ κινητικότητα σημειώνεται σε τίτλους των ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, αλλά και Κρι Κρι, FF Group, Motor Oil κ.α.

Στα 27,3 εκατ. ευρώ ο τζίρος (στις 15:15), σημειώνοντας πως η μέση ημερήσια αξία (μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση) διαμορφωνόταν στα 44,3 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v