Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προβάδισμα στους πωλητές

Πτώση στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται κάτω από τις 740 μονάδες. Απώλειες καταγράφουν Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Folli Follie, ΔΕΗ. Κέρδη σημειώνουν ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Aegean, Μotor Oil. Mέτριος ο τζίρος.

Χρηματιστήριο: Προβάδισμα στους πωλητές

Σε τροχιά υποχώρησης τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε «δοκιμασία» η φορά του DAX, οριακά χαμηλότερα το ΧΑ.

Οι πρώτες ενδείξεις ανάσχεσης της ανόδου των Wall Street και Φρανκφούρτης κινητοποιούν από χθες πωλητές και αγοραστές από Νέα Υόρκη μέχρι Ευρώπη. Στο γερμανικό χρηματιστήριο αποτυπώνονται οι πρώτες επιφυλάξεις traders και επενδυτών όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις, με τον DAX να χάνει μετά από δύο μήνες μία σημαντική στήριξη, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο. Πράγματι, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενισχύει μέχρι το ενδεχόμενο διενέργειας νέων εκλογών στη Γερμανία. Εξέλιξη που εάν όντως διαφανεί πως μπορεί να ισχύσει, θα επηρεάσει ανάλογα τη Φρανκφούρτη και όχι μόνο.

Ηταν στραβό το... κλήμα, σαν να λέμε, καθώς εντός το ΧΑ δοκιμάζεται καιρό τώρα και σε περίοδο που σε Wall Street και Φρανκφούρτη οι αγοραστές μετρούσαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα έχει διαφανεί εάν τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και της Φρανκφούρτης εισέρχονται όντως σε κύκλο υποχώρησης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για το ελληνικό.

Προβάδισμα για τους πωλητές μετά τα πρώτα 10'-15', που εκτείνεται από τράπεζες μέχρι blue chips, με συνέπεια την υποχώρηση και των τριών βασικών δεικτών, όπως επίσης συγκεκριμένων μετοχών- σηματωρών.
Χαμηλότερα των 740 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 1.939 ο FTSE25 και στις 697 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 30% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά μεγαλύτερα ποσοστά σε τίτλους των ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Lamda Development, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου κ.ά.

Αναλυτικότερα στον τραπεζικό κλάδο: πωλητές σε Alpha Bank και Eurobank, αγοραστές σε Εθνική και Πειραιώς, αλλά με τον ΔΤΡ σταθερά χαμηλότερα των αντιστάσεων που διαμορφώνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση. Σε short η θέση του ΔΤΡ, με συνολικές απώλειες 11,15% σε διάστημα εβδομάδας, με την Αlpha Βank να υποχωρεί (πάντα συνολικά) 12,75%, με την Εθνική κατά 10,45%, με τη Eurobank κατά 13,03% και με την Πειραιώς να χάνει 8,91% σε διάστημα εβδομάδας.

Απολογισμός αρνητικός για τον ΔΤΡ για ακόμη μία εβδομάδα, ενώ μετά τα «υψηλά έτους» (στα μέσα Ιουλίου) έχει σταθερή κλίση για 4 συνεχόμενους μήνες.

Από τα blue chips και μετοχές-σηματωρούς: Αγοραστές σε Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, σταθερή η Viohalco και χωρίς καν συναλλαγή αρχής για τη μετοχή του ΟΛΠ, στις 11:15.

Εμφανής η επάνοδος των traders στο stock picking, με οδηγό και τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες. Ενδεικτική η περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων, με τη αγορά να αποτιμά θετικά και την ανακοίνωση για διανομή προσμερίσματος 0,15 ευρώ/μετοχή, δηλαδή συνολικά περί τα 48 εκατ. ευρώ στους μετόχους του ομίλου.

Στις 12:15 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 12,7 εκατ. ευρώ, στις 21/35 η σχέση ανοδικών/καθοδικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v