Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οπισθοδρόμηση προς τις 730 μονάδες

Ελεγχόμενες πιέσεις στην αγορά, με τους επενδυτές να «κλειδώνουν» βραχυπρόθεσμες θέσεις πριν το κλείσιμο μήνα. Σε χαμηλότερα επίπεδα τραπεζικές μετοχές και blue chips. Επιμένουν ανοδικά Σαράντης, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ΧΑ: Οπισθοδρόμηση προς τις 730 μονάδες

Κατηφορίζει προς τις 730 μονάδες το ΧΑ, καθώς από τα αρχικά υψηλά έχουν ενεργοποιηθεί πωλήσεις στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η οπισθοχώρηση της αγοράς, απόρροια της σταδιακής βραχυπρόθεσμων θέσεων μετά τη μικρή αντίδραση της Τρίτης και τη μεγάλη ανοδική διόρθωση της Τετάρτης. Αλλωστε, από την προσυνεδρίαση είχε γίνει εκτενής αναφορά στο ενδεχόμενο της υποχώρησης εξαιτίας των πωλήσεων από την πλευρά των traders.

Με βάση τη μέχρι πριν από λίγο (*) εικόνα της συνεδρίασης, η μη επίτευξη του δεύτερου (και πιο φιλόδοξου) στόχου που είχε τεθεί -για μηνιαίο «κλείσιμο» του ΓΔ στις 736/738 μον.- στρέφει τους traders στην επιβεβαίωση του πρώτου, δηλαδή της τελικής διαμόρφωσης τουλάχιστον στις 725/726 μονάδες.

Με γνώμονα αυτή την προσέγγιση συνεχίζονται οι συναλλαγές στο ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο μεν στο προσκήνιο αλλά με το μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεων να έχουν σταδιακά ρευστοποιηθεί.

Αυτό αποτυπώνεται στο ποσοστό 46% επί του συνολικού τζίρου από το αρχικό 80+% και στην ενεργοποίηση πωλήσεων πέραν των τραπεζών και σε blue chips.

Αλλωστε τελευταία συνεδρίαση Νοεμβρίου και η κατοχύρωση θέσεων είναι μέσα στο πρόγραμμα, με ό,τι αυτό σημαίνει για το σημερινό «κλείσιμο» - αυριανή συνεδρίαση (πρώτη του Δεκεμβρίου).

Στις 731 μονάδες ο ΓΔ, με απώλειες 1,61% σε μηνιαία μέτρηση και πολύ δύσκολα να διαμορφωθεί έστω και οριακά θετικά, όπως ήταν με το θετικότερο σενάριο. Τουλάχιστον να μην χαθούν στο τέλος οι 725/726 μονάδες.

Από τις 745 στις 721 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, περνώντας λίγο πριν τις 14:00 σε αρνητικό έδαφος, γεγονός που επέτεινε τις πωλήσεις στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές.

Περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική (πάνω από το 50% του συνόλου), μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική και Πειραιώς.

Ομως, πέραν των τραπεζικών, πωλήσεις γίνονται εδώ και ώρα στην πλειονότητα των blue chips, ενδεικτικό το γεγονός πως στις 14:18 σε μόλις 3 μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι αγοραστές. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis, Πειραιώς με θετικό πρόσημο και Lamda Development, Attica Bank, χωρίς μεταβολή.

(*) στις 14:18 ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 26 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v