Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναμονή και επιλεκτικές κινήσεις

Οριακές είναι οι μεταβολές στους βασικούς δείκτες καθώς οι επενδυτές αναζητούν «καταλύτες» για την επόμενη κίνηση. Οι θέσεις των βραχυπρόθεσμων κτίζονται με ορίζοντα την Παρασκευή και την S&P. Ανοδικά κινείται η Jumbo.

ΧΑ: Αναμονή και επιλεκτικές κινήσεις

Με μικρά κέρδη ξεκίνησαν τα χρηματιστήρια, καθώς οι traders συνεχίζουν τις επιλεκτικές κινήσεις τους σε επίπεδα τιμών υψηλότερα από αυτά της 2ας Ιανουαρίου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,22% στις 13.230 μονάδες, με απόδοση 2,42% από την αρχή του έτους, στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται κοντά στην περιοχή των 850 μονάδων, με μεικτές τάσεις για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες και συναλλαγές επικεντρωμένες σε τράπεζες αλλά και συγκεκριμένα blue chips.

Σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση, η αγορά άνοιξε με θετικό πρόσημο, ενώ δοκιμάστηκαν οι 847 μονάδες λίγο πριν τις 11:30. Εξαρχής είχε σημειωθεί ως ζητούμενο η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων του ΓΔ (και των άλλων τριών βασικών δεικτών), τουλάχιστον στα χαμηλά σημεία της χθεσινής συνεδρίασης.

Εως τις 851,12 μονάδες ο ΓΔ, με μικρές απώλειες ο ΔΤΡ προς τις 955, με θετικό πρόσημο ο FTSE25 στις 2.177 και λίγο χαμηλότερα στις 1.321 ο FT Mid Cap.

Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών εκτιμάται πως η αγορά θα δοκιμάσει για λίγες συνεδριάσεις τις προθέσεις/αντοχές τόσο των πωλητών όσο και των αγοραστών, με χρηματιστηριακά στελέχη να εκτιμούν πως η προσπάθεια για την υπέρβαση των 860 μονάδων θα απαιτηθεί λίγος χρόνος και ενεργοποίηση νέων επενδυτών/traders.

Παράλληλα θα χρειαστεί μια εξέλιξη/αφορμή που θα μπορούσε να κάνει την ανοδική διαφορά, με την αγορά να προσβλέπει στην αξιολόγηση της Standard & Poor's την Παρασκευή. Συσσώρευση δυνάμεων, με μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών ενόψει της ετυμηγορίας του ξένου οίκου, με την αγορά να έχει αποτιμήσει σε αυτά τα επίπεδα την κατά μία βαθμίδα αναθεώρηση του outlook της ελληνικής οικονομίας. Για ορισμένους αναλυτές, έκπληξη θα ήταν μία αναβάθμιση κατά δύο μονάδες (σε Β+), ενδεχόμενο που δεν φαίνεται να έχει αποτιμηθεί δεόντως από τους traders.

Το πιθανότερο είναι πως σε σημαντικό βαθμό η ετυμηγορία του ξένου οίκου θα επηρεάσει (κατ' αρχάς) βραχυπρόθεσμα τις διαθέσεις/κινήσεις των παικτών. Είτε προς τη μία, για πάνω από τις 860, είτε προς την άλλη, προς τις 825 μονάδες, την πορεία του ΓΔ.

Προσώρας και ελλείψει αφορμής, οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων θα περιορίζονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, συχνά με κυκλική ροή και με ενεργή την παρουσία επενδυτικών σχημάτων στη μεσαία/χαμηλότερη κατηγορία.

Στον τραπεζικό κλάδο, με απώλειες οι 3 στις 4, με μόνη την Alpha Bank σε ελαφρώς ανοδική φορά προς το 1,988 ευρώ. Η αποτίμησή της στα 3,07 δισ. έναντι 3,10 της Εθνικής.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε μετοχές των Jumbo (στις 11:40 έφτανε το 1,3 σε σύνολο 7,6 εκατ. ευρώ στον απόηχο της ανακοίνωση των εσόδων για το εξάμηνο) και σε blue chips των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αλλά και Ελλάδος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, Intralot, Κέκροψ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, MIG, Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco.

Στις 39/37 σχεδόν ισοπαλία η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, με μεγαλύτερη απόδοση για Κορδέλλου, Καμπάς, AsCo, Cenergy, Καράτζη, ΙΑΣΩ, Ολυμπιακή Τεχνική κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v