Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η άνοδος έφερε αφύπνιση και στα μετοχικά αμοιβαία!

Νέα υψηλά τετραμήνου για τις τράπεζες, που «γράφουν» διψήφια κέρδη από την αρχή του έτους. Καταγράφονται εισροές στα μετοχικά Α/Κ εσωτερικού. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν σήμερα. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια.

ΧΑ: Η άνοδος έφερε αφύπνιση και στα μετοχικά αμοιβαία!

Ακόμα μία συνεδρίαση αυξημένου volatility, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ξεκίνησε επιφυλακτικά και με ελεγχόμενες πιέσεις, όμως στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης οι αγοραστές, όπως συνηθίζουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ανέπτυξαν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, ανέσυραν δείκτες και επιμέρους μετοχές από τα πρωινά χαμηλά και, σαν απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη, το τελικό κλείσιμο σημειώθηκε με "πράσινα νούμερα", έστω και αν αυτά απείχαν σχετικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικοί τίτλοι, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 951,96 (-1,29%) και 978,51 μονάδων (+1,46%), στις 17.00 βρέθηκε στις 975,39 (+1,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 972,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,88%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ σηματοδοτεί νέα υψηλά τετραμήνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/9 (980,11 μονάδες).

Τεχνικά, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 965 μονάδων, δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για minimum κίνηση προς τις 1011 μονάδες (!).

Σε περίπτωση διόρθωσης, σαν πρώτη στήριξη δείχνει η μέχρι πρότινος αντίσταση στις 939 - 935 μονάδες.
Στην περίπτωση της Εθνικής (0%) που, διαγραμματικά, έχει την καλύτερη συμπεριφορά, επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 0,35 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 0,359 ευρώ, σε πρώτη φάση και προς τα 0,37 ευρώ, σε δεύτερη.

Πριν αποχωρήσουμε από το Τραπεζικό ταμπλό, θα ήταν παράλειψη να μην γίνει αναφορά στην τελευταία ανοδική κίνηση, για την Τρ. Ελλάδος (+2,65%) που έχει ξεκινήσει από τα 13,80 ευρώ (κλείσιμο 13/12) και όλα δείχνουν ότι θα δοκιμάσει την επόμενη αντίσταση στα 19,30 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, με επίκεντρο τις Τράπεζες ήταν οι συζητήσεις που είχε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας με Ξένα funds στο Λονδίνο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Goldman Sachs. Μεταξύ των funds περιλαμβάνονταν τα Capital, York, Soros, GoldenTree, J.P. Morgan, Finisterre, Al Breach, Graticule, BlueBay, H2O, Pharo, Paulson, Attestor, LMR, King Street και Standish Mellon.

"Η σημερινή συνεδρίαση, ευνοούμενη από τη θετική τεχνική εικόνα, είναι πιθανό να συνεχίσει την ανοδική κίνηση επιδιώκοντας τη κατάρριψη του 'οχυρού' των 858 μονάδων (υψηλότερη περσινή επίδοση στις 17/7/2017). Η συντήρηση της θετικής ψυχολογίας και η διατήρηση υψηλού όγκου συναλλαγών, καθιστούν εφικτό το εγχείρημα" ανέφερε στο πρωινό του σχόλιο το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Ελπιδοφόρα η χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο, το 'στοίχημα' είναι η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη τις επόμενες ημέρες, καθώς τώρα ξεκινούν τα δύσκολα επίπεδα που θα απαιτήσουν κάποιους θετικούς καταλύτες για να κατοχυρωθούν. Όπως και νάχει, η τρέχουσα ανοδική κλίση θα επιβραδύνει σταδιακά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε σε σημαντική διόρθωση τιμών. Ούτε η διάσπαση των 850 μονάδων σημαίνει ότι θα κινηθούμε άμεσα στις 900+ μονάδες. Ως πιθανότερο βλέπουμε το σενάριο της συσσώρευσης, εκτός απροόπτου μέχρι και το Eurogroup. Ενδιάμεση αντίσταση εντοπίζεται στις 865 - 870 μονάδες.

Στο επίκεντρο παραμένουν οι Τράπεζες και ο EuroStoxx Bank Index για τις επόμενες ημέρες, αλλά και η πορεία των αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου στις ΗΠΑ" ανέφερε στο πρωινό της report η Merit Sec.

Αυξημένου ενδιαφέροντος θεωρούνται οι πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "στην τελική ευθεία, με τους οκτώ Διεκδικητές να παραμένουν, θεωρητικά, στις θέσεις τους, εισέρχεται ο διαγωνισμός για την πώληση του 74,8% της Νηρεύς και του 82,6% της Σελόντα από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες. Την προσεχή Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, οι οκτώ Επενδυτές που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού καλούνται να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, αποτιμώντας τη συνολική αξία δύο εκ των μεγαλύτερων ομίλων της Μεσογειακής Ιχθυοκαλλιέργειας".

Οποιαδήποτε εξέλιξη θα έχει σαν κατάληξη των πώληση των δύο εταιρειών, σαν απόλυτο, βραχυπρόθεσμο, "bet" δείχνει αυτό του Περσέα, στον τίτλο του οποίου εδώ και αρκετές συνεδριάσεις υπάρχει "bid" στο ανώτατο όριο ανόδου, όμως η προσφορά παραμένει μηδενική και ο τίτλος παραμένει αμετάβλητος, καθώς όλοι περιμένουν την δημόσια πρόταση του αγοραστή της Σελόντα και την εξέλιξη που θα πάρει το θέμα. Να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος "έκλεισε" με μηδενικές συναλλαγές, ενώ υπήρχε ανεκτέλεστη ζήτηση 16456 τεμ., στο limit up.

Ελάχιστες, ως συνήθως, ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν και την χθεσινή συνεδρίαση.

Συνεχίστηκε το μπρος - πίσω με το ποσό που θα λάβει η χώρα με την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. Κυβερνητικές πηγές σήμερα πληροφορούσαν ότι δεν θα είναι 4,5 δισ. ευρώ, όπως ανέφεραν χθες πηγές του Οικονομικού Επιτελείου, αλλά 6,7 δισ. ευρώ.

Μικτά τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην κοντινή λήξη (1,51% η απόδοση στο 2ετες, ενώ συνεχίστηκαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο 10ετες (3,89% η απόδοση).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η ψυχολογία των ενεργών παικτών παραμένει ισχυρή, κάτι στο οποίο συνέβαλε και το θετικό κλίμα που επικράτησε στο Euro Working Group, αν και δεν υπήρξαν αποφάσεις αφού δεν έχει ψηφιστεί ακόμα το πολυνομοσχέδιο.
Ακόμα και αν κάποια διόρθωση θεωρείται "εντός προγράμματος", καθώς δεν μπορούν να αποκλειστούν επιλεκτικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, οι περισσότερες από τις μέχρι στιγμής διορθώσεις "εξαντλούνται" ενδοσυνεδριακά και στην συνέχεια οι αποτιμήσεις σε δείκτες και μετοχές, διεκδικούν υψηλότερα επίπεδα.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το στοιχείο που έδωσε η Beta Sec. για την στήλη. Σύμφωνα με την ΑΧΕ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν εισροές 5,1 εκατ. στα Α/Κ εσωτερικού, μετοχικά, οι οποίες από την αρχή του χρόνου φθάνουν στα 7 εκατ., όταν το 2017 ολοκληρώθηκε με εκροές 19,1 εκατ. και αυτό έχει την σημασία του!

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και ξεχώρισε το +2,36% της ΕΥΔΑΠ.

Η μετοχή της Εταιρείας Υδρεύσεως δείχνει να επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 6,06 ευρώ (κλείσιμο 19/12), με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 6,52 και 6,70 ευρώ και τις πρώτες στηρίξεις στα 6,30 και 6,04 ευρώ.

Συνεχίζει προς υψηλά 10ετιας ο Μυτιληναίος (+0,52%) και η ανοδική τάση παραμένει ισχυρή όσο ο τίτλος κινείται υψηλότερα των 9,52 ευρώ. Κλείσιμο υψηλότερα των 9,82 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 10,16 ευρώ.

Με πλαγιοανοδικές διαθέσεις ο ΟΛΠ (+0,97%). Πρώτη, τεχνική, αντίσταση στα 16,80 ευρώ και αμέσως επόμενη στα 18,00 ευρώ. Σημαντικά ισχυροποιημένη η στήριξη στα 16,22 ευρώ.

Όλα και υψηλότερα επίπεδα τιμών δείχνει να διεκδικεί ο ΟΠΑΠ (+1,12% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Η μετοχή του Οργανισμού συμπλήρωσε έξι ανοδικές συνεδριάσεις και μία πτωτική, στις τελευταίες επτά και πάρα πολλά θα κριθούν στην ζώνη αντίστασης των 10,87 - 10,94 ευρώ.

Ακόμα μία συνεδρίαση που πρόσθεσε θετικές ενδείξεις, όσον αφορά την διαγραμματική απεικόνιση των βασικών δεικτών, η σημερινή.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, όσο δίνονται κλεισίματα υψηλότερα των 834 μονάδων, η τάση παραμένει επιθετική, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 860 και 873 μονάδες. Το "stop" στο ημερήσιο "long" στις 792 μονάδες, αλλά θα ανέβει αισθητά ψηλότερα κατά τις επόμενες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα πολλά θα κριθούν στην ζώνη 858 - 860, ενώ σαν πρώτη στήριξη δείχνουν οι 844 - 841 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,60%) το σημερινό κλείσιμο στις 2188 μονάδες και οι 2195 μονάδες, δείχνουν σαν οι επόμενες αντιστάσεις, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2161 και 2145 μονάδες και το "stop" στις 2132 μονάδες.

Για μία ακόμα συνεδρίαση, δεν έλειψε το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, το οποίο έγινε περισσότερο αισθητό όταν οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. γύρισαν σε θετικό πρόσημο.

Έτσι, σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν οι Cenergy (+5,19%) και Mermeren (+6,25%), ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Παπουτσάνης (+2,02%), Intralot (+4,47%), Fourlis (+2,12%), Profile (+2,20%) και Frigoglass (+5,22%).

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Χαλκόρ (+1,17%) και Έλαστρον (+1,86%), ενώ ο τίτλος της Έλτον (+2,04%) αθροίζει 10 ανοδικές και 4 αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες 14 (!)

Επέτρεψαν οι αγοραστές στον Ικτίνο (+2,92%), ενώ σε πλήρη εξέλιξη δείχνει η πλαγιοανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 4,26 ευρώ (κλείσιμο 12/12), για την ΕΥΑΘ (+2,13%).

Όμως η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 2,58% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 5,39%, ενώ στο ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 20,25% και διαμορφώθηκε στα 67,5 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 6,08% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 11,04%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Μια ανάσα από τις 858 μονάδες βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης, οι οποίες αποτελούν το τελευταίο υψηλό του Καλοκαιριού, πριν προχωρήσουμε στη διόρθωση" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Οι 858 μονάδες επίσης αποτελούν το υψηλό από τον Φεβρουάριο του 2015, μετά την πρώτη ευφορία που δημιούργησε η αλλαγή της Κυβέρνησης. Τότε ήμασταν στις 938 μονάδες, που ακόμη αποτελούν όνειρο για τους επενδυτές. Διαγραμματικά ο Δείκτης επανέρχεται στο καλό σενάριο που κυριαρχούσε πέρυσι το Καλοκαίρι και έδινε στόχο για αναστροφή της μακροχρόνια πτωτικής τάσης και επάνοδο σε μακροχρόνιο "bull market".

Η τάση σταμάτησε απότομα τον Σεπτέμβριο με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις σε θέματα που είχαμε οι ίδιοι ψηφίσει, όπως τα "κόκκινα" δάνεια και οι Αποκρατικοποιήσεις. Τώρα να δούμε τι θα συμβεί !

Στη Γερμανία επετεύχθη ο μεγάλος Κυβερνητικός Σχηματισμός, τα επιτόκια παραμένουν σε αρνητικά επίπεδα, ενώ η διεθνής στήριξη στην Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει ισχυρή.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ακόμα παλεύουμε για τα πολυνομοσχέδια και την εφαρμογή τους και ως συνήθως καθυστερούμε στα πάντα. Η MiFID II ισχύει αλλά ακόμα δεν έχει ψηφιστεί !!!

Χρηματιστηριακά, αν καταφέρουμε να υπερβούμε τις 858 μονάδες, δημιουργείται ένας σχηματισμός που δίνει στόχο για τις 895 μονάδες και μετά, πιθανόν, διατήρηση μακροχρόνια ανοδικής τάσης. Φυσικά και στην ανοδική τάση υπάρχουν διορθώσεις και όσο μεγαλύτερες οι άνοδοι, τόσο πιο απότομές οι διορθώσεις.

Αν τώρα δεν καταφέρουμε άμεσα το νέο υψηλό, η διόρθωση θα είναι σε πρώτη φάση ήπια, καθώς έχουν δημιουργηθεί σημαντικές στηρίξεις μέχρι τις 818 μονάδες. Αν όμως μέσα στον Ιανουάριο δεν καταφέρουμε να κάνουμε νέο υψηλό πάνω από τις 858 μονάδες, τα πράγματα χειροτερεύουν πολύ.

"Η διάχυση του τζίρου και σε μικρότερες μετοχές προδιαθέτει θετικά για το 2018" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Την ανοδική πορεία, παρά τους 'υψοφοβικούς δισταγμούς' συνεχίζει ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, περνώντας και από τα διαγραμματικά 'διόδια' των 840 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η δυναμική διάσπασης, ή μη, της περιοχής των 855 με 860 μονάδων, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της "μετωπικής σύγκρουσης" με το πολύ κρίσιμο επίπεδο των 880 μονάδων. Ή έντονη όμως αδυναμία ανοδικής διαπερατότητας των 860 μονάδων, θα επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη σε βραχυχρόνιο καθοδικό momentum προς τις 825 μονάδες, αφήνοντας έτσι στο "συρτάρι" τα σχέδια απόδρασης προς τις 920 μονάδες.

Φυσιολογική διαγραμματική κόπωση μεταξύ των 2190 με 2130 μονάδων πραγματοποιεί στις τελευταίες συνεδριάσεις ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης προσπαθώντας να ανακτήσει δυνάμεις για τη μετέπειτα ανοδική του πορεία. Πιθανά ημερήσια κλεισίματα άνω των 2190 μονάδων θα οδηγήσει αρκετούς σε κάλυψη των "short" θέσεων με αποτέλεσμα ένα βίαιο τίναγμα άνω των 2200 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση που ο δείκτης δηλώσει ανοδική "σαθρότητα" τότε ο χρόνος θα αρχίσει να κυλάει αντίστροφα για μια ξαφνική κατοχύρωση κερδών, βάζοντας ως αρχικό πτωτικό στόχο το επίπεδο βάσης των 2108 μονάδων.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις στον Τραπεζικό δείκτη επικρατεί το "φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη", καθώς σε αυτά τα επίπεδα τιμών των 980 με 950 μονάδων κανένα από τα δύο "στρατόπεδα" "Bulls" Vs "Bears" δε ρισκάρει επιθετική κίνηση, μη θέλοντας να αναλάβουν πρωτοβουλία.

"Διαγραμματικά η διατήρηση των 945 με 955 μονάδων, σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος, θα ωθήσει αρκετούς ενεργούς επενδυτές να αναλάβουν περισσότερο αγοραστικό ρίσκο, ενώ εάν χαθεί η εν λόγω ζώνη στήριξης θα ανοίξει ο κατηφορικός δρόμος για τις 900 με 885 μονάδες" εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Το καλύτερο ξεκίνημα από το 2014 έχει πραγματοποιήσει ο Γενικός Δείκτης, με απόδοση 6,08% από την αρχή της χρονιάς" τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τα καλά νέα που συνέχισαν να έρχονται από το μέτωπο των επιτοκίων, βρήκαν αντανάκλαση στην απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων που υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009.

Η ροή επιχειρηματικών νέων (Σαράντης, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Aegean Air) ήταν ικανοποιητική, υποβοηθώντας σε επιμέρους επίπεδο την δυναμική των καλών μακροοικονομικών νέων (ανεργία, λιανικές πωλήσεις κλπ) που είχαν διάχυση στο σύνολο της Αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το ξεκίνημα της χρονιάς, οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού προσεγγίζουν τα 7 εκατ. ευρώ, μέγεθος εξαιρετικά υψηλό για τα δεδομένα της μικρής, σχετικά, περιόδου και της συγκεκριμένης κατηγορίας διαχείρισης.

Η αισιοδοξία φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει στην Ελληνική Αγορά, καθώς οι αγοραστές δείχνουν πρόθυμοι αφενός να ρισκάρουν περισσότερο, αφετέρου να προστατέψουν τις θέσεις τους από την όποια πίεση έρχεται από την κατοχύρωση κερδών.

Οι διορθώσεις που έως τώρα έχουν παρατηρηθεί είναι ρηχές, διαχειρίσιμες και εκτονώθηκαν μέσα στις συνεδριάσεις χωρίς να δίνουν μεγάλες ευκαιρίες εισόδου χαμηλών τιμών, σε ρευστότητα που βρίσκεται εκτός Αγοράς. Το ταμπλώ είναι πολύ πιο ζωηρό, οι κινήσεις έχουν ανοίξει και προς την μικρή κεφαλαιοποίηση και η Αγορά διψά για "stories", χωρίς απαραίτητα αυτά να συνοδεύονται από θεμελιώδη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης είναι αντιμέτωπος με την κυριότερη αντίσταση πριν το ψυχολογικό ορόσημο των 1000 μονάδων. Οι πρώτες απόπειρες υπέρβασης της ζώνης των 860 μονάδων, έδειξαν ότι θα απαιτηθούν περισσότερα "καύσιμα", από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας, αφενός για να απορροφηθούν οι πολύ κερδισμένες θέσεις που ρευστοποιούνται από το πρόσφατο ράλι, αφετέρου για να απεγκλωβιστούν κεφάλαια που βρίσκονται σε αναμονή από το Καλοκαίρι του 2017.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έδειξε, πάντως, ότι η συνθήκη αυτή μπορεί προοδευτικά να ικανοποιηθεί, άρα η υπέρβαση είναι εντός των δυνατοτήτων του Γενικού Δείκτη, είτε άμεσα, είτε σε δύο χρόνους, όπως είθισται να συμβαίνει σε παρόμοιες κινήσεις διαφυγής από μεσοχρόνιες ζώνες προσφοράς.

Όλο το σύστημα των κινητών μέσων σε σύντομη, μέση και μακρά διάρκεια είναι συντονισμένο ανοδικά, ενώ η ανοδική τομή των 200 ημερών με την χρονοσειρά των 50 ημερών αποτελεί ένα ακόμα αισιόδοξο σήμα επιβεβαίωσης της τάσης. Οι ταλαντωτές είναι πλέον για τα καλά σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, σε ημερήσια βάση, γεγονός που έχει ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά άμεσων ρευστοποιήσεων από γρήγορα χαρτοφυλάκια, ωστόσο η μεγάλη εικόνα των εβδομαδιαίων μεταβολών δεν έχει εξαντλήσει ακόμα το ανοδικό περιθώριο.

Το μόνο ίσως που προβληματίζει στην εικόνα του διαγράμματος της Αγοράς, είναι η απότομη κλίση της ανόδου σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, γεγονός που αυξάνει το ενδεχόμενο κάποιας τοπικής έκτασης διόρθωσης.

Συμπερασματικά η ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα διατηρήσει με πιο ήπιο τέμπο την ανοδική δυναμική, δοκιμάζοντας την έξοδο από το εύρος διακύμανσης του 2017.

Εβδομάδα πολλών και σημαντικών εξελίξεων η επόμενη. Ξεκινώντας από την ψήφιση του νομοσχεδίου που περιέχει τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης την προσεχή Δευτέρα, το ημερολόγιο γεγονότων θα κινηθεί στην προσδοκία του κλεισίματος της αξιολόγησης καθώς την προσεχή Πέμπτη αναμένεται και η οριστικοποίηση της ατζέντας της συνάντησης, με την έγκριση των σχετικών δράσεων από τα τεχνικά κλιμάκια.

Την Δευτέρα αναμένεται η συνάντηση των εκπροσώπων των Ελληνικών Τραπεζών με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, με θέμα τους όρους του δυσμενούς σεναρίου. Στο εξωτερικό τα αποτελέσματα της Wall Street μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Στις κυριότερες ανακοινώσεις: 16/1 Citigroup, 17/1 Bank of America, Goldman Sachs, 18/1 American Express, Morgan Stanley. Την Παρασκευή 19/1 κλείνουν οι πρώτες σειρές Παραγώγων της χρονιάς, ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η S&P αξιολογεί την Ελλάδα με "B-" και θετική προοπτική.

Οι Αγορές στην Αμερική θα παραμείνουν κλειστές την Δευτέρα" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+0,94%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,24%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, κέρδη για Χρυσό και Ευρώ, μετά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία.

Ξεκινώντας από την Ασία, το εμπορικό έλλειμμα της Κίνας με τις ΗΠΑ διευρύνθηκε το 2017, ενώ ο όγκος των συναλλαγών του εξωτερικού της Εμπορίου αυξήθηκε. Έτσι, το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας στις Διμερείς εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πλεονασματικό κατά 13% (περίπου $288 δισ.) για το 2017, σύμφωνα με τον Χουάνγκ Σονγκπίνγκ, εκπρόσωπο της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων.

Οι κινεζικές εισαγωγές και εξαγωγές προς και από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 15,2% το 2017, στα 3,95 τρισ. γουάν. Ο όγκος του εξωτερικού Εμπορίου της Κίνας κατέγραψε ετήσια αύξηση 14,2%, στα $4,28 τρισ. το 2017, τερματίζοντας την καθοδική πορεία των δύο προηγούμενων χρόνων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Οι Κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,8%, στα 15,33 τρισ. γουάν, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 18,7%, στα 12,46 τρισ. γουάν, το 2017.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σε συμφωνία κατέληξαν οι αρχηγοί των Δυνητικών Εταίρων του μεγάλου Συνασπισμού (CDU/CSU, SPD) Άνγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς.

Αλλάζοντας Ήπειρο, μικρή πτώση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε 2,1% υψηλότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016. Τον Νοέμβριο ο δείκτης είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 2,2%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,1% τον Δεκέμβριο.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 0,4%, μετά από άλμα 0,9% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα ενισχυθούν κατά 0,4%. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 5,4%. Για το σύνολο του 2017, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν 4,2% υψηλότερα, μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από την άνοδο του 2016.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Το ότι οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών είναι δικαιολογημένο, δεδομένων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που έχει εφαρμόσει η Χώρα", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Kalin Anev Janse, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ESM.

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε πως "η Χώρα θα πρέπει να συνεχίσει την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αν πετύχει την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 841,93 μονάδες (-0,60%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 854,27 (+0,86%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 850,41 (+0,40%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 851,12 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,49%.

Ο τζίρος έφθασε τα 71,3 εκατ., από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΔΑΚ), ενώ οι μετοχές των τεσσάρψν συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Τέρνα Ενεργειακή δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Αντίθετα, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Folli Follie Group.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, ενώ χαμηλότερα κινήθηκαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.798 συμβόλαια).

Στα 9.976 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.204 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.102, 1.773 για τον Ιανουάριο και 328 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.184) κινήθηκε μεταξύ 2.161,25 και 2.197 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (41.500 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.927), Εθνική (14.672), MIG (2.622), Alpha Bank (7.786), Πειραιώς (4.404), ΔΕΗ (1.691), Μυτιληναίο (1.274), Intralot (2.343), Ελλάκτωρα (312), Viohalco (426), ΟΤΕ (465), ΑΔΜΗΕ (205), Τρ. Αττικής (296), Ελ. Πετρέλαια (188), Cenergy (150), Lamda Development (225), ΕΥΔΑΠ (126), ΕΧΑΕ (119).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 79.640, Eurobank 44.965, Εθνική 116.,082, Alpha Bank 36.277, Viohalco 10.627, Τρ. Αττικής 13.150, Intralot 12.302 και Πειραιώς 18.300.
Έκλεισε "long" θέση στην Πειραιώς.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                          Name of Issuer               NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,77%
2017-12-08
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,59%
 
2018-01-02
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,59%
 
2017-12-13
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 8.871.965 τεμ., (από 8.891.787 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 112.014.936 τεμ. (113.038.236), Πειραιώς 9.279.021 τεμ. (9.272.021), ΔΕΗ 3.137.251 τεμ. (3.137.251) και Eurobank 24.983.080 τεμ. (24.983.080).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v