Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι μετοχές-κλειδιά στην προσπάθεια αντίδρασης

Πού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών, δεδομένης της απουσίας σημαντικού αγοραστικού ενδιαφέροντος και όγκου συναλλαγών. Ποια είναι τα ορόσημα της εβδομάδας και τα τεχνικά σημεία με ιδιαίτερη σημασία για τους δείκτες. Ανοδικό το ξεκίνημα.

ΧΑ: Οι μετοχές-κλειδιά στην προσπάθεια αντίδρασης

Εβδομάδα κρίσιμη εκτός και εντός, με την προσοχή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στο Eurogroup.

Για το ΧΑ, η εβδομάδα ξεκινά με τον Γενικό Δείκτη από τις 747,04 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 840,12 και με τον FTSE25 από τις 1.964,56 μονάδες. Παρά το καλό κλίμα στην Νέα Υόρκη και το βελτιωμένο στη Φρανκφούρτη, η Αθήνα όχι μόνο αδυνατεί να ακολουθήσει αλλά απαξιώνεται συνεδρίαση με τη συνεδρίαση, εβδομάδα με την εβδομάδα. 

Εκκωφαντική η... σιωπή των αγοραστών, που παραμένουν αδιάφοροι στις θετικές ειδήσεις, στις εκθέσεις, στις αξιολογήσεις των ξένων οίκων, με τις περιορισμένες συναλλαγές και τον μέτριο τζίρο να αποτυπώνουν ακριβώς αυτή την επενδυτική ένδεια. 

Οι λόγοι της αποχής των ισχυρών χεριών λίγο ως πολύ γνωστοί αλλά και με τις όποιες προσπάθειες (Road Shows, επαφές Τσακαλώτου- Χουλιαράκη κ.λπ.) να μη φέρνουν θεαματικά αποτελέσματα. Ο μόνος τομέας που για ευνόητους λόγους παρουσιάζει ενδιαφέρον και φαίνεται να ελκύει την προσοχή των ξένων είναι αυτός του «χρέους», με τον ΟΔΔΗΧ να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στις σχετικές διαδικασίες. Ωστόσο αυτά δεν φτάνουν για να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον των ξένων, με την υπόθεση της Folli Follie να εξακολουθεί να... ρίχνει τη σκιά της. Αλλά δεν είναι η μόνη, με τους ξένους οίκους να αναφέρονται στις τελευταίες εκθέσεις και στην πολιτική παράμετρο. 

Το Eurogroup της 12ης Ιουλίου, η απόφαση για εκταμίευση της δόσης, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ των long, αν και όλες οι θετικές ειδήσεις (από την επομένη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο) «καίγονται», ενδεικτικό πως για τον Ιούλιο μέχρι τώρα μόλις σε μία συνεδρίαση ο ΓΔ «έκλεισε» με θετικό πρόσημο.  

Τεχνικά οι long δεν έχουν χάσει τον... πόλεμο, τουλάχιστον όσο ο ΓΔ δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 742 μον., αλλά με τα χαμηλά έτους (735,66 στις 29 Μαΐου) σε απόσταση μόλις λίγων μονάδων θα πρέπει από σήμερα να κάνουν βήματα προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Οι 759 μονάδες είναι το πρώτο σημείο/αντίσταση που, σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, θα πρέπει να υπερβεί ο ΓΔ, για να έχουν λίγες πιθανότητες οι long για κάτι καλύτερο, με επόμενο στόχο τις 765 μονάδες. Οπως σημειώνει ο ίδιος, μόνο με την υπέρβαση των 774 και 789 μονάδων θα μπορούσε να θεωρηθεί πως αλλάζει κάτι προς το ουσιαστικότερο. Πρακτικά ο κίνδυνος παραβίασης της γραμμής των 700 μονάδων θα εκλείψει μόνο με την πειστική υπέρβαση των 798 μον. (50% του ανοδικού από τις 700 έως τις 896 μονάδες). Προσώρας και με γνώμονα την εικόνα της αγοράς, τις τελευταίες εβδομάδες κάτι τέτοιο παραπέμπει σε... όνειρο θερινής νυκτός, δυστυχώς για τους long και τους ενεργούς παίκτες. Αλλωστε η εικόνα της απαξίωσης της αγοράς αποτυπώνεται εύγλωττα στο γεγονός πως ο ημερήσιος μ.ο. ενεργών μερίδων συρρικνώθηκε στις 731, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 7μήνου, με το αμέσως χαμηλότερο τον Νοέμβριο του 2017, με 707 μερίδες. Στοιχείο από μόνο του απογοητευτικό.  

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που μετρά απώλειες σε εβδομαδιαίο (2,53%) και μηνιαίο (2,20%), ενώ σταθερά στο μείον (4,22%) μένει και από την αρχή του έτους. Αποθαρρυντικό για τον κλάδο και η δραματική μείωση συναλλαγών/τζίρου, κάτι που καταδεικνύει τη στάση των ισχυρών χεριών. Ενδεικτικό το γεγονός πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής από τον τζίρο των 23,2 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο έγιναν μόλις 8 εκατ., και ούτε ένα πακέτο, προσυμφωνημένη πράξη. Αλλά και στο ΧΠΑ οι συναλλαγές/τζίροι είναι ανάλογοι με της υποκείμενης αγοράς και άξιον αναφοράς πως παρέμειναν σε... ρηχά επίπεδα και όλο το διάστημα που το 10ετές διαμορφωνόταν χαμηλότερα του ορίου του 4%. 

Στο τελευταίο σχόλιό μας, σημειώσαμε τις ελάχιστες μετοχές του δείκτη με long τάση (σε εβδομαδιαίο) ενώ ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας στον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο, σημείωνε πως οι αγορές είναι σε μεταίχμιο

Για τον τραπεζικό κλάδο, τα νεότερα από την Εθνική για το reverse split ενεργοποίησαν -βραχυπρόθεσμα- ρευστοποιήσεις που λογικά σήμερα, το πολύ αύριο, θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Στο 0,2602 η μετοχή της ΕΤΕ, η επιβεβαίωση του 0,26 ως περιοχή στήριξης θα ήταν η πρώτη -μετά από καιρό- ενθαρρυντική ένδειξη. 

Από τις μετοχές-σηματωρούς, για μία από τις σημαντικότερες του ΟΤΕ επουδενί πρέπει να χαθεί η περιοχή των 10,10-10,20, με τους short να πιέζουν την τελευταία εβδομάδα 3 φορές τη μετοχή προς επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. 

Μετοχές που λόγω εξελίξεων βρίσκονται στο επίκεντρο είναι των MIG, ΥΓΕΙΑ αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΕΛΤΕΧ Ανεμος, ενώ λόγω των stock picking κινήσεων των λιγοστών ενεργών παικτών, κινητικότητα σημειώνεται σε μία ολιγομελή ομάδα της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας. 

Για την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, να συνεκτιμηθεί η αυλαία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου στη Wall Street, με τον S&P 500 να έχει ως στηρίξεις τις 2.740 και 2.736, ενώ η κοντινότερη αντίσταση είναι στις 2.766, που πιθανότατα θα δοκιμαστεί σήμερα-αύριο. Η υπέρβαση των 2.766 ενισχύει το long σενάριο προς τις 2.790, ενώ σε ενδεχόμενη κίνηση πάνω από τις 2.805 μονάδες αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα. 

Σε απόκλιση από τη Νέα Υόρκη η Φρανκφούρτη, με τον DAX να έχει για στηρίξεις στις 12.325 και 12.125, ενώ σημαντική είναι η αντίσταση των 12.619 μονάδων. Ενδεχόμενη υπέρβασή της δίνει συνέχιση προς τις 12.800, με καταληκτικό τις 13.010 μονάδες. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v