ΧΑ: Περιμένοντας το «σήμα» από Ουάσινγκτον

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Στις τραπεζικές μετοχές αλλά και στις τελικές... δημοπρασίες στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών, εν αναμονή και της έκθεσης του ΔΝΤ. Η ατζέντα της ημέρας.

ΧΑ: Περιμένοντας το «σήμα» από Ουάσινγκτον

Πτώση κατέγραψε χθες το βράδυ η Wall Street, με πρωταγωνιστή των απωλειών για άλλη μια συνεδρίαση την τεχνολογία.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,57% στις 25.306,83 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,58% στις 2.802,6 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,39% στις 7.630 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέσεισε εκ νέου την απειλή διακοπής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις για τη μετανάστευση που επιδιώκει ως μέρος ενός πακέτου δαπανών που πρέπει να ψηφιστεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έως και την Τετάρτη συνεδριάζει η Fed, που αναμένεται να μη μεταβάλει τα επιτόκιά της και να επαναλάβει τις προβλέψεις για περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων.

Από την άλλη, η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε πολύ χαμηλό επίπεδο, προς το παρόν, ενώ ανήγγειλε μέτρα για να γίνει το τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει πιο ευέλικτο, γεγονός που αντανακλά την πρόβλεψή της ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, ώστε ο πληθωρισμός να φθάσει το επίπεδο-στόχο που έχει ορίσει, δηλαδή το 2%. Η BoJ αποφάσισε να διατηρήσει τον στόχο της για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά της στο -0,1% και δεσμεύθηκε να κατευθύνει τις αποδόσεις των δεκαετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων προς το μηδέν.

Μικτά τα πρόσημα, σήμερα το πρωί, για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ασφαλώς και οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ανεξάρτητα με το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, έδωσαν μικρό πλεονέκτημα στους αγοραστές, οι οποίοι μέσω των τελικών δημοπρασιών, «διέσωσαν» την Παρασκευή τον Δείκτη υψηλότερα των 750 μονάδων και χθες, με σχετική κινητοποίηση στον Τραπεζικό κλάδο και σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, έκλεισαν τους βασικούς δείκτες μία ανάσα από τα υψηλά ημέρας.

Η σημερινή συνεδρίαση και αφού δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις από το μέτωπο της συναλλακτικής δραστηριότητας, προβλέπεται να κινηθεί στον ίδιο βηματισμό και πολλά θα κριθούν προς το τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τρίτη είναι η σειρά της Grivalia Properties να ανακοινώσει μεγέθη εξαμήνου, ενώ το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη της ΕΧΑΕ με τους αναλυτές.

Από την άλλη, το πεδίο μέσα στο οποίο οι Αγορές θα σταθμίσουν τη στάση τους απέναντι στα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να διαμορφώσει η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) από το ΔΝΤ, τα αποκαλυπτήρια της οποίας θα γίνουν σήμερα στην Ουάσινγκτον.

Η περίφημη έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ αναμένεται ότι θα επιβεβαιώνει τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για τις Αγορές από τις οποίες θα εξαρτάται πλέον η Ελλάδα. Το χρέος θα κρίνεται βιώσιμο μεσοπρόθεσμα μέχρι το 2032, ενώ μακροπρόθεσμα θα υπάρχουν αστερίσκοι.

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 24.145.523 νέες μετοχές της Attica Group, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων τρίτων προς την εταιρεία και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών Μετόχων. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο των εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 215.805.843.

Επίσης, παύει η διαπραγμάτευση και διαγράφονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών οι 10.677 ίδιες μετοχές της εταιρείας Έλαστρον. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 18.410.839.

Τέλος, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στον κλάδο «Εξειδικευμένες Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες», οι 784.500 μετοχές της εταιρείας CNL CAPITAL, με κωδικό ΟΑΣΗΣ "CNLCAP" και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €10,40. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης, το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v