Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει στα κόκκινα το χρηματιστήριο

Επιταχυνόμενη η πτωτική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με τις τράπεζες να βρίσκονται εκ νέου στο προσκήνιο και να δέχονται τα πυρά των πωλητών. Σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές. Ρευστοποιήσεις σε Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάνα.

Συνεχίζει στα κόκκινα το χρηματιστήριο

Ηπια ανοδική κίνηση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στις αναδυόμενες αγορές. Με κινήσεις των long το ξεκίνημα στο ΧΑ, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αντιδράσει έως τις 727,68 μονάδες, για να αναλάβουν μετά τα πρώτα 25' οι short, με συνέπεια τις νέες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και συνακόλουθα σε αρκετά blue chips. 

Ετσι, μετά την αρχική κίνηση που για τον Δείκτη Τραπεζών έφθασε έως τις 713,92 και για τον FTSE25 έως τις 1.914,13 μονάδες, ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης κατ' αρχάς και στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές και σχεδόν αμέσως σε συγκεκριμένα δεικτοβαρή χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στις 13:00 ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε στις 714 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, λιγότερα από αυτά της χθεσινής συνεδρίασης και παρότι ακόμη είναι νωρίς, θα λέγαμε πως κυμαίνονται στον μέσο όρο των τελευταίων εβδομάδων.

Στη Φρανκφούρτη η διακύμανση του DAX είναι από το αρχικό υψηλό των 12.402 σταδιακά χαμηλότερα έως τις 12.340 μονάδες. Η προσοχή μας πρέπει να παραμείνει εστιασμένη και στην κίνηση του συγκεκριμένου δείκτη, καθώς σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή «...ενδεχόμενη αποτυχημένη απόπειρα ανακατάληψης των 12.440 -ενδεχόμενο πολύ πιθανό- θα επιβαρύνει σημαντικά την τεχνική εικόνα του δείκτη». Σε χθεσινό σχόλιό μας σημειώναμε την απόκλιση μεταξύ S&P 500 και DAX με κέρδη 8,52% ο πρώτος και ζημίες 4,40% ο δεύτερος, από την αρχή του έτους.

Προσέχουμε το συγκεκριμένο (αλλά και άλλα) στοιχείο, καθώς από την αρχή του έτους ο βαθμός επενδυτικού ρίσκου συνολικότερα της ευρωζώνης έχει επιβαρυνθεί, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο -πλέον- η ελληνική οικονομία κάνει τα πρώτα βήματα χωρίς την υποστήριξη/εγγύηση κάποιου μηχανισμού/πλαισίου, ει μη μόνον με το κεφαλαιακό απόθεμα και τις εκδόσεις εντόκων, μέχρι νεωτέρας.

Από τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές στην Alpha Bank πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος τζίρος, η Eurobank υποχωρεί στα  0,7015 ευρώ. 

Από τις δεικτοβαρείς μετοχές, λίγο πάνω ο ΟΤΕ στα 10,98, η Coca Cola στα 29,25, λίγο κάτω ο ΟΠΑΠ στα 9,30, η Motor Oil στα 20,10 ευρώ. Με αγοραστές σε λιγότερες μετοχές του δείκτη (πέραν των ΟΤΕ, Coca Cola) και σε Μυτιληναίο, Lamda Development, Fourlis.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v