Χρηματιστήριο: Μόχλευση σε τράπεζες και υγεία

Πάνω από τις 600 μονάδες διατηρείται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να δίνουν τάση. Ξεχωρίζει η Eurobank με άνοδο άνω του 5%, πιέσεις για Coca Cola, ΟΤΕ. Κινητικότητα στα μεσαία, με επίκεντρο τις μετοχές υγείας.

Χρηματιστήριο: Μόχλευση σε τράπεζες και υγεία

Σε ήρεμο ρυθμό η συνεδρίαση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με την ημιαργία στη Wall Street να συντηρεί σε μέτρια μεγέθη συναλλαγές και τζίρους.

Ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 11.156 μονάδες, χαμηλότερα 1,60% σε διάστημα εβδομάδας, στο Παρίσι ο CAC στις 4.946 μονάδες, χαμηλότερα 1,57% στο ίδιο διάστημα. Ενθαρρυντική η υποχώρηση της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων, με το 10ετές στα 3,372%, με τον Miles Johnson να εξηγεί (με άρθρο του στους Financial Times) τι «κρύβει» η σιωπή των λαϊκιστών στη γείτονα.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμα ουδέτερο κλίμα, οι long έχουν τη δυνατότητα στο «ρηχό» ΧΑ να επαναφέρουν την αγορά υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων, με κύριο χαρακτηριστικό τις περιορισμένες συναλλαγές και τζίρο που διαμορφώνεται κοντά στα χθεσινά επίπεδα.

Στις 603 μονάδες ο ΓΔ, στις 426 o ΔΤΡ και στις 1.580 o FTSE25, με το 28% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο αλλά και συγκριτικά ικανοποιητική σε μετοχές των OTE, Motor Oil, ΙΑΣΩ, Μυτιληναίο, ΥΓΕΙΑ, Sarantis, ΟΠΑΠ, Druckfarben, TITAN, Τέρνα Ενεργειακής, Jumbo, Viohalco, Coca Cola, ΔΕΗ κ.α.

Στα επιμέρους η προσοχή των λιγοστών ενεργών παικτών, με τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να έχει κάνει την... εμφάνισή της στο προσκήνιο, δημιουργώντας κλίμα και τάση για εγχώρια επενδυτικά σχήματα, επαγγελματίες της αγοράς και βασικούς μετόχους, επιχειρηματίες.

Σε αναμονή των επόμενων βημάτων στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ο τραπεζικός κλάδος, με τη Φρανκφούρτη να κάνει κατ' αρχάς αποδεκτό το σχέδιο της ΤτΕ για τα NPLs, όπως σημείωνε ο Χρήστος Κίτσιος. Ενα απαραίτητο βήμα προς τα εμπρός, σε μία διαδικασία που θα χρειαστεί... χιλιόμετρα μέχρι να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση. Στο 1,118 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 1,036 η Εθνική, στο 0,461 η Eurobank και στο 0,955 ευρώ η Πειραιώς. Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Eurobank, μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική και Αlpha Βank.

Στα blue chips υπερισχύουν οι αγοραστές, ωστόσο έχουν ενισχυθεί και οι πωλητές σε σχέση με την πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Για τον δείκτη σημαντικό σημείο είναι οι 1.587 μονάδες (ζητούμενο το κλείσιμο σε εβδομαδιαίο).

Με απώλειες οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Με αγοραστές σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Aegean κ.α.

Στο μείον οι δύο βαρύτερες μετοχές του δείκτη ΟΤΕ, Coca Cola... φρενάροντας την τάση.

Ενθαρρυντική ένδειξη η κινητικότητα σε μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας. Οι εξελίξεις στον κλάδο της υγείας δημιουργούν προϋποθέσεις μόχλευσης, με το επόμενο... μέτωπο να έχει ανοίξει με επίκεντρο το ΙΑΣΩ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, μη δεσμευτική πρόταση από το private equity fund Oaktree έχει υποβληθεί με προτεινόμενη τιμή το 1,50 ευρώ. Στο 1,14 ευρώ (6,74%) η μετοχή, στο 0,95 ευρώ συνεχίζεται η προσφορά μετοχών στο ΥΓΕΙΑ, μετά τη δεσμευτική πρόταση του βραχίονα του CVC Capital, στο 1,09 ευρώ (3,09%) η μετοχή του Ιατρικού Αθηνών.

Κινητικότητα και στη μετοχή της Druckfarben (σχετική αναφορά στον Εκηβόλο), της ΕΚΤΕΡ, MIG, ΚΕΚΡΟΨ κ.α.

Στις 14:35 η αξία των συναλλαγών στα 8,1 εκατ. ευρώ, στις 48/37 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v