Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάσες ψάχνει το ελληνικό χρηματιστήριο

Ζητούμενο μια αντίδραση που θα βγάλει την εγχώρια αγορά από τη δύσκολη (τεχνικά) θέση που βρίσκονται βασικοί δείκτες. Πονοκέφαλος οι μειωμένες συναλλαγές αλλά και η εικόνα βασικών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Τα δεδομένα στις τράπεζες.

Ανάσες ψάχνει το ελληνικό χρηματιστήριο

Με ανατροπή προς το τέλος της συνεδρίασης σώθηκε η... παρτίδα για τους long στη Wall Street. Νωρίτερα οι ανησυχίες για εμπόριο, οικονομία και επιτόκια είχαν παρασύρει πτωτικά τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και με μεγαλύτερες απώλειες για το ΧΑ.

Ανησυχητικές οι απώλειες στη Φρανκφούρτη, μπορεί να προοιωνίζονται μια τεχνικής μορφής αντίδραση, ωστόσο επιβεβαιώνεται η κλίση του γερμανικού χρηματιστηρίου σε bear market. Για τον DAX είναι πιθανό το ενδεχόμενο μίας ανοδικής διόρθωσης προς τις 11.143 μονάδες, αντίσταση που δύσκολα θα υπερβεί και σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, το καλύτερο σενάριο εξαντλείται προς τις 11.726 μονάδες.

Η επιβεβαίωση αυτού του ενδεχομένου εξαρτάται, κυρίως, από το αν το χθεσινόβραδινό «γύρισμα» στη Wall θα έχει συνέχεια σήμερα-αύριο. Από τα χαμηλά των 2.584,55 μονάδων στις 2.637,72, δηλαδή 10 μονάδες από το «υψηλό ημέρας».

Παραθέτουμε το διάγραμμα του S&P 500, σε μέτρηση του Δημήτρη Τσάντου, καθώς από την αναστροφή της τάσης ή όχι θα κριθεί το παιχνίδι σε Φρανκφούρτη, Αθήνα.

Στο ΧΑ, με καθυστέρηση 2-3 συνεδριάσεων, οι πωλητές συγχρονίστηκαν με τη δυναμική των short στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τις προηγούμενες ημέρες, πλην όμως, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ήταν μία... τσάμπα πτώση για τράπεζες-blue chips.

Πράγματι, με τζίρο μόλις 29 εκατ. ευρώ, η διόρθωση έφτασε για τον Γενικό Δείκτη έως τις 635,50, για να κλείσει στις 638,20 μονάδες με απώλειες 1,62%. Διόλου πειστική η υποχώρηση, περισσότερο σαν προετοιμασία για τον συγχρονισμό του ΧΑ με τα ξένα χρηματιστήρια έδειχνε, σε μία τελευταία... αναλαμπή για τους long.

Στις 462,37 μονάδες, με χαμηλό ημέρας στις 460,39 και τελικό ποσοστό μείον 2,82%, στις 1.668,76 μονάδες χαμηλότερα 1,68% και κοντά στο χαμηλό ημέρας, προς το κλείσιμο, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, καθώς με 15% τζίρο διόρθωσαν οι τραπεζικές και με 20% συνολικά ταξίδια, πετρέλαιο, οικιακά αγαθά και βιομηχανικά προϊόντα. Πρώτη σε αξία συναλλαγών η Grivalia, με 5,1 εκατ. ευρώ και με την Eurobank με 2,9 εκατ. να ακολουθεί.

Από την τεχνική πλευρά, σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, η απώλεια της στήριξης συνιστά μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη και μάλλον απομακρύνει το ενδεχόμενο ανοδικής διόρθωσης προς τις 700 μονάδες. Αντιθέτως, χαμηλώνει ο πήχης για ένα θετικό σενάριο, με στόχο τις 676 μονάδες και με την προϋπόθεση πως θα αντέξουν οι στηρίξεις που εκτείνονται από τις 637 έως τις 620 μονάδες.

Στην περίπτωση που σήμερα επιχειρηθεί κίνηση των long στις 648 μονάδες, είναι η πρώτη αντίσταση.

Από τις λίγες ενθαρρυντικές ενδείξεις της χθεσινής συνεδρίασης η αντίδραση του Δείκτη Τραπεζών από τη σημαντική στήριξη των 457 μονάδων.

Συγκριτικά χειρότερη η τεχνική εικόνα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και αυτό γιατί μετοχές των ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Coca Cola κ.ά. υποχώρησαν με απώλειες δυσανάλογες της προσφοράς/τζίρου. Εάν δεν αντιδράσουν σήμερα οι τίτλοι που... υποτιμήθηκαν χθες, τότε στη συνέχεια οι πωλητές θα είναι πολύ πιο πιεστικοί και επίμονοι. Με ενδιαφέρον και η αντίδραση των Motor Oil, ΕΛΠΕ μετά τη χθεσινή αποκοπή προ μερίσματος (0,35 και 0,25 ευρώ αντίστοιχα)

Συνεπώς σήμερα-αύριο στο ΧΑ και με την προϋπόθεση πως θα αναστραφεί η τάση στη Wall, θα δοθούν περιθώρια να ανακτηθεί μέρος από τις απώλειες του τελευταίου πτωτικού σερί και να ανακάμψουν τα blue chips προς την κοντινότερη αντίσταση. Για τον δείκτη, στήριξη στις 1.657 και αντίσταση στις 1.697 μονάδες. Εύρος, τα όρια του οποίου θα δοκιμαστούν από σήμερα και σε διάστημα λίγων συνεδριάσεων.

Στις 24/61 η σχέση ανοδικών/πτωτικών χθες, με σημαντικότερες εξαιρέσεις στον πτωτικό κανόνα, τις μετοχές των Forthnet, Επίλεκτος, Σελόντα, Κρητών Αρτος, Νηρέα, Autohellas, Attica Συμμετοχών και Τεχν. Ολυμπιακή. Από τον FTSE25 μόνες δύο μετοχές με θετικό πρόσημο, ΕΥΔΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η προσοχή των traders θα είναι στραμμένη και στη μεθαυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου πιθανότατα θα γίνουν γνωστές οι προθέσεις για QE, νέα προϊόντα ενίσχυσης/στήριξης των τραπεζών και ενδεχομένως για επιτόκια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v