Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Καθολική υποχώρηση χωρίς τζίρο

Προς τις 640 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με το σύνολο των blue chips να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. Μεγαλύτερες πιέσεις για τράπεζες, «τεχνική» διόρθωση για MOH, ΕΛΠΕ. Ιδιαίτερα περιορισμένος ο τζίρος.

Χρηματιστήριο: Καθολική υποχώρηση χωρίς τζίρο

Μεγαλύτερη, σήμερα, σε έκταση η υποχώρηση του ΧΑ έναντι των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Και με τα futures στη Wall να παραπέμπουν σε πτωτικό ξεκίνημα (*).

Κατά κάποιο τρόπο ετεροχρονισμένη, ως προς το εύρος της, η σημερινή διολίσθηση της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τις 644/643, λίγο μετά τις 12:00 μ., και να συνεχίζει προς τις 637,69 μονάδες. Ομως είναι τόσο περιορισμένη η συναλλακτικότητα, που αρκούν λίγες εντολές σε συγκεκριμένα δεικτοβαρή χαρτιά του δείκτη για να περάσει πάνω από τις 640 μονάδες.

Χωρίς κίνητρα οι long στα κύρια χρηματιστήρια, ίσως το μόνο που θα μπορούσε να δημιουργήσει τάση είναι οι όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ, την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου. Αυτό συνδυαστικά με τις ανακοινώσεις της Fed λίγες μέρες μετά, στις 19, δύο μέρες πριν το τελευταίο triple witching του 2018.

Στις 10.735 με χαμηλό ημέρας στις 10.673 ο DAX, με προσπάθεια αντίδρασης για τραπεζικές και βιομηχανικές μετοχές, σε μία δύσκολη για το χρηματιστήριο κλίση προς σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ η στάση traders και επενδυτών αποτυπώνεται στα μόλις 12 εκατ. αξίας συναλλαγών λίγο πριν τις 14:00, με... στέγνωμα της προσφοράς και περιορισμένες αγορές από τα χαμηλά της συνεδρίασης. Συναλλαγές και τζίροι χαμηλότεροι της τελευταίας εβδομάδας καταγράφονται και σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως στη Φρανκφούρτη.

Χαμηλότερα των 644/643 ο ΓΔ, με επόμενες/χαμηλότερες στηρίξεις στις 632 (και 622 μονάδες), μένει να φανεί στο κλείσιμο εάν και πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί τελικά στην επίμαχη ζώνη τιμών.
Απώλειες εξίσου μεγάλες (1,99%) για τον ΔΤΡ όσο και για τον FTSE25 (1,69%), με τους πωλητές να μειώνουν θέσεις και σε τράπεζες και σε blue chips.

Για τον δείκτη, όπως άλλωστε αναμενόταν, η αποκοπή μερίσματος από τις Motor Oil και ΕΛΠΕ θα επηρέαζε εξαρχής την τάση στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, από τη στιγμή μάλιστα που από νωρίς ακολούθησαν ΟΤΕ και Coca Cola.

Χαμηλότερα έως τα 10,74 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με τους πωλητές να ενισχύουν τις δυνάμεις τους, με την απώλεια των 10,80 ευρώ.

Στα 26,31 ευρώ η μετοχή της Coca Cola.

Ελλείψει ισχυρού αντίβαρου, ο δείκτης υποχώρησε προς τις 1.668, χάνοντας τις 1.672 και «δείχνοντας» προς τη χαμηλότερη στήριξη, στις 1.656 μονάδες. Εκτός εάν αλλάξει σήμερα-αύριο η τάση στη Νέα Υόρκη. 

Από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, ούτε σε μία δεν υπερισχύουν οι αγοραστές, 21 στις 21 στο... κόκκινο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις με αξία συναλλαγών που δεν ξεπερνά καν το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ. Ενδεικτικά υποχωρεί η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 4,50 ευρώ με τζίρο 26.169 ευρώ (στις 14:00) ή της ΕΥΔΑΠ με 35.434 ευρώ κ.α.

Το 20% του τζίρου πραγματοποιείται στις τραπεζικές, συγκριτικά ικανοποιητικός σε Grivalia, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Jumbo, Viohalco, Coca Cola, ΙΑΣΩ, ΤΙΤΑΝ, Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ με αξία μεγαλύτερη των 100 χιλιάδων ευρώ.

Στις 20/64 η αναλογία ανοδικών/πτωτικών.

(*) σχετική ανάρτηση για Dow Jones, σε μέτρηση του Δημήτρη Τσάντου, στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v