Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιορισμένες κινήσεις στη ζώνη των 700 μονάδων

Επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης πάνω από το όριο των 700 μονάδων, ωστόσο οι κινήσεις των επενδυτών είναι επιφυλακτικές, ενώ ο τζίρος περιορισμένος. Οριακές οι μεταβολές στα περισσότερα blue chips, με το βλέμμα στραμμένο και στο εξωτερικό.

ΧΑ: Περιορισμένες κινήσεις στη ζώνη των 700 μονάδων

Επιχείρηση «εξοικείωση» με την ευρύτερη περιοχή των 700 μονάδων στο ΧΑ, την ώρα που στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η προσοχή παραμένει στραμμένη στο μέτωπο Ουάσιγκτον-Πεκίνου.

Με μικρές απώλειες στη Φρανκφούρτη ο DAX, χαμηλότερα 0,39% στις 11.575 μονάδες, σε «άνοιγμα» από 0,29% χαμηλότερα, από τις 2.785 μονάδες «δείχνουν» τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη.

Οι αγορές, με προεξάρχουσα την «αγορά των αγορών», δείχνουν πως οι long -πιθανότατα- θα έχουν άλλη μία ευκαιρία για έναν κύκλο σημαντικής ανοδικής αντίδρασης, που σύμφωνα με μερίδα αναλυτών θα αποτυπώνεται στην επαναπροσέγγιση των ιστορικών υψηλών (στη Wall Street). Από το αν στο πέρας αυτής της πιθανής κίνησης σχηματισθεί «διπλή κορυφή» (η εστίασή μας στον S&P 500), τότε οι short θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν τα ηνία του επόμενου ιστορικού κύκλου, διεθνώς, που θα οδηγήσει σε διόρθωση τα χρηματιστήρια από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη. Αλλά αυτά στην ώρα τους, γιατί προσώρας τον λόγο έχουν οι long, με πιθανότερο το σενάριο μίας επόμενης ανοδικής αντίδρασης.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ συντηρείται το βελτιωμένο κλίμα και μετά την απολύτως επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Στα ορόσημα στο ΧΑ μετά το δεκαετές, αναφέρεται από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας και στο ποιοι επενδυτές κάλυψαν την έκδοση. Για το νέο αίτημα, της Αθήνας προς τη Φρανκφούρτη, για να αυξηθεί το όριο αγοράς/διακράτησης περισσότερων κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των συστημικών τραπεζών, ως μία από τις παράμετρες θετικές επενέργειες της επιτυχούς διαδικασίας, κάνει λόγο ο Χρήστος Κίτσιος, σε μία συγκυρία που ο τραπεζικός κλάδος είναι «ζωηρά» στο προσκήνιο των εξελίξεων.

Στην περιοχή των 530 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με θετικό πρόσημο 5,98% σε εβδομαδιαία μέτρηση, με 29,33% σε μηνιαία και με 20,41% από την αρχή του έτους. Εμφανής η διαφοροποίηση της αγοράς, η επαναφορά του πολύπαθου κλάδου-συνάμα κλειδί- κατ' αρχάς της βραχυπρόθεσμης τάσης, της διαμόρφωσης κλίματος και τάσης με ενθαρρυντική ένδειξη τη συμμετοχή αρκετών νέων funds στην έκδοση του 10ετούς.

Οι συναλλαγές μέτριες/ανάλογος ο τζίρος, με την αγορά να επανέρχεται στο μέτωπο «κόκκινων δανείων/πλειστηριασμών»-σχεδίου για τη διαχείριση των NPLs. Από το συγκεκριμένο μέτωπο, κατ' αρχάς οι traders αναμένουν άμεσα ενέργειες τόσο από την πλευρά της Αθήνας όσο από Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες. Από τις εξελίξεις θα εξαρτηθεί ο χρόνος, η έκταση και η σύνθεση του επόμενου κύκλου, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, που σημειωτέον σε διάστημα σχεδόν 20ημέρου έχει ανακτήσει 2,5 δισ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία. Ελάχιστα μπροστά σε αυτά που έχουν «εξαερωθεί», αλλά ένα-δύο βήματα προς τα πάνω από το... χείλος που είχαν βρεθεί αρχές Φεβρουαρίου.

Συγκριτικά σε καλύτερη θέση η Εθνική, κάτι που αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά στο ταμπλό, με συνέχιση της αντίδρασης προς το 1,58 ευρώ. Ακολουθούν Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, αλλά η ΕΤΕ είναι αυτή που θα κάνει σήμερα τη διαφορά και θα δώσει την ώθηση για προσέγγιση των 550 μονάδων (για τον ΔΤΡ).
Το 63% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με τον ρυθμό συναλλαγών να επιταχύνεται, όταν μετά τις 11:15 πέρασαν στο σύστημα εντολές αγοράς στη μετοχή της ΕΤΕ έως 4,24% υψηλότερα.

Στην περιοχή των 1.830 ο FTSE25, στις 702,69 ο ΓΔ (στις 11:20), με συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Jumbo, Motor Oil, Intralot, αλλά και ΚΕΚΡΟΨ, Viohalco, TITAN, ΕΛΠΕ κ.α.

Στις 41/25 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με την... παράσταση να «κλέβει» η μετοχή της ΚΕΚΡΟΨ καθώς μετά το χθεσινό 17,04% με αυξημένες συναλλαγές συνεχίζει σήμερα υψηλότερα έως το 1,70 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v